Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Κορωνοϊός / Ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά θανάτων - Επιβραδύνεται η αποκλιμάκωση της Όμικρον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά θανάτων - Επιβραδύνεται η αποκλιμάκωση της Όμικρον

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)

«Δεν θα απαιτηθεί από τους πολίτες να κάνουν την 3η δόση στους 3μήνες. Η χώρα μας έχει ανοίξει την αναμνηστική πολύ πιο μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες«, ανέφερε ο Γ. Γ. του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τι συμβαίνει τελικά με την ανοσία της αγέλης

«Αυτό που ισχύει είναι ότι κάποιος που έχει κάνει την 3η δόση, μπορεί να νοσήσει ήπια ή να είναι ακόμα και ασυμπτωματικός. Έχουμε ένα υψηλό ποσοστό πολιτών που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και εάν κάποιος κολλήσει δεν θα το περάσει βαριά», διευκρίνισε στο MEGA.

Υψηλά ποσοστά θανάτων

Για τα υψηλά ποσοστά θανάτων ο Γ. Γ. του υπουργείου Υγείας επισήμανε πως είναι ένα γεγονός που προβληματίζει, ωστόσο διευκρίνισε πως η μετάλλαξη «Δέλτα» υπάρχει ακόμα σε μεγάλο ποσοστό.

«Μας προβληματίζει το ποσοστό των θανάτων. Το θέμα των θανάτων, ωστόσο, είναι πολυπαραγοντικό. Υπάρχει ακόμα επικράτηση της «δέλτα», η οποία είναι αυτή που προκαλεί το αυξημένο ποσοστό θανάτων. Ο μόνος τρόπος για να διαχειριστούμε την κατάσταση είναι ο εμβολιασμός. Οι πολίτες πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν. Στις εντατικές η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόστιμα και αναμνηστική δόση

«Οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 700.000, δηλαδή, αυτοί οι οποίοι πρέπει να κάνουν την 3η δόση μετά τους 7 μήνες, και εκείνοι που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο, στους 3 μήνες. Όταν περάσει το επτάμηνο, δεν θα μπει πρόστιμο σε αυτούς τους ανθρώπους, απλώς θα θεωρείται ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, και θα πρέπει να κάνουν τα μοριακά, τα rapid tests και ό,τι ορίζεται από το νόμο.

Για την 4η δόση, ο κ. Θεμοστοκλέους ανέφερε: «Με βάση τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα, δεν πάμε για την 4η δόση. Η Ομικρον καλύπτεται με το εμβόλιο που υπάρχει τώρα. Εάν χρειαστεί να πρέπει να κάνουμε 4η δόση αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα».

Θα παραταθούν τα μέτρα;

«Τα μέτρα δεν επιβάλλονται από εμάς για να αναχαιτίζουμε την πανδημία, είναι επειδή τα επιβάλει η πανδημία. Το άνοιγμα των σχολείων ήταν κάτι που αποτέλεσε σημείο σύγκρουσης, ωστόσο φάνηκε ότι λειτούργησε. Έχουμε πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης γι’ αυτό. Δε γνωρίζω τις αποφάσεις της επιτροπής, γιατί είναι κάτι που αποφασίζεται ανάλογα με τα δεδομένα», υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Υποχρεωτικότητα και παιδικά εμβόλια

«Όσο αφορά στην υποχρεώτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, φάνηκε ότι το μέτρο πέτυχε. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, που εξήγγειλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τον εφάρμοσε. Τέλος, για τα παιδιά, δεν χρειάζεται αναμνηστική δόση. Τα εμβόλια για τα παιδιά 5-11 ετών έχουν καλυφθεί σε όλη τη χώρα και μέσα στη βδομάδα θα ανοίξουν περισσότερα ραντεβού και για την Αττική αλλά και για την υπόλοιπη χώρα», κατέληξε λέγοντας ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σαρηγιάννης: Επιβραδύνεται η αποκλιμάκωση της Όμικρον

«Η πτώση του κύματος της παραλλαγής Ομικρον βρίσκεται σε μια φάση επιβράδυνσης» ανέφερε για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρας μας ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημήτρης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε η επιβράδυνση αυτή οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση του ιού αλλά κυρίως, είπε, στη μείωση του ρυθμού του εμβολιασμού με την τρίτη δόση.

«Αν θέλουμε να δούμε μια γρήγορη αποκλιμάκωση της Όμικρον θα πρέπει να ανεβεί ξανά ο εμβολιαστικός ρυθμός της τρίτης δόσης», ανέφερε χαρακτηριστικά

Μάλιστα τόνισε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχει «αναστροφή» προς αυξητική πορεία όπως στην Κρήτη, στην Θράκη στη Μύκονο και στη Σαντορίνη.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL