Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Αγρίνιο / Μετακινείται το βουνό – Καταστροφές σε δρόμους και σπίτια (βίντεο)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγρίνιο / Μετακινείται το βουνό – Καταστροφές σε δρόμους και σπίτια (βίντεο)

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟ
photo agrinioreport

Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια αλλά και στο οδικό δίκτυο έχει προκαλέσει το φαινόμενο της κατολίσθησης στο Αγρίνιο με το βουνό κυριολεκτικά να μετακινείται.

Το φαινόμενο της κατολίσθησης είναι σε εξέλιξη εδώ και πέντε ημέρες και σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα, πυροδοτήθηκε και από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν το περασμένο Σάββατο το Αγρίνιο.

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟ
photo agrinioreport

Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, καθώς παρατηρούνται κατολισθήσεις, ολισθήσεις εδαφών και ροές εδαφών.

https://youtu.be/RwTcirzjOWg

Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στις περιοχές Κεράσοβο, Μακρυνού, Μεσάριστα και Λιθοβούνι του δήμου Αγρινίου όπου η κυκλοφορία έχει διακοπεί λόγω καθιζήσεων ενώ τμήματα του ορεινού όγκου καταπέφτουν συνεχώς.

Καταστροφές και αποκλεισμένα χωριά

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά από τις μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο.

https://youtu.be/arPH85L-gpI

Παράλληλα όπως είπε ο Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ, πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και δεν μπορούν να κατοικηθούν καθώς έχουν σημαντικές βλάβες στη στατικότητά τους.

https://youtu.be/g4Fe2qvW03Y

Οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία του Αγρινίου και είναι άγνωστο εάν και πότε θα πάρουν το πράσινο φως για να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς το φαινόμενο της κατολίσθησης είναι σε εξέλιξη.

Δεκάδες κατολισθήσεις

«Έχουμε δεκάδες κατολισθήσεις στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μουσείο κατολισθήσεων με όλα τα φαινόμενα δηλαδή κατολισθήσεις, ολισθήσεις εδαφών, ροές εδαφών» επεσήμανε ο Ευθύμης Λέκκας στους φορείς του Αγρινίου μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε με κλιμάκιο επιστημόνων όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα agrinioreport.

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟ
photo agrinioreport

Όπως εξήγησε, υπάρχει ένα γεωλογικό υπόβαθρο το οποίο είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο και το κυρίαρχο αίτιο είναι οι έντονες βροχοπτώσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα. Μεγάλες ποσότητες νερού οι οποίες δρομολόγησαν τα καταστροφικά φαινόμενα.

«Υφίσταται κίνδυνος, όχι για όλους τους οικισμούς αλλά για τμήματα οικισμών. Ιδιαίτερο πρόβλημα έχουμε στο οδικό δίκτυο το οποίο σε δεκάδες σημεία έχει καταστραφεί», ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL