Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Κακοκαιρία «Ελπίδα» / Εικόνες ντροπής στα νοσοκομεία λόγω χιονιά και κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία «Ελπίδα» / Εικόνες ντροπής στα νοσοκομεία λόγω χιονιά και κυβέρνησης

ΧΙΟΝΙ

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς η κακοκαιρία ανέδειξε τις ελλείψεις στο ΕΣΥ και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Παύλο Πολάκη, η κατάσταση σε ένα από τα κεντρικότερα νοσοκομεία της Αττικής, το «Σωτηρία», ήταν τραγική. Όπως καταγγέλλει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, έπειτα από επιβεβαιωμένη πληροφόρηση, τα προβλήματα στο νοσοκομείο είναι τα εξής:

* Δεν έχει μοιραστεί φαγητό στους ασθενείς και στους εφημερεύοντες γιατρούς.

* Οι δρόμοι μεταξύ των κτηρίων είναι ακόμα κλειστοί και οι ασθενείς δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο κτήριο για οποιαδήποτε εξέταση ή θεραπεία.

* Πολλοί νεκροί παραμένουν στα κρεβάτια τους γιατί δεν μπορούν να μεταφερθούν ούτε στο νεκροτομείο.

* Η διοίκηση και οι άλλες υπηρεσίες, νοσηλευτική και ιατρική, είναι άφαντες.

* Η κεντρική θέρμανση είναι off σε διάφορες κλινικές.

* Το νοσηλευτικό προσωπικό κάνει δύο έως τρεις βάρδιες συνεχόμενες.

* Η Ειδική Μονάδα Λοιμώξεων Αναπνευστικού που νοσηλεύει ασθενείς με κορωνοϊό έμεινε πολλές ώρες χωρίς οξυγόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

* Αναβλήθηκαν όλα τα χειρουργεία.

Ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για κατάρρευση του κίβδηλου «επιτελικού» κράτους Μητσοτάκη. «Το κυβερνητικό μείγμα αναλγησίας και ανικανότητας και η τραγικότητα των καταγγελλομένων είναι τεράστια και δεν είναι ώρα για υποθέσεις» τονίζει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως, αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, θα είχαμε όργιο παραπληροφόρησης και κοινωνικού δηλητηρίου από τους «'άριστους' του Μητσοτάκη και τα δημοσιογραφικά τους παπαγαλάκια».

Επιχειρησιακή πανωλεθρία

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός ανέδειξε τη χαοτική διαχείριση της κακοκαιρίας και την επιχειρησιακή πανωλεθρία της κυβέρνησης. Ειδικά για τις δυσλειτουργίες που ανέκυψαν στο ΕΣΥ, ο Α. Ξανθός τόνισε ότι η κακοκαιρία ανέδειξε πόσο ανεύθυνη ήταν η επιλογή να μετατραπεί το Παίδων Πεντέλης, ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, σε mega-εμβολιαστικό κέντρο και να αναστείλει την εφημεριακή του λειτουργία, υποβαθμίζοντας δραματικά τη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη στο Λεκανοπέδιο.

Η αυτοθυσία των γιατρών

Τις ελλείψεις και την αδιαφορία της κυβέρνησης κλήθηκαν να καλύψουν οι υγειονομικοί με τη στάση ευθύνης που έδειξαν τις δύσκολες ώρες της κακοκαιρίας. Χαρακτηριστικά όσα συνέβησαν στο "Τζάνειο", σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο γιατρός του νοσοκομείου Γιώργος Κρανιδιώτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η προϊσταμένη του τμήματος σχόλασε το μεσημέρι και το απόγευμα επέστρεψε για να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο ώστε να μην αποκλειστεί και απουσιάσει την επόμενη ημέρα, χωρίς να κάνει χρήση της αργίας. Ομοίως, δεν έκαναν χρήση της αργίας ούτε οι γιατροί της κλινικής Covid-19 που δύνανται να μετακινηθούν. Υγειονομικός εφημέρευσε δύο συνεχόμενες ημέρες για να αναπληρώσει άλλη γιατρό που αρρώστησε, χωρίς ρεπό το τελευταίο πεντάμηνο. Άλλη γιατρός διέκοψε οικειοθελώς την άδεια, ύστερα από μήνες αναστολής των αδειών. Εφημέρευσε έχοντας υπό την ευθύνη της ογδόντα βαρέως πάσχοντες.

Αυτό είναι ένα μόνο μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της αυτοθυσίας των υγειονομικών του ΕΣΥ έπειτα από ενάμιση χρόνο εξαντλητικών ρυθμών και πρωτοφανούς ψυχικής και σωματικής εξουθένωσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL