Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Προσφυγικό / Κυβερνητικό κατενάτσιο για τις επαναπροωθήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Κυβερνητικό κατενάτσιο για τις επαναπροωθήσεις

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σε τροχιά ρήξης με τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό φαίνεται πως βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την απροθυμία της να προχωρήσει στη δημιουργία μιας ομάδας ανεξάρτητων παρατηρητών στα εξωτερικά σύνορα της χώρας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν εφαρμόζονται πρακτικές επαναπροωθήσεων.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Αφγανιστάν και σε ενδεχόμενη μαζική ροή προσφύγων προς την Ε.Ε., η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εντείνει τα μέσα αναχαίτισης που έχει στη διάθεσή της, εγείροντας ωστόσο ανησυχίες για νέες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, όπως επιβεβαιώνει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ΑΥΓΗ, η Ελλάδα έχει ζητήσει επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση (15,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Politico) από τις Βρυξέλλες για την ενίσχυση των μέσων διαχείρισης των συνόρων.

Το αίτημα αυτό είναι υπό αξιολόγηση, όπως αναφέρει ο ίδιος εκπρόσωπος, ενώ τονίζει ότι η Επιτροπή βρίσκεται "σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις ενέργειες για τις οποίες ζήτησαν χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι χρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε. δραστηριότητες είναι σύμφωνες με το δίκαιο της Ε.Ε. και τα θεμελιώδη δικαιώματα".

"Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης θα βοηθήσει στην πρόληψη των παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα και θα διασφαλίσει ότι υπάρχουν διαδικασίες για την αποτελεσματική διερεύνηση τυχόν καταγγελιών τέτοιων παραβιάσεων" σημειώνει, ενώ τονίζει πως έχει καταστεί "σαφές" στις ελληνικές αρχές ότι είναι "σημαντικό να δημιουργήσουν γρήγορα έναν τέτοιο μηχανισμό" και αναμένουν τις σχετικές "λεπτομέρειες".

"Η Ελλάδα διαθέτει ήδη μια τέτοια ανεξάρτητη αρχή με τη μορφή του δικαστικού της συστήματος. Ως έχει, δεν έχουν προταθεί εναλλακτικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο του νέου συμφώνου ούτε έχουν προβλεφθεί τέτοιοι μηχανισμοί σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε." είναι η απάντηση που έδωσε ο  Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης στο Politico, δείχνοντας εμφανώς την απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Ταυτόχρονα ο Ν. Μηταράκης τονίζει ότι "η Ε.Ε. οφείλει να χρηματοδοτήσει την προστασία των εξωτερικών της συνόρων στην Ελλάδα".

Σε γενικές γραμμές η Ε.Ε. μπορεί να αποφάσισε ομόφωνα πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποφευχθεί μια επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015 στα ευρωπαϊκά σύνορα, ωστόσο η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος  Ίλβα Γιόχανσον έχει ζητήσει "διασφαλίσεις" ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν πρακτικές που αντιβαίνουν στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στην ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

Το αίτημα της Γιόχανσον έρχεται σε συνέχεια των πολυάριθμων καταγγελιών από ΜΚΟ και διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι εφαρμόζεται κατά κόρον η πρακτική των παράνομων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, ενώ υπενθυμίζεται ότι σε αυτό έχει εμπλακεί και η Frontex, με τον επικεφαλής της Φαμπρίτσε Λετζέρι να έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνών. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να δημοσιεύσει σχετική αναφορά.

Αρβανίτης: Γκουαντάναμο της Ε.Ε.

Σχολιάζοντας χθες στο ραδιόφωνο Στο Κόκκινο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης επισήμανε ότι "η δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει την Ελλάδα στο κάδρο της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου Libe για το γεγονός ότι στην Ελλάδα χτυπιέται το Κράτος Δικαίου, για το ότι δολοφονούνται δημοσιογράφοι, για το ολιγοπώλιο και τον έλεγχο του συνόλου της ενημέρωσης και για την πολιτική της στο προσφυγικό που βασίζεται στα pushbacks κι όχι στο relocation", ενώ προειδοποίησε ότι "η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ‘Γκουαντάναμο’ της Ε.Ε., όπου θα έχουμε εγκλωβισμένους πρόσφυγες και εγκλωβισμένο λαό".

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL