Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ζακ Κωστόπουλος / Απέτυχαν οι μεθοδεύσεις αναβολής της δίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζακ Κωστόπουλος / Απέτυχαν οι μεθοδεύσεις αναβολής της δίκης

Συγκέντρωση Ζακ Κωστόπουλος
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Αυτό που κρινόταν χθες στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που θα δίκαζε τους δολοφόνους του Ζακ Κωστόπουλου -ή έστω κάποιους από αυτούς- δύο χρόνια και έναν μήνα μετά το λιντσάρισμά του μέχρι θανάτου από αστυνομικούς και «αγανακτισμένους πολίτες» στην οδό Γλάδστωνος, ήταν το στοιχειώδες: να αρχίσει η δίκη. Και αυτό συνέβη παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Αθ. Χορταριάς, γνωστός και ως «μεσίτης», να την εμποδίσει.

Η αιτιολογία του δεν ξεχείλιζε από φαντασία: υποστήριξε ότι ο συνήγορός του νιώθει άρρωστος και θέλει να κάνει τεστ για κορωνοϊό. Το αίτημα ωστόσο έπεσε στο κενό και η έδρα ξεκίνησε να εκφωνεί από χθες τα ονόματα των κατηγορουμένων και των μαρτύρων και να θέτει τους όρους υπό τους οποίους θα διεξαχθεί η δίκη (παρόντες στην αίθουσα, δημοσιογραφική κάλυψη κ.ά.) πριν διακόψει για τις 6 Νοεμβρίου.

Μια ιστορική δίκη

Ο ίδιος ο Χορταριάς, βέβαια, δεν είχε την ίδια ανησυχία για την υγεία του με τον συνήγορό του.  Έδειχνε γεμάτος υγεία και κυκλοφορούσε επιδεικτικά και προκλητικός ανάμεσα στον κόσμο και μπροστά στην οικογένεια του ανθρώπου που δολοφόνησε πριν από δύο χρόνια, προκαλώντας τον εκνευρισμό των φίλων του Ζακ.

Λίγο αργότερα, μέσα στην αίθουσα, ο υιός Πλεύρης, βουλευτής της Ν.Δ. και συνήγορος των κατηγορούμενων αστυνομικών, επιχείρησε να αποδιώξει τον χαρακτηρισμό «ιστορική» γι' αυτή τη δίκη απευθυνόμενος στον πρόεδρο και λέγοντας: «Γιατί είναι ιστορική η δίκη; Επειδή το λένε τα ΜΜΕ;». Ο πρόεδρος επέμεινε στον χαρακτηρισμό απευθυνόμενος προς τους ενόρκους.

Το φαινόμενο Πορτοσάλτε

Παρά το σχετικό άγχος των συνηγόρων υπεράσπισης, η δίκη αυτή, η οποία ξεκινά ακρωτηριασμένη καθώς όσοι κάθονται στο εδώλιο κατηγορούνται καταρχάς για θανατηφόρο σωματική βλάβη και όχι για ανθρωποκτονία, δεν μπορεί να αποκοπεί από το περιεχόμενό της, δηλαδή από τον κοινωνικό αγριανθρωπισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία που οδήγησε στον θάνατο του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή.

Αυτό το ξέρουν άλλωστε και ορισμένοι από τους οπαδούς της πλευράς των δολοφόνων, που επιθυμούν να συνεχίσουν μια άλλη «δίκη», αυτή του ίδιου του νεκρού από τα κανάλια με τον οχετό τους.

Όπως ένας από τους πιο τοξικούς ανθρώπους που εκφέρουν δημόσιο βίο στην Ελλάδα, ο  Άρης Πορτοσάλτε, διακριθείς κατά το παρελθόν για τις συμβουλές που έδινε στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, που αποκάλεσε χθες στην εκπομπή του τον Ζακ Κωστόπουλο «τοξικοτέτοιο» προκαλώντας την άμεση αντίδραση των δύο συνηγόρων πολιτικής αγωγής  Άννης Παπαρούσου και Κλειώς Παπαπαντολέων, που απάντησαν εκ μέρους της οικογένειας Κωστόπουλου:

«Με ιδιαίτερη δυσφορία και ανησυχία διαπιστώσαμε ότι σήμερα το πρωί, μία ώρα πριν από την έναρξη της δίκης των κατηγορουμένων για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, ακούστηκαν ψευδή και ανακριβή γεγονότα και ιδιαίτερα προσβλητικές κρίσεις για τον θανόντα από τον κ. Πορτοσάλτε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

Ο εν λόγω δημοσιογράφος, μετατρέποντας το θύμα ενός άγριου λιντσαρίσματος σε θύτη και μετατρεπόμενος ο ίδιος σε ραδιο-δικαστή, απέκρυψε τα -αναμφισβήτητα ακόμα και από την υπεράσπιση- ιατρικά πορίσματα διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις, ενώ διαστρέβλωσε πλήρως τις αποφάνσεις του παραπεμπτικού βουλεύματος, με το οποίο οι κατηγορούμενοι δικάζονται.

Οι απόψεις του κ. Πορτοσάλτε χαρακτηρίζουν τον ίδιο. Η τήρηση πάντως της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και η μετάδοση αληθών ειδήσεων, με ακρίβεια και αντικειμενικότητα, είναι καθήκον του και βαραίνει επίσης τόσο την ΕΣΗΕΑ και το ΕΣΡ όσο και τον ραδιοφωνικό σταθμό που του δίνει βήμα.

Το ελάχιστο το οποίο αναμένει η οικογένεια από τον ίδιο είναι να ανασκευάσει και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και από τους ελεγκτικούς φορείς να πράξουν τα δέοντα και νόμιμα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL