Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Μήτσος Παλαιολογόπουλος / Μια ζωή ταυτόσημη με τις περιπέτειες της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήτσος Παλαιολογόπουλος / Μια ζωή ταυτόσημη με τις περιπέτειες της Αριστεράς

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΠΟΥΛΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Μήτσος Παλαιολογόπουλος, ένας μεγάλος αγωνιστής, ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας στιβαρός δάσκαλος. Η διαδρομή του στην ανανεωτική Αριστερά ήταν μεγάλη και η προσφορά του τεράστια. Για τους ανθρώπους που τον γνώρισαν θα είναι πάντα το παράδειγμα του ανιδιοτελούς αγωνιστή.

Ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος, από τα μαθητικά του χρόνια ακόμα, στην Πάο των Καλαβρύτων, όπου γεννήθηκε, πήρε μέρος στους αγώνες της Αριστεράς. Το 1948 φοίτησε στη σχολή δασκάλων του Δημοκρατικού Στρατού, στο Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου. Πλούσια υπήρξε και η συνεισφορά του στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τον οποίο υπηρέτησε τα τελευταία χρόνια από τη θέση του προέδρου.

Ως ερευνητή της νεοελληνικής Ιστορίας τον απασχόλησε η περίοδος της Επανάστασης του 1821, η Εθνική Αντίσταση και ο εμφύλιος, το ελληνικό εργατικό κίνημα, καθώς και η συμμετοχή των Ελλήνων αντιφασιστών εθελοντών στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι εργασίες του στο πεδίο της τοπικής Ιστορίας, όπως η μελέτη του για το Παγκράτι στα χρόνια της Αντίστασης ή η νηφάλια προσέγγιση των τραγικών όψεων του εμφυλίου στη περιοχή της Πελοποννήσου.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Συντετριμμένος αποχαιρετά τον Μήτσο Παλαιολογόπουλο ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που σημειώνει πως η ζωή του ήταν ταυτόσημη με τις περιπέτειες της Αριστεράς τα τελευταία 70 χρόνια.

“Άνθρωποι σαν τον Μήτσο Παλαιολογόπουλο, με τη δραστήρια πολιτική παρουσία τους, κατέστησαν την Αριστερά ενεργό παράγοντα της πολιτικής ζωής του τόπου” τονίζει και θυμίζει πως ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος διακρίθηκε για τη σπουδαία αγωνιστική του πορεία, από το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης μέχρι σήμερα, πάντοτε με τις δυνάμεις της ανανεωτικής Αριστεράς.

Η πλούσια πολιτική διαδρομή του συνοδεύτηκε με τη διαρκή πνευματική αναζήτηση. “Ήταν τιμή μας που είχαμε δίπλα μας, στη Δημοκρατική Αριστερά, από την ίδρυσή της έως και σήμερα, έναν άνθρωπο με τέτοια αγωνιστική και πνευματική διαδρομή” καταλήγει ο Θ. Θεοχαρόπουλος, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στη σύντροφο της ζωής του Παλαιολογόπουλου Ρούλα.

Πάντα παρών στους αγώνες της ανανεωτικής Αριστεράς

Ο σύντροφός μας, Δημήτρης Παλαιολογόπουλος, αγωνιστής, συγγραφέας - ερευνητής της Ιστορίας της ελληνικής Αριστεράς ήταν πάντα παρών στους αγώνες της ανανεωτικής Αριστεράς.

Ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος, μαθητής Γυμνασίου την περίοδο του εμφυλίου, φοίτησε στο Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, τη σχολή δασκάλων που ίδρυσε ο Δημοκρατικός Στρατός. Τα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών κατέφυγε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Γαλλία.

Από πολύ νέος έχει ασχοληθεί με την έρευνα και τη μελέτη της Νεοελληνικής Ιστορίας. Το ενδιαφέρον του στρέφεται κυρίως στην περίοδο της Επανάστασης του 1821, στη δεκαετία του 1940-1950 (Εθνική Αντίσταση - εμφύλιος), καθώς και γύρω από το Ελληνικό Εργατικό Κίνημα. Δημοσιεύματά του υπάρχουν σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Ανάμεσα στα βιβλία του περιλαμβάνονται οι μελέτες:

* "Έλληνες αντιφασίστες εθελοντές στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, 1936-1939".

* "Το Παγκράτι στην Εθνική Αντίσταση, 1941-1944».

* "Οι Κοτζαμπάσηδες των Καλαβρύτων και ο ρόλος τους στην Επανάσταση του 1821".

* "Το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, ένα φυτώριο δασκάλων του ΔΣΕ στην περίοδο του Εμφυλίου".

Το 2011 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο "Οι εμιγκρέδες".

Όσοι θήτευσαν στο ΚΚΕ Εσωτερικού και τον Ρήγα Φεραίο στο Παγκράτι θα θυμούνται πάντα τον Μήτσο για την αισιοδοξία και τη διακριτική του παρουσία, που έκρυβε μια ακούραστη μέχρι τέλους και, πάνω απ’ όλα, αγωνιστική ψυχή.

Η πολιτική κηδεία του Δημήτρη Παλαιολογόπουλου θα γίνει από το Πρώτο Νεκροταφείο και θα ακολουθήσει αποτέφρωση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL