Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Φωτιά στη βορειοανατολική Αττική / Δραματικές μαρτυρίες και καταγγελίες δίπλα στα καμένα σπίτια (βίντεο)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτιά στη βορειοανατολική Αττική / Δραματικές μαρτυρίες και καταγγελίες δίπλα στα καμένα σπίτια (βίντεο)

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΦΛΟΓΕΣ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Δραματικές είναι μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν να πολεμούν με τις φλόγες για να σώσουν τις περιουσίες τους, τους οικείους και τους γείτονές τους.

Μία γυναίκα, μπροστά σε καμένα σπίτια, περιέγραψε το πώς περίοικοι έβγαλαν από σπίτι μία νεαρή έγκυο 8 μηνών. «Τη βγάλαμε με το ζόρι ... Ευτυχώς είναι μικρή κοπέλα, 8 μηνών έγκυος ... Έπαθε σοκ ... Την βγάλαμε, κατέβηκε στην Παλλήνη να μείνει στον αδερφό της ... Ανοίξαμε την πόρτα, η σκεπή ήταν έτοιμη να πέσει, είχε λαμπαδιάσει. Με το ζόρι την βγάλαμε έξω, δεν ήθελε να φύγει από το σπίτι της ... Πυροσβεστική πουθενά, έχω πάρει τηλέφωνα, είναι συνέχεια κατειλημμένα ... Έχω στείλει επιστολή στο Δήμαρχο, με φωτογραφίες, για τα πεύκα, να έρθουν να τα κουρέψουν».

Άλλος κάτοικος στην περιοχή της Παλλήνης, μπροστά σε σπίτι που εκείνη την στιγμή καιγόταν, περιέγραψε ότι «την Πυροσβεστική την έχουμε καλέσει από τις 3 να βοηθήσει, δεν έχει έρθει κανένας. Αυτό τώρα, το πρωί έχει πάρει ... είπαν "έχουμε πολλές κλήσεις" -και τέσσερα βυτία του Δήμου είναι στο νεκροταφείο και κάθονται». Δίπλα του, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που καιγόταν, με δυσκολία συγκρατούσε την οργή του.

Στην Πεντέλη, η αστυνομία βρέθηκε σε σπίτι που απειλήθηκε από τις φλόγες για να απομακρύνει τον ηλικιωμένο ένοικό του, ο οποίος ωστόσο αρνείτο να αποχωρήσει. «Πήρε φωτιά εκεί, από το πρωί. Και τους φώναζα "λίγο νερό!", δεν είχα νερό. Ει δε μη, την έσβηνα μόνος μου ... τίποτα. Πήρα το "100", είπαν "θα ειδοποιήσουμε την πυροσβεστική"... Δεν φεύγω από το σπίτι, πεθαμένος να είμαι δεν φεύγω», όπως είπε, σε εμφανή κατάσταση σύγχυσης.

Επώνυμα μίλησε στο Mega ο κάτοικος της Ανθούσας Χρήστος Καραχρήστος. «Τα καμένα σπίτια είναι στην Ναυπάκτου. Και το δικό μου σπίτι, ο πάνω όροφος ... Χτες προς το βραδάκι μας ήρθε ενημέρωση να εγκαταλείψουμε την περιοχή, γιατί το μέτωπο κατεβαίνει προς εμάς, προς την Ανθούσα. Πήρα σύζυγο, παιδί και μητέρα και πήγα στο Γέρακα, όπως ήταν η εντολή από το 112, σε ένα φιλικό ζευγάρι. Με παίρνει φίλος και γείτονας και λέει "αν μπορείς έλα γιατί η φωτιά κατεβαίνει προς το ρέμα, μπας και μπορέσουμε να σε βοηθήσω, να σώσουμε το σπίτι. Πήγα στο σπίτι ... εκείνη την ώρα λένε ότι η φωτιά κατεβαίνει στο νεκροταφείο της Πεντέλης. Όση ώρα έκανα να σας πω αυτά, τόση ώρα έκανε η φωτιά από την Πεντέλη να έρθει στο σπίτι ... μου έκανε εντύπωση ότι ξαφνικά υπήρξε άπνοια. Μία ένταση αέρα με καπνό και θερμότητα πάρα πολλή. Και ξαφνικά βλέπω από παντού σπίθες, πύρινες γλώσσες. Πρόλαβα και πήρα το αμάξι τελευταία στιγμή και πήγα στην σύζυγο, το παιδί και την μητέρα μου».

Για το τι ξημέρωσε σήμερα, ο ίδιος περιέγραψε ότι «ο πάνω όροφος τελείως κατεστραμένος ... αυτή τη στιγμή είμαι με τα ρούχα που βλέπετε και δεν το λέω απλά για να το πω ... με όλο το σεβασμό, στο ίδιο έργο δυστυχώς θεατές. Είναι η τρίτη, τέταρτη φορά που η Παλλήνη, η Ανθούσα, η Πεντέλη γίνονται στόχος είτε εμπρησμών είτε οτιδήποτε».

Γυναίκα σε περιοχή της Παλλήνης περιέγραψε ότι «τέσσερις η ώρα, καταλάβαμε ότι θα καούμε και φύγαμε. Ήταν γύρω-γύρω από τα σπίτια μας οι φωτιές. Φύγαμε. Τώρα ήρθαμε, είδαμε το σπίτι του γείτονα να καίγεται ... τώρα έχει πάει από την πίσω μεριά η φωτιά ... η περιοχή λέγεται Καραούζι ... είναι το ρέμα, έχει πολλά σπίτια, στη σειρά, θα καούνε ... έχουν πάρει φωτιά τα πεύκα».

«Έχουμε ξαναζήσει φωτιές παλιά, αλλά όχι αυτό το χάλι. Αυτό δεν το έχω ζήσει ποτέ μου ... προσπαθούν τα παιδιά μου, με τα λάστιχα», είπε γυναίκα που αποχωρούσε εκείνη την στιγμή από το σπίτι της, ενώ δίπλα καιγόταν άλλο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL