Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Απάντηση ΠΟΕΔΗΝ σε Πλεύρη / Αναφορά στον Άρειο Πάγο για τις VIP κλίνες ΜΕΘ - Και η εισαγγελία εξετάζει τα στοιχεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση ΠΟΕΔΗΝ σε Πλεύρη / Αναφορά στον Άρειο Πάγο για τις VIP κλίνες ΜΕΘ - Και η εισαγγελία εξετάζει τα στοιχεία

ΠΛΕΥΡΗΣ

Με δελτίο Τύπου η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία ανακοινώνει ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ «συντάσσει με την Νομική της Σύμβουλο αναφορά την οποία θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας».

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ότι θα κινηθεί εναντίον του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκου με σύνταξη αναφοράς αξιοποίνων πράξεων σε βάρος του.

Αναλυτικά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:

Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς κορωνοϊού. Στο σύστημα εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ κάτω του 100%. Με βάση την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ σταθερά υπερβαίνουν τους 100 ασθενείς ημερησίως. Πολλοί παραμένουν για πολλές ημέρες εκτός ΜΕΘ.

Ζητάμε να διερευνηθεί από την εισαγγελία εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ εγγραφής στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ. 

Για ποιο λόγο δεν δεσμεύονται οι κλίνες με ασθενείς και εμφανίζονται κενά; 

Διαπιστώσαμε την Τετάρτη 1/12/2021 στο Νοσοκομείου του Αγρινίου Μητροπολίτης βρήκε ΜΕΘ σε λίγες ώρες εν αντιθέσει με 58χρονο ασθενή με υποκείμενα νοσήματα  που ήταν διασωληνωμένος σε κλινική άνω των πέντε ημερών όπως κατήγγειλε η σύζυγος του και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την επόμενη ημέρα βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Υπάρχουν σταθερά άνω των 100 διασωληνωμένων ασθενών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ είτε σε απλούς θαλάμους κλινικών είτε σε χειρουργικές αίθουσες ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ο εξοπλισμός για τους περισσότερους  είναι υποτυπώδης. Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα πλημμελής λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Πολλοί εκ των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους.

Παρότι διαπιστώθηκε η άποψη από την κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αποκλίνουσα σε σχέση με τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ αυτό αμφισβητείται με επιστημονικά κριτήρια από τους εντατικολόγους. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες. Όμως οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η εξάντληση μέχρι λιποθυμίας, οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ δεν το επιτρέπουν.

Θα πρέπει λοιπόν να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες νοσηλείας και να ληφθούν μέτρα διασφάλισης της υγείας των διασωληνωμένων ασθενών.

«Εναρμονίστηκε» με Πλεύρη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε αλλαγή θέσης για τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου σχετικά με τις άδειες κλίνες ΜΕΘ την ώρα που υπάρχουν πάνω από 100 διασωληνωμένοι εκτός εντατικής στα νοσοκομεία, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ενώ μία ημέρα πριν δήλωνε στο ΣΚΑΪ ότι «αν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν, χωρίς αμφιβολία», σε εμφανή διάσταση απόψεων με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την Πέμπτη σύρθηκε στην επιθετική ρητορική του τελευταίου που προσπαθεί να «σκεπάσει» με την στόχευση της ΠΟΕΔΗΝ το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη ήδη ζήτησε να διερευνηθούν οι καταγγελίες και ο φάκελος να προστεθεί στην ήδη υφιστάμενη προκαταρκτική εξέταση.

«Οι ΜΕΘ είναι διαθέσιμες αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια, είναι αδιανόητος κάθε διαχωρισμός των ασθενών που έχουν ανάγκη για την είσοδο σε κλίνες ΜΕΘ. Ιατρικά, αποκλειστικά και μόνο, είναι τα κριτήρια. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι αβάσιμος», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου. «Ο κ. Πλεύρης ήδη θα καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις για την διασπορά αυτής της ψευδούς είδησης. Είναι κάτι τελείως ξένο με την πραγματικότητα, είναι αδιανόητο για την κυβέρνηση, προσβάλλει τους υγειονομικούς, τους επιστήμονες, τους γιατρούς που παίρνουν τις αποφάσεις αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια, για το ποιος θα πάει στη ΜΕΘ ή όχι. Επίσης, δηλητηριάζει ένα ήδη τεταμένο και φορτισμένο κλίμα, στη μάχη που δίνεται καθημερινά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή όσο περισσότεροι άνθρωποι μπορούν, εν μέσω αυτής της πανδημίας».

 

Η εισαγγελία προσθέτει την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ σε άλλες που ήδη ερευνά

Και στην Δικαιοσύνη φτάνουν πλέον οι καταγγελίες της ηγεσίας ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ για την ύπαρξη «VIP κλινών ΜΕΘ», πρακτικά για την διατήρηση κενών αριθμού από αυτές στο σύστημα Υγείας την ώρα που πάνω από 100 ασθενείς είναι εκτός εντατικής διασωληνωμένοι, αφού προκάλεσε πανικό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη την Τετάρτη με διάσταση Πλεύρη - Οικονόμου, όπως δείχνει η εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου να διερευνηθούν οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννακού.

Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να διακριβωθεί η βασιμότητά τους και να εντοπιστεί αν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος για όσους τυχόν εμπλέκονται στον αποκλεισμό ασθενών που σήμερα χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ, από κλίνες που είναι διαθέσιμες.

Σημειώνεται ότι η Δικαιοσύνη ήδη διεξάγει προκαταρκτική έρευνα μετά από παλαιότερες καταγγελίες για θανάτους ασθενών με κορονοϊό που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ.

Η είδηση αυτή έρχεται την ίδια περίπου ώρα που ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προχωρούσε σε δημόσια ανακοίνωση κίνησης εναντίον του κ. Γιαννάκου, με την σύνταξη αναφοράς αξιοποίνων πράξεων σε βάρος του. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ημέρα νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι πρόκειται για «fake news» και συκοφαντίες, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωνε από την πλευρά του ότι αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία πρέπει να διερευνηθούν, σε μία εμφανή διάσταση απόψεων εντός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL