Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.3°C20.4°C
0 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
14.6°C19.6°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.8°C
1 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C17.4°C
0 BF 88%
Κορωνοϊός / Λουκέτο στα χειρουργεία του «Αγίου Σάββα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Λουκέτο στα χειρουργεία του «Αγίου Σάββα»

ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ

«Μόλις τώρα βλέπω να έρχεται στο νοσοκομείο τρέχοντας ο κ. Σύψας από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Πάνε να σώσουν ό,τι σώζεται κατόπιν εορτής»: στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής είναι ο Κώστας Καταραχιάς, ακτινολόγος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αντικαρκινικό και Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας», ο οποίος απειλείται με εκδικητική μετακίνηση σε άλλο νοσοκομείο επειδή τις τελευταίες ημέρες περιγράφει δημόσια τις εικόνες διάλυσης που βιώνουν εργαζόμενοι και ασθενείς.

«Σήμερα (σ.σ.: χθες, Παρασκευή 11.12), το 60% με 70% του νοσοκομείου είναι κλειστό και το υπόλοιπο υπολειτουργεί.  Έγινε μόλις ένα χειρουργείο από τα δεκαπέντε που κανονικά πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση» τονίζει ο Κ. Καταραχιάς στην ΑΥΓΗ. Αναφέρει ότι περίπου εκατό εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι σε καραντίνα, ένας γιατρός μάλιστα διακομίστηκε την Παρασκευή με έντονη δύσπνοια στο «Αττικόν».

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι όταν εμφανίζεται ένα κρούσμα σε κάποιο τμήμα, το τελευταίο πρέπει να κλείνει και να απολυμαίνεται και μετά να επαναλειτουργεί. Στην πράξη, λόγω της έλλειψης προσωπικού, περίμεναν να ‘αυγατίσουν’ τα κρούσματα και έπαιξαν στα ζάρια τη διαδικασία της ιχνηλάτισης και της καραντίνας με τραγικά αποτελέσματα» επισημαίνει ο ίδιος.

Παίρνουν δείγματα οι διοικητικοί, κλειστό το μηχάνημα του μοριακού ελέγχου

«Υπάρχει κόσμος που ζητάει να κάνει τεστ και του απαντούν ‘θα δούμε’. Καλούν συναδέλφους που έχουν τεθεί σε καραντίνα να κάνουν rapid test και να επιστρέψουν στο νοσοκομείο.  Έβαλαν διοικητικούς υπαλλήλους να παίρνουν τα δείγματα (!). Μιλάμε για απόλυτο χάος» προσθέτει ο Κ. Καταραχιάς.

Για τα κρούσματα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση, η οποία έσπευσε την Παρασκευή να υποσχεθεί καθημερινά rapid tests από εδώ και στο εξής για όλους τους εργαζόμενους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζόμενων, δεν προτίθεται να ανοίξει το μηχάνημα μοριακού ελέγχου, αφού δεν προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό για να το «δουλέψει».

«Το νοσοκομείο πρέπει να απολυμανθεί άμεσα» τονίζει ο Κ. Καταραχιάς, που σημειώνει ότι η διασπορά του κορωνοϊού είναι ανεξέλεγκτη και διαρκώς ακούγονται κρούσματα σε κάθε τμήμα. Επαναλαμβάνει ότι οι εργαζόμενοι και το σωματείο φωνάζουν (μάταια, όπως φαίνεται) εδώ και ενάμιση μήνα, από τότε δηλαδή που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Από τις τριάντα καθαρίστριες, έχουν μείνει αυτές τις ημέρες μόνο δέκα, με αποτέλεσμα να γίνεται ελλιπής καθαριότητα του νοσοκομείου. Παράλληλα, μετά τα κρούσματα σε αρκετές τραπεζοκόμες, έγινε κακήν κακώς σύμβαση με ιδιωτικό συνεργείο για δεκαπέντε ημέρες (αντί να προσλάβουν εργαζόμενους από τις ήδη υπάρχουσες λίστες αναμονής), η οποία προβλέπει να «τεστάρονται» οι εργαζόμενοι αυτοί καθημερινά. Κάτι που, όπως καταγγέλλει ο Κ. Καταραχιάς, δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα οι μάγειρες να μην επιτρέπουν στους υπαλλήλους του συνεργείου αυτού να μπουν μέσα!

«Εδώ και οκτώ μήνες δουλεύουμε λες και δεν υπάρχει κορωνοϊός και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν να συμμαζέψουν την καταστροφή» σχολιάζει ο Κ. Καταραχιάς, θεωρώντας επιτακτική την ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλιώς ο «Άγιος Σάββας» θα τιναχτεί εντελώς στον αέρα.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η μείωση των δαπανών για την Υγεία στον προϋπολογισμό που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή αποδεικνύει ότι «η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί την υγεία του κόσμου σπατάλη».

Γι’ αυτόν τον λόγο το σωματείο του εν λόγω νοσοκομείου, από κοινού με άλλα επτά σωματεία προκήρυξαν απεργία για την ερχόμενη Τρίτη 15.12, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, καλούν σε διαδήλωση με αφετηρία την πλατεία Κλαυθμώνος και ζητούν από την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν ανάλογη απόφαση.

«Η διοίκηση του ‘Αγίου Σάββα’, αντί να παλεύει για τη στήριξη των εργαζομένων και την ενίσχυση του νοσοκομείου, προσπαθεί να τους τρομοκρατήσει για να τους κλείσει το στόμα» σχολίασε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Αναφέρεται στην περίφημη ΕΔΕ που διατάχθηκε για τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες που αρρώστησαν, αλλά τελικά «πάγωσε» από την 1η ΥΠΕ μετά την κατακραυγή.

«Η κυβέρνηση αρνείται δογματικά να ενισχύσει το ΕΣΥ και δίνει εντολές για καταστολή ακόμα και των υγειονομικών» αναφέρει επίσης ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «όσοι συμμετέχουν σ’ αυτή την εγκληματική διαχείριση να είναι σίγουροι ότι δεν θα αποφύγουν την απόδοση ευθυνών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL