Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Εκδικητική πορνογραφία / Ένα τέρας γεννιέται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδικητική πορνογραφία / Ένα τέρας γεννιέται

Γυναίκα με το χέρι ψηλά
(PIXABAY.COM)

Τα σόσιαλ μίντια σε συνθήκες εγκλεισμού γεννούν τέρατα, με τη νέα μορφή διαπόμπευσης και ψηφιακού βιασμού να βρίσκει το όνομά της: chatpic.org. Στο έλεος εκατοντάδων ηδονοβλεπτικών ματιών εκτίθενται καθημερινά προσωπικές φωτογραφίες γυναικών και παιδιών χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο γυμνών ή ημίγυμνων γυναικών κάθε ηλικίας πλαισιώνονται συχνά από χυδαίο σχολιασμό ακραίου σεξιστικού και υβριστικού περιεχομένου. Το υλικό αυτό είναι μάλιστα κατανεμημένο με τοπικούς διαχωρισμούς ανά χώρα και ανά πόλη καταγωγής των θυμάτων.

Οι δημιουργοί της πλατφόρμας καμαρώνουν ότι ο καθένας μπορεί να ανεβάζει «φωτογραφίες ή βίντεο και να μοιράζεται σχόλια». Το γεγονός όμως ότι η πλατφόρμα δεν συνδέεται με κάποιο όνομα ή τοποθεσία μαρτυρά τους σκοτεινούς σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε. Επιπλέον, επειδή πολλές εικόνες εξαφανίζονται μετά από μερικά λεπτά και σε κάποια κανάλια απαιτείται κωδικός, είναι δύσκολο να υπάρξει έλεγχος.

Σύμφωνα με καταγγελίες χρηστών-χρηστριών ανεβαίνουν επίσης φωτογραφίες ακόμα και παιδιών, καθώς και μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώ η ίδια η πλατφόρμα φαίνεται να διαθέτει κρυμμένα κανάλια όπου διαμοιράζεται υλικό παιδικής πορνογραφίας. Τα κορίτσια και οι γυναίκες που υπήρξαν ή θα είναι θύματα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, διότι, εκτός από τις φωτογραφίες, έχουν κοινοποιηθεί τα τηλέφωνά τους, τα username τους από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα επώνυμά τους και οι τόποι διαμονής τους.

Πολλές είναι οι γυναίκες που καταγγέλλουν δημόσια ότι δεν ζητήθηκε η άδειά τους για τη δημοσίευση του υλικού, ενώ άλλες αναφέρουν ότι οι φωτογραφίες αναρτώνται με σκοπό την εκδίκηση μέσω της γελοιοποίησής τους. Φρίκη προκαλεί το γεγονός ότι, όπως φαίνεται από screenshot που ανέβηκε στο τσατ #cancelchatpicorg, χρήστης ανέβασε φωτογραφίες της Ελένης Τοπαλούδη αποκαλύπτοντας το μένος ενάντια στην άγρια δολοφονημένη κοπέλα και την υπέρμετρη χυδαιότητα - προσβολή στη μνήμη της.

Αρκετά παρήγορο είναι ότι χρήστες-χρήστριες προχώρησαν σε σωρεία αναφορών στο hashtag #cancelchatpicorg στο Twitter, όπου ζητούν την παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ώστε να κατέβει η ιστοσελίδα για να προστατευτούν οι γυναίκες που παρουσιάζονται εν αγνοία τους ως εκθέματα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο οποίος δήλωσε την πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην μείνει άπραγο μπροστά σ’ αυτή τη χυδαιότητα. «Δεν θα αφήσουμε μόνη την αδερφή, φίλη, σύντροφο και κόρη κανενός και καμίας μας» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στην απάντηση που ανέβασε η εν λόγω πλατφόρμα μιλά για ψευδείς ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι απαγορεύεται να ανέβει υλικό των οποίων οι χρήστες δεν έχουν τα πνευματικά δικαιώματα. Στις καταγγελίες για revenge-porn αποστέλλουν όσους διαμαρτύρονται στην αστυνομία, ενώ για την παιδική πορνογραφία η πλατφόρμα αναφέρει ότι το σύστημα σάρωσης CSAM (Child Sexual Abuse Material) επιτρέπει την έγκαιρη ταυτοποίηση και τον αποκλεισμό του υλικού αυτού.

Να σημειωθεί ότι η γράφουσα έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να συνομιλήσει με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά το τηλέφωνο επικοινωνίας ήταν κατειλημμένο για πέντε και πλέον ώρες. Αν τα θύματα δηλαδή θελήσουν να προχωρήσουν σε καταγγελίες για να κινηθεί η όποια νομική διαδικασία, δεν θα είναι δυνατόν επειδή οι τηλεφωνικές γραμμές είναι διαρκώς κατειλημμένες…

Αγαθοπούλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα στη Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή θα καταθέσει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την πλατφόρμα chatpic.org δηλώνει στην ΑΥΓΗ η αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης Ειρήνη Αγαθοπούλου:

ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

«Τις τελευταίες ημέρες μάθαμε την ύπαρξη του chatpic και φυσικά δεν πέσαμε από τα σύννεφα.  Άλλο ένα δημιούργημα, άλλη μια ακραία έκφανση του σεξισμού και της τοξικής αρρενωπότητας που περιβάλλει τις ζωές μας. Για άλλη μια φορά το γυναικείο σώμα εκχυδαΐζεται και η γυναικεία σεξουαλικότητα ποινικοποιείται.

Οι χρήστες αναρτούν φωτογραφίες γυναικών και κοριτσιών χωρίς τη συγκατάθεσή τους, εν αγνοία τους και ανώνυμα, είτε γιατί θέλουν να τις εκδικηθούν για κάτι είτε, απλά, γιατί μπορούν. Οι χρήστες του Twitter και των υπόλοιπων social media αντέδρασαν ακαριαία κι αυτό είναι ελπιδοφόρο.  Έχουν ξεκινήσει καμπάνιες στο avaaz, αλλά και αλλού, που ζητούν να κατέβει το σάιτ.

Ευτυχώς, υπάρχει μεγάλη μερίδα νέου κόσμου σήμερα που λέει ‘φτάνει πια!’ στην κουλτούρα του βιασμού, που λέει ‘αρκετά!’ με τον σεξισμό ως καθημερινή φυσική συμπεριφορά και αντιστέκεται σε τέτοιες πρακτικές, οι οποίες αναπαράγουν τα έμφυλα στερεότυπα και ρόλους της γυναίκας πουτ@νας και του άνδρα περήφανου ‘επιβήτορα’.

Δεν σιωπούμε, πεισμώνουμε. Δεν θα αφήσουμε καμιά γυναίκα βορά στα χέρια κανενός βιαστή, εκβιαστή, φαλλοκράτη. Με κοινοβουλευτική μας ερώτηση θα φέρουμε το θέμα στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ζητώντας από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και από κάθε άλλο αρμόδιο φορέα της Πολιτείας να πράξει τα δέοντα ώστε τέτοια σάιτ να ελέγχονται και να διώκονται με την εμφάνισή τους».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL