Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Κορωνοϊός / Μαύρη πρωτιά σε θανάτους για την Κεντρική Μακεδονία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Μαύρη πρωτιά σε θανάτους για την Κεντρική Μακεδονία

ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Βαρύτερο σε σχέση με την Αττική είναι το τίμημα που πληρώνει μέχρι σήμερα η Κεντρική Μακεδονία σε θανάτους από κορωνοϊό, ενώ στα νοσοκομεία της συνεχίζονται οι εφημερίες τρόμου, με πολλές δεκάδες νέες εισαγωγές ασθενών στις κοβιντοκλινικές, τις ΜΕΘ πλήρεις και με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Αν και υπολείπεται κατά το ήμισυ σε πληθυσμό, θρηνεί συνολικά 7.120 νεκρούς, δηλαδή 383 περισσότερους σε σχέση με την Αττική. Στη Θεσσαλονίκη χάθηκαν 4.011 άνθρωποι από επιπλοκές της Covid-19, στις Σέρρες 708, στην Πέλλα 679, στην Ημαθία 530, στο Κιλκίς 364. «Και δεν τελειώσαμε με την πανδημία» προειδοποιούν οι γιατροί της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που συνεχίζουν να πιέζονται ασφυκτικά. Δηλώνουν εξουθενωμένοι από τα όσα ζουν καθημερινά στα νοσοκομεία, από τις άπειρες ώρες δουλειάς σε συνθήκες «πολέμου». Αύριο το σωματείο εργαζόμενων στο «Ιπποκράτειο» και η ΕΝΙΘ θα πραγματοποιήσουν ακόμα μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας δωρεάν μαζικά τεστ (rapid και PCR) δύο φορές την εβδομάδα σε όλους και επαναφορά της δεκαήμερης καραντίνας για τους υγειονομικούς που βρίσκονται θετικοί στον SARS-CoV-2. Ζητούν επίσης πλήρη κάλυψη στα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.ά), αλλά και το άμεσο άνοιγμα και επαναλειτουργία των δομών Υγείας που έκλεισαν την περίοδο των Μνημονίων, όπως το «Λοιμωδών» και το «Παναγία».

Νοσοκομειακά απόβλητα από όλη τη χώρα δέχεται ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Στο μεταξύ, μια άλλη παράμετρο της υγειονομικής κρίσης που επιβαρύνει και υποβαθμίζει το περιβάλλον ανέδειξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.  Όπως κατήγγειλε, «με τις ευλογίες της κυβέρνησης ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης εξελίσσεται σε αποδέκτη Επικινδύνων Αποβλήτων Αμιγώς Μολυσματικών (ΕΑΑΜ) όλης της χώρας, σε ξεκάθαρη αντίθεση με όσα προβλέπει η αδειοδότησή του». Τα ΕΑΑΜ προέρχονται από υγειονομικές μονάδες εκτός της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και από την Καβάλα και την Ξάνθη. Και αυτό ενώ η ΑΕΠΟ προβλέπει ότι τέτοια απόβλητα θα γίνονται αποδεκτά στον ΧΥΤΑ μόνο εάν προέρχονται από Υγειονομικές Μονάδες της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Αυτός ο όρος καταπατάται με το πρόσχημα ότι τα απόβλητα αποστειρώνονται στη Θεσσαλονίκη και αποκρύπτεται το γεγονός ότι προέρχονται από όλη την Ελλάδα. Ο Σ. Φάμελλος, αφού σημειώνει ότι όλα το πολιτικό δυναμικό της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη «σφυρίζει αδιάφορα» για το μείζον αυτό θέμα, τονίζει ότι «δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια και business γαλάζιων παιδιών εις βάρος του περιβάλλοντος της Κορώνειας και του Λαγκαδά. Τον λόγο πλέον πρέπει να έχει η Δικαιοσύνη εφόσον τα πολιτικά πρόσωπα δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL