Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Πανελλαδικές / Εκτός ΑΕΙ 35.000 μαθητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανελλαδικές / Εκτός ΑΕΙ 35.000 μαθητές

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Περίπου 35.000 μαθητές από τους 92.000 που διαγωνίστηκαν κόβονται από τη δυνατότητα να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο εξαιτίας του εξεταστικού «σφαγείου» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στους υποψηφίους. Πλήγμα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ορατός ο κίνδυνος για κενές θέσεις ακόμα και σε κεντρικά ΑΕΙ.

Κόφτης χιλιάδων εισακτέων

«Αυτή τη στιγμή, περίπου 27.000 υποψήφιοι από τα γενικά λύκεια, δηλαδή το 35% των υποψηφίων και 8.000 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, συνολικά 35.000 μαθητές, θα μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμπλήρωσης του πρώτου μηχανογραφικού» τόνισε στην ΑΥΓΗ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις εκπαιδευτικών και αξιωματικής αντιπολίτευσης που τόσο καιρό φώναζαν για τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του εξεταστικού σφαγείου της ΕΒΕ.

«Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς σε πολλά τμήματα κεντρικών ΑΕΙ μπορεί να παρουσιαστεί και το φαινόμενο κενών θέσεων ακριβώς επειδή πολλές σχολές έχουν επιλέξει τον ανώτατο συντελεστή της ΕΒΕ που είναι στο 1,20%» επισημαίνει ο Γ. Χατζητέγας. Ενδέχεται να υπάρξουν ακόμα και κενές θέσεις σε σχολές της Αρχιτεκτονικής, σε σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), καθώς και στα τμήματα Φυσικής των κεντρικών πανεπιστημίων. Από την πλευρά του, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, μιλώντας στην ΑΥΓΗ, επισήμανε ότι δεν βλέπει κενές θέσεις σε κεντρικά πανεπιστήμια παρά μόνο σε τμήματα όπως αυτά της Ιταλικής Φιλολογίας.

Οι χιλιάδες μαθητές που κόβονται από την ευκαιρία να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο θα αναγκαστούν να συμπληρώσουν το δεύτερο μηχανογραφικό -το οποίο εφαρμόζεται από φέτος- για τη δυνατότητα φοίτησης σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ. «Πρόκειται για μεγάλο πληθυσμό μαθητών που θα υποχρεωθούν στη λύση του ΙΕΚ με την ελπίδα πως με την ολοκλήρωση των σπουδών τους σε αυτά θα μπορούν, μέσω κατατακτήριων, να πάνε σε αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ» αναφέρει ο Γ. Χατζητέγας.

«Το κόψιμο χιλιάδων μαθητών είναι η μεγάλη είδηση των φετινών Πανελλαδικών, όχι οι αυξομειώσεις των βάσεων. Γιατί συνιστά μεγάλο χτύπημα στο Γενικό Λύκειο και πρόκειται για ανεπίτρεπτη αλλαγή που συνέβη μεσούσης της σχολικής χρονιάς. Είναι ένα σύστημα εντελώς παράλογο και διαστροφικό».

Πλήγμα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ακόμη ένα μεγάλο πλήγμα των φετινών Πανελλαδικών και της ΕΒΕ αφορά τα περιφερειακά πανεπιστήμια, στα οποία θα υπολειτουργήσουν πολλά τμήματα, ενώ ορισμένες σχολές θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε ανασχηματισμούς λόγω της έλλειψης εισακτέων. «Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στα περιφερειακά πανεπιστήμια, καθώς η ΕΒΕ και το κόψιμο των εισακτέων θα έχουν ως αποτέλεσμα να ανασχηματιστούν και να υπολειτουργήσουν πολλά τμήματα - κάποια εκ των οποίων με ιστορική αξία. Θα υπάρξει πρόβλημα για τους ελάχιστους επιτυχόντες» διευκρίνισε ο Γ. Χατζητέγας.

Άνοδος στα τρία από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία

Η ανακοίνωση των ΕΒΕ ανά πανεπιστημιακό τμήμα ξεκαθάρισε το τοπίο σε σχέση με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο.

Συγκεκριμένα, οι μικρότερες μεταβολές εντοπίζονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπου θα υπάρξει πτωτική τάση στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

Σε ό,τι αφορά το 2ο επιστημονικό πεδίο, των Θετικών Επιστημών, αναμένεται να σημειωθεί άνοδος των βάσεων σε περιζήτητα τμήματα του πεδίου -όπως οι πολυτεχνικές σχολές των αστικών κέντρων– που κάθε χρόνο συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις χιλιάδων υποψηφίων.

Αναφορικά με το 3ο επιστημονικό πεδίο, των Επιστημών Υγείας, θα σημειωθεί μεγαλύτερη άνοδος κυρίως στα περιζήτητα τμήματα του πεδίου - όπως οι ιατρικές σχολές, οι οποίες όμως δεν θα υπερβούν το φράγμα των 19.000 μορίων, όπως έλεγαν οι εκτιμήσεις, αλλά θα ανέβουν, με τη χαμηλότερη Ιατρική να κυμαίνεται λίγο πάνω από 18.000 μόρια.

Τέλος, στο 4ο επιστημονικό πεδίο, των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, όπου φέτος παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των αριστούχων, θα έχουμε μεγάλες αυξήσεις στις βάσεις -κυρίως στα περιζήτητα τμήματα-, οι οποίες, ωστόσο, δεν θα υπερβούν τα 500 μόρια. Ειδικότερα, μεγάλη ζήτηση θα υπάρξει σε τμήματα Πληροφορικής -κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων- αλλά και σε τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΕΒΕ προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι σχολές των πανεπιστημίων, που κυμαίνονται από 80% έως 120%.

Νίκος Φίλης: Η ανακοίνωση των ΕΒΕ επιβεβαιώνει την καταστροφή

«Η δημοσιοποίηση των ΕΒΕ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και ολοκληρώνει την εικόνα καταστροφής που επιφύλαξε το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές τής πανδημίας» σχολίασε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Νίκος Φίλης.

«Οι πιο 'ευνοϊκές' εκτιμήσεις προβλέπουν πως θα αποκλειστούν περισσότεροι από 20.000 υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι. Το υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε για φέτος 77.500 θέσεις στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, γνώριζε ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν περισσότερες από 55.000 και παραπλανούσε χιλιάδες μαθητές» πρόσθεσε ο Ν. Φίλης. «Παράλληλα, τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί μαθητών που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με 'λευκή κόλλα' κατέρρευσαν, αφού υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες πρόκειται να αποκλειστούν από σχολές και τμήματα της προτίμησής τους».

Τέλος, ο Ν. Φίλης κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει την ΕΒΕ και να καλύψει όλες τις διαθέσιμες θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL