Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κορωνοϊός / Οργή για το μονοθεματικό ΕΣΥ, καμία ενίσχυση από την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Οργή για το μονοθεματικό ΕΣΥ, καμία ενίσχυση από την κυβέρνηση

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για την επιστολή της Μίνας Γκάγκα προς τους διοικητές των ΥΠΕ με την οποία δίνει τη δυνατότητα να περικοπούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία έως και 80%. Η οδηγία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας ανοίγει την κερκόπορτα για τη μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μίας νόσου για ακόμα μια φορά μέσα στην πανδημία.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, τονίζοντας ότι αν χρειαστεί, θα έρθουν σε αντιπαράθεση με το υπουργείο Υγείας. «Τα χειρουργεία δεν μπορούν να πάνε πίσω και είναι κάθετη η απάντησή μας. Η επιτροπή των επιστημόνων δεν έχει εισηγηθεί τέτοιο πράγμα, δεν είναι δυνατόν να έχει εισηγηθεί κάτι τέτοιο. Δεν ξέρουμε ποιος την πήρε αυτή την απόφαση. Καλό είναι να ρωτούν όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να τους μεταφέρουν την πραγματική κατάσταση. Υπάρχει κόσμος πολύς στα νοσοκομεία, τα κρούσματα είναι υψηλά και μας προβληματίζουν οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θανάτων».

Το Δ.Σ. της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι, σε συνάντηση που είχε πριν από αρκετές εβδομάδες με τον Θάνο Πλεύρη, είχε προειδοποιήσει ότι αυτό είναι απαράδεκτο και δεν θα γίνει δεκτό. «Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένως αναβληθεί προκαλώντας μεγάλες αναμονές» τονίζει η ΕΙΝΑΠ και προσθέτει ότι η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας, ενώ ανοίγει τον δρόμο προς τις ιδιωτικές κλινικές. Τέλος, η ΕΙΝΑΠ ζητάει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα και άμεση απόσυρση του εγγράφου.

ΓΚΑΓΚΑ

Εξηγήσεις από Γκάγκα

Επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, η Μίνα Γκάγκα δήλωσε ότι «απλώς δίνουμε την άδεια στις διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν -εάν μπορούν- τα χειρουργεία τους όσο χρειαστεί γι’ αυτό το διάστημα που έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, ώστε να έχουν όλοι καλή περίθαλψη», επισημαίνοντας ότι «δεν μένει πίσω κανένα σοβαρό περιστατικό, δεν μένει πίσω καμία χημειοθεραπεία».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, εξήγησε ότι «μπορούμε να πάμε είκοσι ή τριάντα ημέρες αργότερα ένα τακτικό χειρουργείο, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου, ώστε σε αυτό το διάστημα να έχουν καλή περίθαλψη όλοι οι άλλοι ασθενείς», ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα σταματήσει ένα χειρουργείο για όγκο ή για τροχαίο.

Στο ίδιο έργο θεατής το υπουργείο Υγείας

Καμία διάθεση να αλλάξει την τακτική της στην καταπολέμηση της πανδημίας δεν δείχνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι Θ. Πλεύρης, Μ. Γκάγκα και Θ. Ζαούτης με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης έγινε σαφές ότι υπάρχει απουσία ενός συνολικού σχεδίου.

Η δέσμευση κλινών από τον ιδιωτικό τομέα είναι περιορισμένη, καθώς, ύστερα από ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, ο Θ. Πλεύρης απάντησε ότι έχουν δεσμευτεί 450 κλίνες (250 στη Μακεδονία και 200 στη Θεσσαλία), ενώ αν κριθεί αναγκαίο, θα προχωρήσουν και σε συμφωνία για 250 κρεβάτια στην Αθήνα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί της για την επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή, όντας εγκλωβισμένη στη σκληρή στάση που κράτησε το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανεμβολίαστων υγειονομικών στον ιδιωτικό τομέα, με την επιστράτευση ανεμβολίαστων γιατρών στη Θεσσαλονίκη να αποδεικνύει την έλλειψη ελέγχων.

Τέλος, ο Θάνος Πλεύρης ενημέρωσε ότι πριν από τις γιορτές θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Εμμονή με τον ιδιωτικό τομέα

Χθες κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), το οποίο προβλέπει ότι από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μετατρέπεται σε Ιδιωτικού. Η Κεντρική Αρχή που είναι υπεύθυνη για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας μπαίνει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδίου που δίνει γη και ύδωρ στους ιδιώτες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL