Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Εργασιακό νομοσχέδιο / Απεργιακός ξεσηκωμός την Πέμπτη – «Δεν θα μας γυρίσουν στον 19ο αιώνα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακό νομοσχέδιο / Απεργιακός ξεσηκωμός την Πέμπτη – «Δεν θα μας γυρίσουν στον 19ο αιώνα»

Πανό για οκτάωρο
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Δυναμική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για νομοθέτηση της «εργασιακής ζούγκλας» που οραματίζεται μαζί με τους χορηγούς της, δίνουν αύριο εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες. Γενική απεργία ενάντια στη διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και τη νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ-ΕΚΑ, Εργατικά Κέντρα, ομοσπονδίες γιατρών και υγειονομικών, συνδικάτα και πρωτοβάθμια σωματεία, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας» υπογραμμίζει στο κάλεσμά της η ΑΔΕΔΥ. «Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις» σημειώνει.

«Τριάντα χρόνια μετά την πρωτοφανή έκρηξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αίτημα των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

«Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους ανάπτυξη δεν γίνεται» το σύνθημα της ΓΣΕΕ, που τονίζει πως «εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία».

ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και ΕΚΑ καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα στις 11 το πρωί. Το ΠΑΜΕ καλεί στις 10 στα Προπύλαια.

Ακινητοποιημένα τα μέσα σταθερή τροχιάς και τα τρόλεϊ - Στάση εργασίας στα λεωφορεία

Στις συγκοινωνίες, ακινητοποιημένα θα μείνουν όλη την ημέρα αύριο Πέμπτη τα μέσα σταθερής τροχιάς - μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ – καθώς και τα τρόλεϊ. «Τα σωματεία εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, ενώνοντας τη φωνή τους και τις δυνάμεις τους με όλους τους εργαζομένους και τα συνδικάτα, συμμετέχουν στην πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 10 Ιουνίου 2021, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, που οδηγεί στην καταστρατήγηση του 8ώρου, στην υπονόμευση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, της ίδιας της απεργίας», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς. 

Με στάση εργασίας συμμετέχουν στην κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ. Έτσι, τα λεωφορεία θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό και όσους θέλουν να δώσουν το «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί ΟΣΕ και Προαστιακού.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Στην απεργία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο συμμετέχουν τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια από  00:01 έως 24:00 τα μεσάνυχτα αύριο Πέμπτη.

«Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την κατάργηση του οκταώρου και την παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων επιβάλλουν τη δυναμική και συντονισμένη αντίδραση όλων των συνδικαλιστικών οργάνων. Τα σωματεία μας συντονίζουν τη δράση τους από κοινού και μεταφέρουν μαζί με όλο το εργατικό κίνημα την εικοσιτετράωρη πανελλαδική μας απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 10 Ιουνίου 2021» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.

Τα ναυτεργιατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Απεργιακή προσυγκέντρωση στα Χαυτεία, στις 10.30, έχει προαναγγείλει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.

Απεργία και στα ΜΜΕ 

Τη συμμετοχή τους στην αυριανή γενική απεργία ανακοίνωσαν οι συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση θα απεργήσουν από τις 5.30 το πρωί αύριο Πέμπτη έως τις 5.30 το πρωί την Παρασκευή σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

«Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας» τονίζει η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της, ενώ προσθέτει πως με τις «προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης έως και 4 μήνες μετά την απόλυση».

Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη γενική απεργία την Πέμπτη 10/6 ενάντια στο «αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα» απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας ότι «δε θα επιτρέψουμε τη νομοθέτηση της “εργασιακής ζούγκλας” που οραματίζονται. Δε θα επιτρέψουμε τη διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και τη νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας την απόσυρση του ν/σ Χατζηδάκη, καλεί στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00, εργαζόμενους, άνεργους, νέους και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, να ενώσουν τη φωνή τους με τα συνδικάτα στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Δε θα μας γυρίσουν στον 19ο αιώνα. Λέμε Όχι

  • Στη 10ωρη εργασία χωρίς αμοιβή και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία
  • Στην απελευθέρωση των καταχρηστικών απολύσεων
  • Στην ουσιαστική κατάργηση κάθε δυνατότητας συλλογικής διαπραγμάτευσης
  • Στην αύξηση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης με μείωση απολαβών
  • Στην πρόσθετη εργασία με διακεκομμένο ωράριο για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση
  • Στην κατάργηση τη Κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους
  • Στον έλεγχο  του συνδικαλιστικού κινήματος από την κυβέρνηση
  • Στην περιστολή του δημοκρατικού  δικαιώματος των εργαζομένων για κινητοποιήσεις
  • Στην ποινικοποίηση της απεργίας και των κινητοποιήσεων
  • Στη  διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και  την κατάργηση του ΣΕΠΕ
  • «Δεν θα γίνουν οι ζωές μας λάστιχο και τα όνειρα μας εφιάλτης  στο βωμό των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ.

Αγωνιζόμαστε για:

  • Αξιοπρεπή εργασία για όλους και όλες,  με καλύτερες συνθήκες  και αμοιβές.
  • Το δημοκρατικό δικαίωμα στην απεργία και  τη συλλογική  διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας
  • Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL