Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Lockdown / Η κυβέρνηση τα ανοίγει όλα - Απόφαση υψηλού ρίσκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Η κυβέρνηση τα ανοίγει όλα - Απόφαση υψηλού ρίσκου

ΕΣΤΙΑΣΗ

Σε μια απόφαση υψηλού ρίσκου να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες μέχρι τα τέλη Μαΐου, προχωρά η κυβέρνηση την ώρα που ο κορωνοϊός συνεχίζει να γονατίζει πολίτες και σύστημα υγείας με τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Τα αιτήματα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία συνεδριάζει σήμερα, δίνουν μια ψευδή εικόνα ανάσχεσης της πανδημίας και στέλνουν στους πολίτες ψευδές αισιόδοξο μήνυμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα, τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και το χαμηλό επίπεδο ανοσίας προβληματίζει τους επιστήμονες, καταρρίπτει το κλίμα αισιοδοξίας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Η κυβέρνηση παρόλα αυτά είναι αποφασισμένη να ανοίξει όλες ανεξαιρέτως τις δραστηριότητες με αφορμή και το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου όπως επίσης και των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Έτσι σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων καλείται να γνωμοδοτήσει επί της πρότασης της κυβέρνησης, παρουσία της Λίνας Μενδώνη, για:

-Άνοιγμα και των μουσείων στις 15 Μαΐου

-Άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων στις 21 Μαΐου

-Άνοιγμα θεάτρων και εξωτερικών συναυλιακών χώρων στις 28 Μαΐου.

Παράλληλα η επιτροπή θα κληθεί να γνωμοδοτήσει σήμερα ή την ερχόμενη εβδομάδα για το εάν θα καταργηθεί η χρήση των sms για όλες τις μετακινήσεις συμπεριλαμβανομένων και του click inside και click away.

Το ερώτημα που πλανάται είναι εάν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα πει σε κάποιο μέτρο «όχι» και ακόμα ποια θα είναι τα πρωτόκολλα που θα θέσουν για τη συμμετοχή των πολιτιών στις δραστηριότητες που ανοίγουν.

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, ενώ μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Την ίδια ημέρα ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια ενώ επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Επιδημιολογικά στοιχεία – ανοσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ όσο και ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», εξέφρασαν προβληματισμό για τον χαμηλό βαθμό ανοσίας αφού οι ρυθμοί εμβολιασμού των πολιτών δεν έχουν φτάσει στα απαραίτητα ποσοστά.

Η Ματίνα Παγώνη επεσήμανε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει σταθερή, ωστόσο ο αριθμός διασωληνωμένων στις ΜΕΘ δεν έχει μειωθεί όπως θα θέλαμε και δεν πρόκειται να μειωθεί για 10 ημέρες ακόμη.

Όπως είπε ο αριθμός των νοσηλευόμενων ήταν μεγάλος, έφτασε μέχρι 5.000 στις απλές κλίνες κορωνοϊού ενώ η μείωση που παρατηρείται στις ΜΕΘ, οφείλεται στους θανάτους πολιτών από κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 83 θάνατοι, 754 διασωληνωμένοι και 3.421 νέες μολύνσεις σε συνολικά έγιναν 80.017 τεστ  εκ των 23.804 μοριακά και 56.213 rapid.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL