Οι σοβαρές επιφυλάξεις των επιστημόνων καθώς δεν υποχωρούν οι δείκτες της πανδημίας στη χώρα μας και οι εικόνες συνωστισμού τύπου Harrods στο Λονδίνο, έχουν φέρει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο για το άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων.
«Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 σήμερα Πέμπτη. «Δεν θέλουμε εικόνες όπως αυτές στο Harrods» ανέφερε, κρατώντας προς το παρόν τα χαρτιά του κλειστά και παραπέμποντας για το τι ακριβώς θα γίνει σε λιανεμπόριο, εκκλησίες και κομμωτήρια, σε ανακοινώσεις την Παρασκευή.
«Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με το βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.
«Όλοι φοβούνται ότι οι εικόνες αυτές θα μεταφραστούν σε ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε 3ο κύμα, καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Να δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση, να προσέξουμε τις επαφές μας. Με την οικογένεια μας, με το στενό κύκλο μας να μείνουμε σπίτι για να περιορίσουμε τη διασπορά» ανέφερε.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι για πρώτη φορά ο Στέλιος Πέτσας χρησιμοποίησε τη λέξη «εάν». Έτσι, όπως είπε, εάν λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε οποιαδήποτε μορφή, τότε θα υπάρξει και ελαστικοποίηση του βραδινού ωραρίου για τις μετακινήσεις. Ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στην αποστολή των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις κάνοντας λόγο για κρίσιμες εβδομάδες και επαναλαμβάνοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα κάθε οικογένεια θα τα περάσει με άλλη μια που θα επιλέξει. Τέλος, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για «αχτίδα αισιοδοξίας» για πρώτη φορά στην πανδημία αναφερόμενος στο εμβόλιο.