Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος / Να αναιρεθεί η απόφαση αποφυλάκισης Κορκονέα ζήτησε ο εισαγγελέας του Άρειου Πάγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος / Να αναιρεθεί η απόφαση αποφυλάκισης Κορκονέα ζήτησε ο εισαγγελέας του Άρειου Πάγου

Επαμεινώνδας Κορκονέας
(EUROKINISSI)

Να αναιρεθεί η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία αποφυλακίστηκε ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβρη του 2008 στα Εξάρχεια, πρότεινε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας Βασίλης Πλιώτας

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας αποφυλακίστηκε μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας που του επέβαλε κάθειρξη 13 ετών για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Ο πρώην ειδικός φρουρός είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκε ο ευνοϊκός υπολογισμός της εργασίας που παρείχε μέσα στις φυλακές, δηλαδή τα «μεροκάματα» που έκανε ως έγκλειστος.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο μετά την αναίρεση κατά της απόφασης που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, σήμερα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου επισήμανε από έδρας ότι μετά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα η απόφαση αυτή που θα εκδώσει η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι κατά την προσωπική της άποψη η πλέον σημαντική.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και σήμερα με μια εμπεριστατωμένη αγόρευσή του ζήτησε να αναιρεθεί η επίμαχη απόφαση και η υπόθεση να οδηγηθεί προς νέα κρίση στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας.

Συγκεκριμένα, ο Β. Πλιώτας επισήμανε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με τον σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο, καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου για να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου».

Σημειώνεται ότι στη δικαστική αίθουσα παρούσες ήταν η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλακιάν, και η αδελφή του, Αρετή Γρηγοροπούλου.

Το χρονικό της εν ψυχρώ δολοφονίας

Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο και σκότωσε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια της Αθήνας.

Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ εκείνου του Σαββάτου. Αρχικά μια ομάδα νεαρών, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο Γρηγορόπουλος, είχαν φραστική αντιπαράθεση με τον Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη. Οι αστυνομικοί παρόλο που διατάχτηκαν να αποχωρήσουν από το σημείο, άφησαν το υπηρεσιακό τους όχημα και επανήλθαν με τα πόδια.

Ο Κορκονέας έβγαλε το περίστροφό του και πυροβόλησε εναντίον των νεαρών, πετυχαίνοντας τον Γρηγορόπουλο στο στήθος και σκοτώνοντάς τον σχεδόν ακαριαία. Σε πρώτο βαθμό ο Κορκονέας είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Σε δεύτερο βαθμό η ποινή του μειώθηκε σε κάθειρξη 13 ετών, και με την αναγνώριση από το Εφετείο Λαμίας του ελαφρυντικού αποφυλακίστηκε. Τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου ακολούθησαν οργισμένες καθημερινές διαδηλώσεις και επεισόδια, με την κυβέρνηση Καραμανλή να έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL