Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης / Παράδοση άνευ όρων από τις πρυτανικές αρχές στην αστυνομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης / Παράδοση άνευ όρων από τις πρυτανικές αρχές στην αστυνομία

Πανό έξω από το ΑΠΘ
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)

Στις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, που με τους χειρισμούς τους «έφεραν» την περασμένη Δευτέρα τα ΜΑΤ μέσα στο πανεπιστήμιο, επιρρίπτουν ακέραια την ευθύνη τόσο για την υπέρμετρη αστυνομική βία σε βάρος φοιτητών/τριών όσο και για το ότι το κτήριο της Πρυτανείας παρέμεινε για τρίτη συνεχή ημέρα υπό κατάληψη, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και φοιτητικές παρατάξεις.

Για τη «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών», που χθες εκπρόσωποί της (Γιώργος Αγγελόπουλος, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Γιάννης Μυλόπουλος, Νίκος Παρασκευόπουλος και Άρης Στυλιανού) παρέθεσαν διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, την περασμένη «μαύρη Δευτέρα» στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ «εγκαινιάστηκε το πανεπιστήμιο της Νέας Τάξης», με πρόσκληση της «πρόθυμης» Πρυτανείας του. «Με αφορμή μια απόπειρα κατάληψης του κτηρίου διοίκησης του ΑΠΘ από ολιγάριθμη ομάδα φοιτητών, που είχε ως αποτέλεσμα μια ελάχιστη -καθώς η εκπαίδευση διεξάγεται με κενές αίθουσες από απόσταση- διαταραχή διοικητικών λειτουργιών και μηδαμινές υλικές ζημιές, εκδηλώθηκε μια μαζική και δυσανάλογη επέλαση πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων από διάφορα ειδικά σώματα. Στο μητρώο του αυταρχισμού καταγράφονται και πάλι βίαιες εικόνες ακραίας κακομεταχείρισης και συλλήψεων ημίγυμνων εντέλει φοιτητών» επισημαίνει η «Συσπείρωση».

Τα μέλη της ασκούν σκληρή κριτική στις πρυτανικές αρχές, που «έδειξαν ότι είναι άξιες να διαχειρίζονται το 'πανεπιστήμιο' της Νέας Τάξης: Όχι όμως και τον ακαδημαϊκό χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας, ο οποίος σταθερά παράγει αξιόπιστα στο εσωτερικό και το εξωτερικό πτυχία και σημαντικά προϊόντα έρευνας». Επιρρίπτουν ευθύνες στον πρύτανη διότι δεν υπάρχει φύλαξη ικανή να αποτρέψει την απόπειρα κατάληψης, αλλά ούτε σχέδιο διαχείρισης κρίσεων.

Κριτική στον «πρόθυμο» πρύτανη

Στη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε ότι ο πρύτανης του ΑΠΘ είναι ο μόνος που στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές για τη λεγόμενη «πανεπιστημιακή αστυνομία». Καυτηριάστηκε η έλλειψη κάθε διάθεσης διαλόγου από την πλευρά της διοίκησης, προκειμένου να επιλυθούν κρίσεις σαν αυτήν της περασμένης Δευτέρας. «Προστρέχουν στην πανάκεια της αστυνόμευσης» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Εκφράστηκε επίσης η άποψη ότι αυτό που έγινε στο ΑΠΘ «ήταν σχεδιασμένο από την κυβέρνηση», ενώ τονίστηκε ότι «δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις, με ΜΑΤ μέσα στο πανεπιστήμιο να χτυπάνε ανελέητα τους φοιτητές/τριές μας». Όλοι και όλες που έλαβαν τον λόγο ζήτησαν την κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και δήλωσαν ότι στηρίζουν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες των φοιτητών/τριών τόσο εναντίον του συγκεκριμένου νόμου όσο και για το άνοιγμα των ΑΕΙ με όρους ασφάλειας εν καιρώ πανδημίας.

Η «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών» του ΑΠΘ καταγγέλλει την αστυνομία «για τη δυσανάλογη με τις αιτίες ασύμμετρη αστυνομική βαναυσότητα εντός της πανεπιστημιούπολης σε βάρος φοιτητών του ΑΠΘ», αλλά και τις προσαγωγές και τη σύλληψη 31 φοιτητών/τριών χωρίς να έχει διαπιστωθεί ότι έχουν διαπράξει αξιόποινα αδικήματα. Κατηγορεί τις πρυτανικές αρχές ότι «παρέδωσαν το ΑΠΘ άνευ όρων στην αστυνομία» και καυτηριάζει «την παντελή απουσία τους από τον χώρο της Διοίκησης σε όλη τη διάρκεια, από την εμφάνιση της αστυνομίας έως την αποχώρησή της, όπως επίσης και τη μη διαμεσολάβησή τους για την αποτροπή των προσαγωγών και κατηγοριών για τους 31 φοιτητές/τριες». Επίσης επιρρίπτει ευθύνες στην αστυνομία και στον πρύτανη, διότι «δεν διασφάλισαν την απελευθέρωση και λειτουργία του κτηρίου Διοίκησης, παραδίδοντάς το σε νέα κατάληψη».

Ισορροπιστικό ψήφισμα από τη Σύγκλητο

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ με ψήφισμά της κάλυψε πλήρως τον πρύτανη για την πρωτοβουλία του να ενημερώσει την Εισαγγελία για την κατάληψη της Πρυτανείας. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει «αυτονόητες τις ενέργειες των πρυτανικών αρχών να ενημερώνουν την Εισαγγελία». Η Σύγκλητος «καταδικάζει τη βίαιη κατάληψη κτηρίων του πανεπιστημίου μας, την παρεμπόδιση του δικαιώματος της εργασίας και της διοικητικής λειτουργίας, την πρόκληση φθοράς στη δημόσια περιουσία, καθώς και την άσκηση πίεσης και τον εκφοβισμό σε βάρος καθηγητών, υπαλλήλων και φοιτητών», αλλά και «την υπέρμετρη αστυνομική βία στα θλιβερά επεισόδια στον πανεπιστημιακό χώρο, που ακολούθησαν την εκκένωση του κτηρίου της Διοίκησης». Ζητάει, τέλος, την άμεση λήξη της κατάληψης του κτηρίου Διοίκησης.

Να σημειωθεί ότι αύριο πρόκειται να δικαστούν οι φοιτητές/τριες που συνελήφθησαν κατά τη βίαιη λύση της κατάληψης της Πρυτανείας την περασμένη Δευτέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL