Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΕΔΣΝΑ / Εν κρυπτώ αποφάσεις για την νέα αναδρομική αύξηση στα τέλη των απορριμμάτων της Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΔΣΝΑ / Εν κρυπτώ αποφάσεις για την νέα αναδρομική αύξηση στα τέλη των απορριμμάτων της Αττικής

σκουπίδια χωματερή
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Σφοδρές αντιδράσεις από το σύνολο των δημάρχων της Αττικής για την αύξηση των τελών για την διαχείριση απορριμμάτων από τον ΕΔΣΝΑ καθώς αυξάνονται τα τιμολόγια και αναδρομικά από το 2019 καλούνται να πληρώσουν με το ποσόν των 25 ευρώ ανά τόνο για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων. Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι της Αττικής εκφράζουν αντιρρήσεις για την συμφωνία - πλαίσιο του ΕΔΣΝΑ αναφορικά με την αγορά και προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης ύψους 223,4 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχουν γίνει σαφείς οι όροι για την σύναψη μιας τέτοιας σύμβασης. 

Το πρόβλημα με αναδρομική αύξηση τιμολογίων είχε προκύψει και το 2020, παρά τις περί του αντιθέτου ρητές δεσμεύσεις του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη καθώς η Περιφέρεια συμμετέχει κατά 40% στον ΕΔΣΝΑ και χρηματοδοτεί κατά ένα μέρος τις παρεμβάσεις στην ΟΕΔΑ Φυλής. Ωστόσο, από 45 ευρώ ανά τόνο σύμμεικτων απορριμμάτων για το 2018, το μέσο κόστος ανά δήμο ανέβηκε στα 53,82 ευρώ για το 2019, ενώ για το 2020 το μέσο κόστος σκαρφαλώνει στα 59,95 ευρώ ανά τόνο. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, Νίκο Χιωτάκη το κόστος ανά τόνο ανεβαίνει από την οριζόντια επιβολή του τέλους ταφής και του τέλους επεξεργασίας των βιοαποβλήτων.

Οι δήμαρχοι αντιδρούν στην αναδρομική και οριζόντια επιβολή των αυξημένων τελών με τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρξε έγκριση από το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ. Ταυτόχρονα, κατηγορούν την 7μελή Εκτελεστική Επιτροπή του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου ότι λαμβάνει εν κρυπτώ αποφάσεις, χωρίς να επιβραβεύονται οι δήμοι που στέλνουν στον ΧΥΤΑ Φυλής μικρότερο όγκο σύμμεικτων απορριμμάτων προς ταφή, την ίδια ώρα κάποιοι παρουσιάζουν βελτιωμένες επιδόσεις στην ανακύκλωση.

Για την δε σύμβαση – πλαίσιο ύψους 223,4 εκατ. ευρώ, λάβρος κατά της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ εμφανίστηκε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλος κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια στους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού για την σχετική προμήθεια. Ο δε Ν. Χιωτάκης ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση για τους δήμους καθώς πρόκειται για χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL