Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.1°C19.5°C
1 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.5°C18.2°C
0 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.0°C19.5°C
1 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C20.3°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C12.5°C
0 BF 76%
Γιώργος Παυλάκης / «Η μετάλλαξη Δ έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα διακοπές»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Παυλάκης / «Η μετάλλαξη Δ έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα διακοπές»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

Δραματική προειδοποίηση από τον γιατρό-ερευνητή στις ΗΠΑ Γιώργο Παυλάκη για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Δυστυχώς, μαζί με όλες τις φωτιές, σήμερα θα είναι και η μέρα που θα φτάσουμε το ορόσημο 13.000 διαπιστωμένων νεκρών από κορωνοϊό, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Εξέφρασε δε τον φόβο του ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δούμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από το 13.000. «Δυστυχώς το 4ο κύμα απλώνεται χωρίς σοβαρή αντίσταση λόγω της χαλάρωση το καλοκαίρι. Έχουμε 10-13 νεκρούς την ημέρα και δεν είναι καθόλου φυσιολογικό» είπε.

«Το Δ έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα αμέριμνοι στις διακοπές», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον κίνδυνο από την χαλάρωση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού ιδίως την περίοδο του καλοκαιριού.

«Για λίγα τουριστικά ευρώ κινδυνεύουμε να έχουμε πολλούς ανθρώπους σε ΜΕΘ που κοστίζουν φοβερά, ενώ κινδυνεύουμε μακροχρόνια να έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα χρόνιας νόσου στην κοινωνίας μας. Αυτό θα έχει τεράστιο κόστος» ανέφερε ακόμη. Όπως είπε, το κύμα Δ δεν αστειεύεται, ενώ  υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι lockdown. «Δεν παλεύεται με τίποτα άλλο εκτός από το σταμάτημα της ανθρώπινης επαφής», παρατήρησε.

Ο Γ. Παυλάκης επεσήμανε πως την χαλάρωση- ευφορία του καλοκαιριού θα την πληρώσουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα

«Το CDC έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση πάμε για ένα μεγάλο Δ κύμα, ιδίως όταν αρχίσουν οι άνθρωποι και επιστρέφουν από την χαλαρότητα του καλοκαιριού, αλλά όπως βλέπουμε και στα ελληνικά νησιά το κύμα είναι εδώ ακόμα και το καλοκαίρι.... Φοβάμαι να πω τι μπορεί να γίνει το φθινόπωρο με ανοιχτά τα σχολεία, τις δουλειές και τα ΜΜΜ. Χωρίς εμβολιασμούς, αποστάσεις και μάσκες σοβαρά φορεμένες δυστυχώς δεν νομίζω ότι μπορεί να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία και να πάνε καλά οι δουλειές. Αν κρατηθούν τα μέτρα τώρα και περιοριστεί ο κορωνοϊός το καλοκαίρι, η δουλειά για το χειμώνα θα είναι ευκολότερη» ανέφερε. 

Παράλληλα, εκτίμησε πως λόγω της χαλάρωσης των μέτρων που παρατηρείται το καλοκαίρι τον Δεκαπενταύγουστο ή τις επόμενες βδομάδες του να γίνει παραπάνω έκρηξη κρουσμάτων. «Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και σήμερα με 3.500 κρούσματα η θετικότητα του 3 και κάτι δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα που διαφεύγουν και στους τόπους διακοπών η κατάσταση έχει φτάσει στο κόκκινο. Χτες το CDC έβαλε την Ελλάδα στο ανώτατο σημείο κινδύνου και έδωσε συστάσεις να μην ταξιδεύουν οι Αμερικανοί προς την χώρα μας. Οπότε νομίζω δυστυχώς ότι το τουριστικό μας προϊόν κινδυνεύει και ότι η περίοδος από τον 15Αύγουστο και μετά θα είναι πολύ επικίνδυνη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να κρούσουν όσες καμπάνες έχουν απομείνει». 

Ερωτηθείς αν χρειαστεί να κλείσουν κάποιες περιοχές ο Γ. Παυλάκης απάντησε πως έπρεπε να έχουν γίνει περιορισμοί στην αρχή του κύματος καθώς θα ήταν 100 φορές πιο εύκολο και αποδοτικό από το να γίνει στην κορύφωση του κύματος. «Το κύμα έχει κάνει οροπέδιο στα 3.000 κρούσματα περίπου για πολύ καιρό και έχουν αρχίσει οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Στις επόμενες βδομάδες ιδίως  μετά τον 15Αύγουστο η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική πάλι στα νοσοκομεία γιατί θα μεταδοθεί η επιδημία από τους νέους στους γεροντότερους. Και αν επεκταθεί στην υπόλοιπη κοινωνία – επειδή η μισή είναι ανεμβολίαστη – και αυτός ίσως γίνει πολύ γρηγορότερα από πέρυσι» σημείωσε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL