Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Κεραμέως - Χρυσοχοΐδης / Ξεχαρβάλωμα και καταστολή στα πανεπιστήμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κεραμέως - Χρυσοχοΐδης / Ξεχαρβάλωμα και καταστολή στα πανεπιστήμια

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΜΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εν μέσω πανδημίας και ενώ παραμένουν κλειστά τα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση προχωρά το σχέδιό της να μεταφέρει το δόγμα «νόμος και τάξη» και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις ήδη, ανακοίνωσε δια στόματος των υπουργών Παιδείας Νίκης Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το νομοσχέδιο που προβλέπει ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα πετώντας εκτός χιλιάδες υποψηφίους, ενώ θεσμοθετεί πανεπιστημιακή αστυνομία και ελεγχόμενη είσοδο στα ιδρύματα παρά την κάθετη αντίθεση της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την εισαγωγή των υποψηφίων, το νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση επιφέρει τρεις βασικές αλλαγές.

Πρώτον, καθιερώνεται ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, η οποία θα ορίζεται από κάθε τμήμα. Η βάση αυτή θα προκύπτει από ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων όλων υποψηφίων στο σύνολο των 4 μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα. Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ από τις πανελλαδικές του 2022, όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.  

Δεύτερον, περιορίζεται ο αριθμός επιλογών που θα έχουν οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό, το οποίο θα συμπληρώνεται σε δύο φάσεις. Στο πλαίσιο της αλλαγής αυτής, που προγραμματίζεται για τις πανελλαδικές του 2022, οι υποψήφιοι θα μπορούν κατά την πρώτη φάση να δηλώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό τους, που θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη δεύτερη φάση, οι μη εισαχθέντες θα μπορούν να επιλέξουν, χωρίς περιορισμό, ανάμεσα στα τμήματα των ΑΕΙ στα οποία έμειναν κενές θέσεις από την πρώτη φάση.

Επίσης, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Τρίτον, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Αυτό για τα 4ετή προγράμματα σπουδών θα είναι ν+2, ενώ για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ). 

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Για την ειδική Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Όπως ανακοινώθηκε, η ομάδα θα έχει ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

Η Ν. Κεραμέως διευκρίνισε ότι οι εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου για τους φοιτητές θα γίνουν εξ αποστάσεως, ενώ για το εαρινό εξάμηνο είπε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρξει ενιαία λύση για όλη τη χρονική περίοδο - είτε εξ αποστάσεως είτε δια ζώσης. Θα ανακοινωθούν αποφάσεις κατόπιν εισήγησης των ειδικών, σημείωσε.

Τέλος, σε ό, τι αφορά τις κατατακτήριες, η διεξαγωγή τους θα κριθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς πρέπει να γίνουν δια ζώσης απαραίτητα, ανέφερε η υπουργός.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL