Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Σχολεία / Απολύουν εκπαιδευτικούς με τρίμηνες συμβάσεις στον Πειραιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Απολύουν εκπαιδευτικούς με τρίμηνες συμβάσεις στον Πειραιά

σχολείο αίθουσα
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Υπουργείο Παιδείας και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης απολύουν εν μέσω πανδημίας εκπαιδευτικούς, που είχαν προσληφθεί με τις αντεργατικές «τρίμηνες συμβάσεις» για να καλύψουν κενά λόγω Covid-19. Όπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Πειραιά, δέκα εκπαιδευτικοί χάνουν ήδη τη δουλειά τους και οι μαθητές μένουν χωρίς καθηγητή τον Ιανουάριο, ενώ τα κενά που δημιουργούνται θα καλυφθούν… κάποια στιγμή από άλλους αναπληρωτές.

«Το βαρέλι της επίθεσης και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων δεν έχει πάτο» υπογραμμίζει η ΕΛΜΕ Πειραιά, η οποία δίνει ραντεβού στη συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι. Όπως τονίζει, το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που έστειλε, καλεί τους διευθυντές εκπαίδευσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ίδιοι θα πρέπει να αξιολογήσουν, ως εκπρόσωποι του δημοσίου, αν συνεχίζουν να συντρέχουν λόγοι για τους οποίους έγιναν οι προσλήψεις τρίμηνης διάρκειας. 

«Θυμίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί με 3μηνες συμβάσεις προσλήφθηκαν αποκλειστικά για την κάλυψη κενών λόγω covid (ευπαθείς ομάδες, εγκυμονούσες κλπ). Έτσι, οι ΔΙΔΕ θα πρέπει να κρίνουν “μετά από προσεκτική αξιολόγηση” αν οι λόγοι για τους οποίους έγινε η πρόσληψη εξακολουθούν να υφίστανται, σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσουν στη λήξη της σύμβασης (απόλυση) των συναδέλφων!» σημειώνει.

Έτσι, στη ΔΙΔΕ Πειραιά λύεται η σύμβαση – απολύονται δηλαδή – 10 εκπαιδευτικοί με 3μηνη σύμβαση, επειδή κάλυπταν κενό εκπαιδευτικού που ήταν στις ευπαθείς ομάδες (π.χ. οι εγκυμονούσες ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, αλλά μετά τον τοκετό λαμβάνουν την άδεια λοχείας, οπότε το κενό εμφανίζεται πλέον σαν λειτουργικό και όχι κενό covid).

Η ΕΛΜΕ Πειραιά υπενθυμίζει ότι πριν λίγους μήνες αυστηροποιήθηκαν οι  προϋποθέσεις για την ένταξη των εκπαιδευτικών στις ευπαθείς ομάδες. «Γύρισαν άρον-άρον εκπαιδευτικούς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα πίσω και τώρα απολύουν τους 3μηνίτες, γιατί δεν υπάρχουν πια τα κενά covid, που φρόντισαν να εξαφανίσουν» αναφέρει.

«Την ίδια στιγμή που απολύουν εργαζόμενους στην εκπαίδευση και δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δίνουν επιπλέον 3,5 δις για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δίνουν 30 εκατομμύρια ευρώ για τις προσλήψεις 1000 αστυνομικών για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, να δίνουν δεκάδες δις στους επιχειρηματικούς ομίλους» τονίζει η ΕΛΜΕ Πειραιά. «Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να διευρύνει το οπλοστάσιο των άθλιων εργασιακών σχέσεων, της μερικής απασχόλησης, της μισής ζωής, χωρίς δικαιώματα, σε βάρος και της μόρφωσης των μαθητών» υπογραμμίζει και ζητεί να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός με ευθύνη του υπουργείου.

Πέρα από την κινητοποίηση στα Προπύλαια οι καθηγητές του Πειραιά έχουν προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις στη ΔΙΔΕ Πειραιά αύριο Παρασκευή, στη 1 και μισή το μεσημέρι.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL