Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Παραδέχονται διαψεύδοντας την αύξηση του κόστους στις κηδείες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Παραδέχονται διαψεύδοντας την αύξηση του κόστους στις κηδείες

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε την επιστολή του πρωτοπρεσβύτερου Βασίλειου Χρυσόπουλου, προέδρου του Ειδικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Διαχειρίσεως Κοιμητηριακών Ιερών Ναών Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος επιχείρησε να απαντήσει στο δημοσίευμά μας με τίτλο: «Αρχιεπισκοπή Αθηνών: Αυξάνει τα έξοδα κηδείας».

Στην επιστολή του ο πρωτ. Βασίλειος Χρυσόπουλος, ενώ αρχικώς ισχυρίζεται ότι η πληροφορία που μεταφέρουμε για την αύξηση των τελών της κηδείας κατά 150% είναι «αβάσιμη», στη συνέχεια της επιστολής του παραδέχεται ότι το ποσόν αυτό προορίζεται για τα λειτουργικά έξοδα των κοιμητηριακών ναών και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ειδικότερα δε, στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών το εισπραττόμενο ποσόν από τις εξόδιες ακολουθίες εμφανίζεται κατ’ ουσίαν μειωμένο για τους παραπάνω λόγους και εν όψει της κάλυψης των δαπανών των ναών και των μισθών των υπαλλήλων, που επίκειται να επωμισθεί από την περιερχόμενη διαχείρισή τους» αναφέρει στην επιστολή του ο πρωτ. Βασίλειος Χρυσόπουλος.

Από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν ήταν αβάσιμο αυτό που μεταφέραμε. Εξάλλου η αύξηση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών των γραφείων τελετών και αυτή την αντίδραση μεταφέραμε.

Ο ίδιος, πάντως, στην επιστολή αποκαλύπτει ότι εκ των προτέρων επιβλήθηκε η αύξηση της χρέωσης για να καλυφθεί το ποσό της μισθοδοσίας των τριών ιεροψαλτών και της μιας νεωκόρου. Όμως και οι τέσσερις υπάλληλοι πληρώνονται ακόμη από το ταμείο του Δήμου Αθηναίων, καθώς η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχει καταστεί ακόμη καθολικός διάδοχος, προκειμένου να αναλάβει εξ ολοκλήρου και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του κοιμητηριακού ναού, μετά την ψήφιση της ειδικής ρύθμισης του τότε υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, οπότε και μεταβιβάστηκαν οι μη ενοριακοί κοιμητηριακοί ναοί από τους δήμους στις μητροπόλεις, με την υποχρέωση οι τελευταίες να αναλάβουν και την υποχρέωση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων από τα δικά τους έσοδα. Ενδιαφέρον, μάλιστα, παρουσιάζει το ότι η νεωκόρος του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών έχει μεταφερθεί σε υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων.

Ως εκ τούτου, γεννάται το ερώτημα με ποιου εντολή η νεωκόρος μεταφέρθηκε σε υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, τη στιγμή που ο νόμος είναι ξεκάθαρος ότι η Μητρόπολη και εν προκειμένω η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των κοιμητηριακών ναών. Εξάλλου, η Ιερά Σύνοδος είχε εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο προς όλες τις μητροπόλεις προκειμένου να εφαρμόσουν τη διάταξη. Άρα προς τι η συμπληρωματική νομοθετική διάταξη για να προχωρήσει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην έκδοση διαπιστωτικής πράξης περί ανάληψης της υποχρέωσης μισθοδοσίας των υπαλλήλων;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL