Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Γιάννης Τούντας / Μεταδοτικός ο κορωνοϊός όσο η ανεμοβλογιά – Θα θρηνήσουμε και παιδιά 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Τούντας / Μεταδοτικός ο κορωνοϊός όσο η ανεμοβλογιά – Θα θρηνήσουμε και παιδιά 

Παιδί
(PIXABAY.COM)

«Καμπανάκι» κινδύνου από τον καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής Γιάννη Τούντα, που προειδοποιεί ότι η πανδημία είναι σε έξαρση στη χώρα μας και αφορά όλους – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Μάλιστα, τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να δούμε και παιδιά να χάνουν τη ζωή τους.

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε και νέους ανθρώπους, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα, κυρίως στις μικρές ηλικίες, στα παιδιά 12-18 ετών. Ο κίνδυνος, βέβαια, είναι μικρότερος στα παιδιά σε σχέση με τους ηλικιωμένους, αλλά όταν μιλάμε πια για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών που μπορεί να μολυνθούν, εκεί θα θρηνήσουμε και θύματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον Γ. Τούντα, παραμένουμε ένα βήμα πίσω από την επιδημία καθώς ένα μεγάλο ακόμη ποσοστό του πληθυσμού διστάζει ή αρνείται να εμβολιαστεί. Για το λόγο αυτό, είπε ότι θα έπρεπε ο εμβολιασμός στα παιδιά να είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, όπως σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά και να μπουν περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων στον υποχρεωτικό εμβολιασμό πέρα από τους υγειονομικούς, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή καθημερινά ή οι εργαζόμενοι στα γκισέ των σούπερ μάρκετ. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητο να ορθωθούν περισσότερα εμπόδια στην κινητικότητα όσων διστάζουν ή αρνούνται να εμβολιαστούν και να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις αγωγής υγείας. «Δεν αρκεί η οριζόντια ενημέρωση» ανέφερε.

«Φοβάμαι ότι αν δεν φτάσουμε στη συλλογική ανοσία μέχρι τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, θα έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο φθινόπωρο» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων τις τελευταίες ημέρες μας δείχνει ότι έρχεται ένα ορμητικό κύμα της επιδημίας.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας, ο Γ. Τούντας είπε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτική και στους εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός, καθώς μπορούν και εκείνοι να μολυνθούν. Συγκεκριμένα, όπως είπε, 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά ή να πεθάνουν, αλλά έχουν τις μισές πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους να μολυνθούν. «Εάν ο εμβολιασμένος μολυνθεί, θα μεταδώσει τον ιό με την ίδια ευκολία που θα τον μεταδώσει και ο ανεμβολίαστος», είπε.

Ο καθηγητής εξήγησε, επίσης, ότι αρκούν μόνο 10 δευτερόλεπτα επαφής με κάποιον μολυσμένο για να κολλήσει κάποιος. «Ο κορωνοϊός μεταδίδεται σαν τον ιό της ιλαράς και της ανεμοβλογιάς. Είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός» τόνισε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ανοσία από τον εμβολιασμό, είπε ότι κατά μέσο όρο κρατάει για 8-10 μήνες, μετά τον αρχικό εμβολιασμό. «Πιθανότατα να χρειαστεί μια τρίτη δόση» σημείωσε.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL