Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Lockdown Θεσσαλονίκη / Τα 1.000 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για το ηλεκτρικό ρεύμα λένε οι έμποροι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown Θεσσαλονίκη / Τα 1.000 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για το ηλεκτρικό ρεύμα λένε οι έμποροι

Χθες καταστηματάρχες στην περιοχή της Τούμπας προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα μαγαζιά τους, τα οποία άνοιξαν συμβολικά, χωρίς να πωλούν προϊόντα σε πελάτες

Συνεχίστηκαν και χθες με αμείωτη ένταση οι αντιδράσεις των εμπόρων της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης για το μη άνοιγμα του λιανεμπορίου και για τα «ψίχουλα» που τους δίνει η κυβέρνηση ως οικονομική στήριξη.

Στο πλευρό τους είναι και όλοι οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες, που ζητούν επανεξέταση της απόφασης και οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όχι μόνο τώρα, αλλά και μετά το άνοιγμα της αγοράς. Χθες καταστηματάρχες στην περιοχή της Τούμπας προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα μαγαζιά τους, τα οποία άνοιξαν συμβολικά, χωρίς να πωλούν προϊόντα σε πελάτες. Με πλακάτ που ανέγραφαν ότι το λιανεμπόριο δεν ευθύνεται για τη διασπορά του κορωνοϊού και κρατώντας μαύρες σημαίες, κάλεσαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφασή της για τη Θεσσαλονίκη.

Εύλογο το ερώτημά τους

Οι έμποροι δεν έκρυψαν την οργή τους και για τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν και τα οποία χαρακτηρίζουν «αστεία», καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα θα λάβουν το πολύ 1.000 ευρώ... «Αυτά δεν αρκούν ούτε για το ηλεκτρικό ρεύμα των επιχειρήσεών μας», «δεν θέλουμε επιδόματα, θέλουμε πίσω τις δουλειές μας» έλεγαν χαρακτηριστικά.  Όλοι και όλες χαρακτήριζαν «ακατανόητη» την απόφαση της κυβέρνησης, προβάλλοντας και το λογικό ερώτημα ότι «αν αυτό έγινε για την κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης, τότε γιατί άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα, που τα νοσοκομεία της είναι σε χειρότερη κατάσταση;».

Το δημοτικό συμβούλιο ζητάει αναθεώρηση

Την αγανάκτηση αυτή των εμπόρων εξέφρασαν και οι εκπρόσωποί τους που συμμετείχαν στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στο τέλος της οποίας εγκρίθηκε ψήφισμα που ζητάει από την κυβέρνηση «αναθεώρηση της απόφασης το συντομότερο δυνατό» και «να υπάρχει άμεση και διαρκής ενημέρωση του δήμου για τα επιδημιολογικά δεδομένα που ισχύουν και τα μέτρα τα οποία συζητιούνται και σχεδιάζονται για την περιοχή και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η γνώμη του». Στο ίδιο ψήφισμα χαρακτηρίζεται ως «απολύτως αναγκαία» η στήριξη της αγοράς και της οικονομίας της πόλης «όχι μόνο με τη σημερινή οικονομική στήριξη (σ.σ.: ανακοινώσεις Χρ. Σταϊκούρα), αλλά και την επόμενη μέρα με μονιμότερα μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές».

Μαύρες εκτιμήσεις για τις ΜμΕ

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της Θεσσαλονίκης και προέβλεψαν μεγάλη αύξηση «λουκέτων». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης Β. Νικολόπουλος υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις είναι πως θα μετρήσουμε περί τις 200.000 λουκέτα λόγω κορωνοϊού. «Ό,τι δηλαδή δεν κατάφερε να κάνει η δεκαετής κρίση θα το κάνει ο κορωνοϊός, που θα ρίξει ταφόπλακα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας» τόνισε. «Θα δούμε λουκέτα και αύξηση της ανεργίας αν δεν λάβουμε μέτρα. Θα δούμε πράγματα που δεν γυρνάνε πίσω» προειδοποίησε και ο πρόεδρος του ΕΣΘ Π. Φιλιππίδης.

Νοτοπούλου:  Άμεση και γενναία οικονομική στήριξη

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στη διοίκηση Ζέρβα άσκησε η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου. «Δυστυχώς, οι συναντήσεις του δημάρχου την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν εξασφάλισαν -εκ του αποτελέσματος- την παραμικρή στήριξη και αρωγή στα προβλήματα της πόλης» ανέφερε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «απαξιώνει πλήρως τη Θεσσαλονίκη και τους πολίτες της, τους επαγγελματίες, ακόμη και τους ψηφοφόρους της». «Ζούμε τον θάνατο του εμποράκου» είπε, ενώ σχολίασε και το γεγονός ότι «κανένας δεν ήρθε στη Θεσσαλονίκη να συνομιλήσει με τους επαγγελματίες, να τους ακούσει. Τα γαλάζια στελέχη αρκέστηκαν να δώσουν απαντήσεις στον κόσμο της πόλης από τα τηλεπαράθυρα»!». Ζήτησε «άμεση και ουσιαστική αποζημίωση, γενναία μη επιστρεπτέα ρευστότητα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επισήμανε ότι «το λιγότερο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αποζημιώσει τους εμπόρους για τα δικά της λάθη».

Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός ότι το 13032 δίνει «πράσινο φως» για αγορές σε εμπορικά καταστήματα και στη Θεσσαλονίκη...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL