Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Γι' αυτό ιδιωτικοποιούν το μοναδικό ογκολογικό κέντρο για παιδιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Γι' αυτό ιδιωτικοποιούν το μοναδικό ογκολογικό κέντρο για παιδιά

132994210.jpg

Η Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου ήταν η παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου. Αυτή την ημέρα επέλεξε ο Θάνος Πλεύρης για να ανακοινώσει ότι η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα» που βρίσκεται στο Παίδων «Αγία Σοφία» μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Εν κρυπτώ και χωρίς να ξέρει κανείς εργαζόμενος του νοσοκομείου για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, αυτός έκανε γνωστό ότι η υγεία των παιδιών με καρκίνο θα εξαρτάται από την οικονομική τους δυνατότητα. Διαβολική σύμπτωση, ότι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο διένυε τη δέκατη συνεχόμενη ημέρα χωρίς αξονικό τομογράφο, αλλά αυτό δεν απασχόλησε κανέναν.

Πώς φτάσαμε όμως έως εδώ; Όπως φαίνεται, υπάρχει μία συντονισμένη προσπάθεια ετών, ώστε η μονάδα να καταλήξει στα χέρια συγκεκριμένων ανθρώπων στο τέλος. Εξάλλου, είναι γνωστό στους εργαζόμενους του Παίδων «Αγία Σοφία» ότι επιχειρείται η μετατροπή του τμήματος, εξαιτίας των τεράστιων ποσών που υπάρχουν στις κλινικές μελέτες. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα το 25%-30% των κλινικών μελετών είναι στο «Αγία Σοφία» και συγκεκριμένα στο Ογκολογικό. Πρόκειται για πολλά εκατομμύρια ευρώ και αυτή τη στιγμή τρέχουν 13 κλινικές μελέτες μόνο για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Η ιστορία ξεκινάει πριν από 20 χρόνια, όταν το κτήριο δεν υπήρχε. Το τμήμα όμως υπήρχε. Το τμήμα Αιματολογίας-Ογκολογίας του ΕΣΥ ήταν στον πρώτο όροφο του «Αγία Σοφία» και το δεύτερο Ογκολογικό τμήμα, το τμήμα Ειδικών Θεραπειών, ήταν τμήμα της πρώτης πανεπιστημιακής του ΕΚΠΑ. Όταν λοιπόν ο στρατός αποφάσισε να δώσει σε δωρεά 10 χιλ. στρέμματα περίπου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο και το «Αγία Σοφία» για συγκεκριμένη χρήση, για ανέγερση των Ογκολογικών τμημάτων. Και με ρήτρα που έλεγε ότι δεν επιτρεπόταν να χτιστεί οτιδήποτε άλλο. Ωστόσο, πριν δύο χρόνια η Μ. Βαρδινογιάννη έχτισε μία εκκλησία, παρότι το «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού» είχαν. Έτσι, ουσιαστικά έσπασε ο όρος που είχε τεθεί για απαγόρευση οποιασδήποτε άλλης χρήσης και δημιουργήθηκε δεδικασμένο. Επίσης, υπήρχε μία δωρεά από το σωματείο «Ελπίδα», ύψους 22 εκατ. ευρώ περίπου, για κτηριακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Αυτό ήταν μία σημαντική αφετηρία, καθώς από εκεί κι έπειτα φύτρωσαν διάφορες οργανώσεις, σύλλογοι κ.λπ. γύρω από τα παιδιά με καρκίνο. Επιπλέον, το 2012 βγαίνει σε ΦΕΚ με μία μικρή αλλά σημαντικότατη τροποποίηση. Αλλάζουν δύο λέξεις, ενώ ο νόμος έλεγε ότι το τμήμα ανήκει διοικητικά στο «Αγία Σοφία», μετατρέπεται σε τμήμα με «διοικητική αυτοτέλεια». Αυτό αλλάζει τα πάντα, καθώς ροκανίζεται σιγά-σιγά το Ογκολογικό για να περάσει στα χέρια συγκεκριμένων ανθρώπων. Αυτών που ήδη δραστηριοποιούνται εντός του νοσοκομείου.

Μιλώντας με παραδείγματα, χαρακτηριστική περίπτωση είναι το «Μητέρα», που έχει παιδιατρικό Ογκολογικό τμήμα. Διευθύντρια του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων και Εφήβων είναι η Ελένη Κοσμίδη, μία πολύ καλή γιατρός, και το τμήμα κάνει εξαιρετική δουλειά. Κάλλιστα, όποιος θέλει και εφόσον διαθέτει την οικονομική δυνατότητα, μπορεί να ακολουθήσει το συγκεκριμένο επιτυχημένο παράδειγμα. Εξάλλου, το «Ντυνάν» πουλιέται εδώ και χρόνια. Αλλά το ιδιωτικό θεραπευτήριο δεν διαχειρίζεται κρατικά κονδύλια ή κλινικές μελέτες του ΕΚΠΑ. Αυτός ακριβώς ο λόγος είναι που επιλέγουν να ασελγήσουν στο δημόσιο νοσοκομείο.

Με τη μετατροπή του τμήματος σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, θα έχει δικό του Δ.Σ., θα το ορίζουν όποιοι θέλουν, θα παίρνουν ό,τι μισθούς θέλουν και θα διορίζουν όπως θέλουν.

Ίδια πρόσωπα

Ο διοικητής του «Αγία Σοφία» Εμμανουήλ Παπασάββας είναι Α’ αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας». Δηλαδή αυτός που πληρώνεται από τον ελληνικό λαό για να διοικεί σωστά το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας το μοιράζει αριστερά και δεξιά - και μάλιστα με τον ρόλο του Δούρειου Ίππου. Επίσης, η σύζυγος του πρύτανη του ΕΚΠΑ και καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου Δημοπούλου είναι μέλος στο Δ.Σ. του «“Ελπίδα” - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις κλινικές μελέτες του ΕΚΠΑ που τρέχουν στο συγκεκριμένο τμήμα.

Ακατανόητη η μετατροπή

Η Αγγελική Κρικρή, επιμελήτρια Α’ στο Παίδων «Αγία Σοφία» και μέλος της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, τονίζει στην ΑΥΓΗ ότι -όπως έχει αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων από τον περασμένο Δεκέμβριο- ο διοικητής δεν γίνεται να είναι αντιπρόεδρος στο ίδρυμα που θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νοσοκομείο μας. Υπογραμμίζει ότι τα Ογκολογικά τμήματα λειτουργούν από την ίδρυση του ΕΣΥ, λειτουργούν μια χαρά και προσφέρουν τεράστιο έργο. Επίσης, στην ιστοσελίδα των τμημάτων φαίνεται ότι είναι διαπιστευμένα, έχουν συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού, ακολουθούν τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα θεραπείας και δεν υπολείπονται σε τίποτα στην έρευνα και την εκπαίδευση. Επομένως, δεν συντρέχει κανένας διαφανής λόγος για να γίνει ΝΠΙΔ, «πέρα από το να χαθεί η ροή των χρημάτων με τα οποία επιδοτείται επίσημα η έρευνα για τον παιδικό καρκίνο από το κράτος, από χορηγίες και από φαρμακευτικές εταιρείες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL