Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Μάκης Βορίδης / Μετά την τηλεργασία, έρχεται αξιολόγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάκης Βορίδης / Μετά την τηλεργασία, έρχεται αξιολόγηση

ΤΗΛΕΕΡΓΑΣΙΑ

Πυκνό χρονοδιάγραμμα νομοθετικών παρεμβάσεων για τη συνολική αναμόρφωση του Δημόσιου υπόσχεται ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, προαναγγέλλοντας ότι, μετά το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο, θα έρθει νέο πλαίσιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τη στοχοθεσία των διευθυντικών στελεχών.

Πρόκειται για μια εξαγγελία που προκαλεί την έντονη ανησυχία των δημοσίων υπαλλήλων, τη στιγμή, μάλιστα, που η υπαγωγή σε καθεστώς τηλεργασίας δεν συνιστά «οικειοθελή» επιλογή τους αλλά διευθυντικό δικαίωμα του ανώτερού τους στην ιεραρχία. Εξάλλου, ο υπουργός εξήγγειλε ότι «η τηλεργασία θα διεισδύει όλο και περισσότερο στο επόμενο χρονικό διάστημα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα».

Ειδικά για το νέο κοινό πλαίσιο αξιολόγησης ο υπουργός τόνισε ότι «θα εφαρμόζεται από όλους τους φορείς, προκειμένου να είναι ένας εσωτερικός μηχανισμός για την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών και των οργανικών μονάδων». «Θα ανασχεδιάσουμε την αξιολόγηση έως το Γ΄ τρίμηνο του 2021», είπε ο Μ. Βορίδης, όπως και του μηχανισμού για την επιλογή των Διευθυντικών Στελεχών. Παρότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο με τον Ν.4674/2020, δεν εφαρμόζεται συνολικά, καθώς μόνον το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε κρίσεις διευθυντών, οι οποίοι τοποθετήθηκαν και ανέλαβαν τα καθήκοντά τους πρόσφατα. Ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει πως θα διεξαγάγει κρίσεις με βάση το παλαιό καθεστώς, επειδή είχαν ήδη ξεκινήσει όταν μεταβλήθηκε ο νόμος.

Ιδίως για το θέμα της κινητικότητας, ο υπουργός εξήγγειλε αναμόρφωση του συστήματος, παρότι είναι σε εξέλιξη ο πρώτος κύκλος κινητικότητας και ο ίδιος ανακοίνωσε ότι εντός του έτους θα προχωρήσει και ο δεύτερος κύκλος κινητικότητας. Παρ’ όλα αυτά, με νέα ρύθμιση υπό μορφή τροπολογίας «το προσωπικό που ανήκει οργανικά στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις εξαιρείται από τις διαδικασίες συμμετοχής του στην κινητικότητα με βάση τις διατάξεις του 2016 και η εξαίρεση αίρεται μόνον με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών». Ταυτόχρονα, δυσχεραίνεται η απόσπαση και η μετάταξη των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς τίθεται ως προϋπόθεση το 65% από το 50% της κάλυψης της υπηρεσίας όπου υπηρετούν. Για τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και τις Πολεοδομίες περιορίζονται οι μετατάξεις και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου οργάνου διορισμού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL