Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Χάπια για τον κορωνοϊό / Για ποιους ασθενείς ενδείκνυνται και για ποιους αντενδείκνυνται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χάπια για τον κορωνοϊό / Για ποιους ασθενείς ενδείκνυνται και για ποιους αντενδείκνυνται

Χάπι merck
πηγή merck.com

Το χάπι paxlovid της εταιρείας Pfizer και το χάπι molnupiravir της εταιρείας Merck είναι τα δυο σκευάσματα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα οποία δόθηκε έγκριση έκτακτης χορήγησή τους από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και εντός 15 ημερών αναμένεται η έγκρισή τους και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). 

Τα δυο χάπια ενδείκνυνται για ασθενείς με κορωνοϊό που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, με θέμα «Μετάλλαξη Όμικρον και εμβόλια: Νεότερα δεδομένα», που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Το paxlovid της Pfizer

Το paxlovid ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19, οι οποίοι εντοπίζονται τις πρώτες πέντε ημέρες της λοίμωξης με PCR test. 

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης, αποτελεί συνδυασμό δύο φαρμάκων, εκ των οποίων το ένα (nirmatrelvir) αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού και το άλλο (ritonavir) παρατείνει τη διάρκεια της δράσης του φαρμάκου στον οργανισμό, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που διεξήχθη για να λάβει έγκριση το φάρμακο και στην οποία συμμετείχαν 1219 άτομα, το paxlovid μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 88% στις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της Covid-19.

«Συνιστάται η χορήγηση έξι χαπιών ημερησίως -τριών το πρωί και τριών το βράδυ- για συνολικά 5 ημέρες. Το φάρμακο δεν χορηγείται προληπτικά, ενώ η διάρκεια λήψης του δεν πρέπει να ξεπερνά τις πέντε ημέρες». 

Αντενδείκνυται για ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία ή λαμβάνουν στατίνες, ενώ οι συχνότερες παρενέργειες που έχει είναι δυσγευσία, διάρροια, μυαλγίες και υπέρταση. Επιπλέον, δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι δεν υπάρχουν σχετικά δεδομένα ασφάλειάς του», τόνισε ο κ. Παπαζήσης.

Το χάπι molnupiravir

Όσον αφορά το φάρμακο molnupiravir, ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας, εξήγησε ότι ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών και η δράση του έγκειται στο ότι δημιουργεί μια καινούργια ανενεργή μετάλλαξη στον οργανισμό, η οποία καθιστά αδύνατο τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού.

«Συνιστάται η χορήγηση οκτώ χαπιών ημερησίως -τεσσάρων το πρωί και τεσσάρων το βράδυ- για συνολικά πέντε ημέρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που διεξήχθη για να λάβει έγκριση το φάρμακο και στην οποία συμμετείχαν 1433 άτομα, το ποσοστό μείωσης του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου στις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της Covid-19 αγγίζει το 30%-40%», ανέφερε ο κ. Παπαζήσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL