Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΕΙΟ / Οργή για την προκλητική ανακοίνωση - «Δυσάρεστο περιστατικό» ο βιασμός της Μπεκατώρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΙΟ / Οργή για την προκλητική ανακοίνωση - «Δυσάρεστο περιστατικό» ο βιασμός της Μπεκατώρου

ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ
photo AΠΕ ΠΑΡΙΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Οργή έχει προκαλέσει η απαράδεκτη ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, μετά τη συγκλονιστική καταγγελία της χρυσής Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, για τον βιασμό της σε ηλικία 21 ετών από ισχυρό παράγοντα της ΕΙΟ.

Η Ομοσπονδία με δελτίο Τύπου χαρακτήρισε το βιασμό «δυσάρεστο περιστατικό» και μάλιστα έφτασε στο σημείο να στοχοποιεί το θύμα της σεξουαλικής κακοποίησης καλώντας την να μιλήσει συγκεκριμένα «Επειδή δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε».

Η αήθης ανακοίνωση έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις και ήδη έχει ξεκινήσει στο avaaz συλλογή υπογραφών κατά της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο υπογραφών που απευθύνεται προς την ΕΙΟ «αντί να παρέχει δέσμευση για ενδελεχή διερεύνηση της σοβαρότατης αυτής καταγγελίας, επιχειρεί να επιρρίψει την ευθύνη στο θύμα της σεξουαλικής επίθεσης».

Η ανακοίνωση της ΕΙΟ, σημειώνεται στο κείμενο αποτελεί προσβολή πρωτίστως για τις αθλήτριες της Ομοσπονδίας σας, αλλά και για το σύνολο των γυναικών της χώρας. Και επισημαίνει:

«Η αντίδρασή σας στην δημοσιοποίηση ενός σεξουαλικού εγκλήματος που έλαβε χώρα στο θεωρούμενο ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον μιας αθλητικής Ομοσπονδίας είναι ανάρμοστη και κατώτερη των περιστάσεων». 

Η ανακοίνωση της ΕΙΟ

«Με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκου κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά. Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου.

Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα».

Το κείμενο υπογραφών κατά της ΕΙΟ

Αξιότιμες κυρίες/κύριοι,

με πολύ μεγάλη απογοήτευση, διαβάσαμε το δελτίου τύπου του φορέα σας σχετικά με την καταγγελία της κυρίας Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση .

Ένα δελτίο τύπου που αποτελεί πλήρως ανεπαρκές διάβημα ως προς την αντιμετώπιση του θέματος, καθώς αντί να παρέχει δέσμευση για ενδελεχή διερεύνηση της σοβαρότατης αυτής καταγγελίας, επιχειρεί να επιρρίψει την ευθύνη στο θύμα της σεξουαλικής επίθεσης.

-Η προσπάθεια επίρριψης της ευθύνης στο θύμα, οι απαιτήσεις σας από την κα Μπεκατώρου προκειμένου να προβείτε σε έλεγχο του ζητήματος, καθώς και τα υπονοούμενα της ανάρτησής σας, αντί για την οφειλόμενη συγγνώμη και το σεβασμό στο πρόσωπο του θύματος, και τη δέσμευση για επισταμένη έρευνα επί του θέματος, διαιωνίζουν την κουλτούρα του βιασμού, επιφορτίζουν το θύμα με μια δυσβάσταχτη ευθύνη, αυτή της αντιμετώπισης της δυσπιστίας, της εχθρότητας και της πιθανής κατακραυγής της κοινωνίας και αποτελούν προσβολή πρωτίστως για τις αθλήτριες της Ομοσπονδίας σας, αλλά και για το σύνολο των γυναικών της χώρας.

-Σε μια παγκόσμια συγκυρία που οι γυναίκες ενθαρρύνονται να καταγγέλουν τη σεξουαλική παρενόχληση και τις επιθέσεις, που οι θύτες καταδικάζονται, όπως ο πρώην γιατρός της Εθνικής ομάδας γυμναστικής των Ηνωμένων Πολιτειών, Λάρι Νάσερ, η αντίδραση της ΕΙΟ είναι απογοητευτική και επικίνδυνη. Η ΕΙΟ πρέπει τουλάχιστον να ενθαρρύνει την καταγγελία παρόμοιων περιστατικών και να δημιουργεί χώρο ασφαλείας για τις αθλήτριες της. 

-Θα περίμενε  λοιπόν κανείς πως ένας φορέας του δικού σας κύρους θα απαντούσε, δηλώνοντας τη δέσμευσή του για άμεση διερεύνηση όσων καταγγέλθηκαν. Πρωταρχικά δε, θα έπρεπε να δηλώσει την απεριόριστη συμπαράστασή του στο θύμα, μία γυναίκα που βρήκε το θάρρος να μιλήσει δημόσια ύστερα από τόσα χρόνια. 

-Η απαίτηση επανάληψης και συγκεκριμενοποίησης της -ήδη γενομένης δημοσίως- καταγγελίας του σεξουαλικού εγκλήματος που υπέστη η κα Μπεκατώρου, αποτελεί ένδειξη αδιαφορίας της Ομοσπονδίας για τις επώδυνες και τραυματικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η διαδικασία της λεπτομερούς δημοσιοποίησης, στο θύμα, και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα θύματα εγκλημάτων σεξουαλικής βίας χρειάζεται να διαθέτουν εξαιρετικό σθένος για να προβούν σε ένα τέτοιο διάβημα.

-Η αντίδρασή σας στην δημοσιοποίηση ενός σεξουαλικού εγκλήματος που έλαβε χώρα στο θεωρούμενο ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον μιας αθλητικής Ομοσπονδίας είναι ανάρμοστη και κατώτερη των περιστάσεων . 

-Η κα Μπεκατώρου και όποια άλλη αθλήτρια βρίσκεται/έχει βρεθεί στη θέση της, αξίζει την υποστήριξη και το σεβασμό της Ομοσπονδίας, η οποία οφείλει να επανορθώσει τάχιστα με ανάληψη των ευθυνών της και δέσμευση απόδοσης δικαιοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL