Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ο πράσινος πρωθυπουργός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πράσινος πρωθυπουργός

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), θα ήθελα να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου για την προσχώρηση όλων των παρατάξεων, πλην της Ακροδεξιάς, στην οικολογία.

Η πράσινη ανάπτυξη, όπως κι αν την εννοεί κανείς, έχει γίνει της μόδας, αλλά έστω κι αν υιοθετείται υπό την πίεση των εξελίξεων και για λόγους σκοπιμότητας, δεν πρέπει να απορρίπτεται ως όρος μόνο και μόνο επειδή τον επαγγέλλεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Παλιότερα, πολλοί και εξ ημών ρέπαμε στον οικονομισμό και παραγωγισμό, χαρακτηρίζοντας γραφικούς τους πρωτοπόρους περιβαλλοντιστές στη χώρα μας. Με καθυστέρηση αναγνώρισε η Αριστερά ότι «Η ένωση του κόκκινου με το πράσινο αποτελεί μήνυμα ελπίδας, δρόμο προς το μέλλον» (Ακίλε Οκέτο).

Καμαρώνουμε και εμείς οι πρώην συνασπιστές και σήμερα συριζαίοι - προοδευτικοί ότι, αφού στέριωσε το ανανεωτικό μας εγχείρημα, μετά την εκλογική αποτυχία του 1993, αποφασίσαμε την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΝ από Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, σε Συνασπισμό της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας, υπό την επίδραση και του μετά το 2000 μεγάλου κινήματος κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, το οποίο διακήρυσσε ότι «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», όπως και ότι «Η ζωή και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη».

Μεταγενέστερα (2004), η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωτότυπου συμμαχικού σχήματος της ευρύτερης Αριστεράς υιοθέτησε ως έμβλημα του σχήματος τις τρεις σημαίες, κόκκινη για τις αξίες του εργατικού κινήματος, πράσινη για εκείνες τις οικολογίας και μωοβ για τον φεμινισμό και άλλα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα. Αυτό αποτέλεσε ισχυρότατο μήνυμα στην κατεύθυνση μιας νέας Αριστεράς που να αντιστοιχεί στις πραγματικότητες και ανάγκες του 21ου αιώνα. Εννοείται ότι δεν ασπαζόμαστε αντιλήψεις περί καθαρής οικολογίας που παραπέμπουν στο παρελθόν και όχι στο μέλλον. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη που κυβέρνησε τη χώρα πέντε χρόνια και θέλει να ξανακυβερνήσει «ανοίγοντας τον δρόμο περπατώντας».

Η διαρκώς αναδυόμενη διάκριση Δεξιάς - Αριστεράς δεν αφορά μόνο τα εργασιακά, ζήτημα ταυτοτικό για την Αριστερά διαχρονικά, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Το ζήτημα αυτό έχει αναχθεί σε ζήτημα επιβίωσης της ανθρωπότητας λόγω της διαρκώς επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης. Θα έλεγα ότι σήμερα η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι και ανάλογη με την απόκρουση της πυρηνικής απειλής μετά το 1945 και σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Με την έννοια αυτή, πρόκειται για οικουμενικό πρόβλημα, αν και έχει σαφέστατες ταξικές διαστάσεις.

Προφανώς αυτή η προσέγγιση δεν αφορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που στα δύο χρόνια διακυβέρνησής της έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει ουκ ολίγες περιβαλλοντοκτόνες επιλογές. Παράδειγμα, ο νόμος Χατζηδάκη για το περιβάλλον, που του εξασφάλισε τα νεοφιλελεύθερα διαπιστευτήρια για να εισηγηθεί τώρα και τον νόμο για την κατάργηση του οκτάωρου.

Όπως σε πολλούς τομείς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποιεί και τα θέματα του περιβάλλοντος με μοναδικό κριτήριο το επικοινωνιακό όφελος. Αυτό συνέβη και με την πρόσφατη «παράσταση» στην Αστυπάλαια, την οποία δήθεν επέλεξε ως «πιλότο» για το «πρασίνισμα» των νησιών μας και γενικότερα της Ελλάδας. Αναμφίβολα πρόκειται για σπουδαίο νησί, έναν από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς, αλλά μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί ο ισχυρισμός πως θα αποτελέσει παράδειγμα μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση προς όφελος της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αλήθεια, κύριε πρωθυπουργέ, πόσα οχήματα έχει σήμερα η Αστυπάλαια των περίπου 1.300 κατοίκων; Μήπως το «Astypalaia Project» αποβλέπει κυρίως στη διαφήμιση μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως του οίκου Dior στην Ακρόπολη;

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL