Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.3°C20.8°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C19.7°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C19.9°C
5 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.8°C
6 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.2°C18.9°C
0 BF 48%
Λέσβος / Μεταφέρουν στις λάσπες ευάλωτους πρόσφυγες - Κλείνουν το ΠΙΚΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λέσβος / Μεταφέρουν στις λάσπες ευάλωτους πρόσφυγες - Κλείνουν το ΠΙΚΠΑ

ΠΙΚΠΑ Λέσβος πρόσφυγες Μυτιλήνη
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Κλείνει τα αυτιά της η κυβέρνηση στις εκκλήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων και ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο στο ΠΙΚΠΑ, στη Νεάπολη της Μυτιλήνης, ένα ιστορικό καταφύγιο για τους ευάλωτους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, χωρίς καμία φροντίδα για το μέλλον των φιλοξενούμενών του. Να αναθεωρήσει την εντολή εκκένωσης που έχει δοθεί μέχρι αύριο Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, καλούν τις ελληνικές αρχές με κοινή τους δήλωση η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μαζί με 26 ακόμη οργανώσεις. Καλούν δε στις 10 το πρωί σήμερα Τετάρτη σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς το ΠΙΚΠΑ.

«Το ΠΙΚΠΑ δεν χρειάζεται συστάσεις, άρχισε τη λειτουργία του το 2012 ως η μόνη ανοιχτή δομή υποδοχής προσφύγων του νησιού, σε πλήρη αντίθεση με τον καταυλισμό της Μόριας, ο οποίος τότε λειτουργούσε ως κλειστό Κέντρο Κράτησης» αναφέρεται στην ανακοίνωση των οργανώσεων. «Για χρόνια, φορείς της κοινωνίας των πολιτών εντός και εκτός των συνόρων συνέρρεαν στο ΠΙΚΠΑ για να προσφέρουν υποστήριξη σε ευάλωτους ανθρώπους στο νησί, μεταξύ αυτών η Αλληλεγγύη Λέσβου που ιδρύθηκε το 2016. Όπως επισημαίνεται και σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την υποστήριξη του ΠΙΚΠΑ, [1]  η Έφη Λατσούδη, μια εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΙΚΠΑ, έλαβε το βραβείο Nansen της Υ.Α. ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Γενεύη, το 2016» σημειώνεται.

Σήμερα, όπως  επισημαίνουν οι οργανώσεις, το ΠΙΚΠΑ φιλοξενεί 94 εξαιρετικά ευάλωτα άτομα (ασυνόδευτα παιδιά, θύματα βασανιστηρίων, άτομα με σοβαρές κινητικές δυσκολίες και σοβαρά ιατρικά προβλήματα). Η παραπομπή τους στη δομή αυτή πραγματοποιήθηκε από  τις αρμόδιες κρατικές αρχές (τα ασυνόδευτα παιδιά από την Εισαγγελία, οι υπόλοιπες περιπτώσεις από  την Υπηρεσία Υποδοχής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με την Υ.Α. ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).

«Ο χαρακτηρισμός της εγκατάστασης ως δομής που ‘έχει καταληφθεί παρανόμως’, όπως αναφέρεται στην επιστολή που εστάλη από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την εκκένωση της δομής, δεν έχει καμία βάση» υπογραμμίζουν.

«Δεν πέρασε ένας μήνας από τις πυρκαγιές στον καταυλισμό της Μόριας, που για άλλη μια φορά ανέδειξαν τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες φιλοξενούνται οι αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, και η πρώτη βροχή κατέδειξε την πλήρη ανεπάρκεια της νέας προσωρινής εγκατάστασης, όπου μεταφέρθηκαν οι εκτοπισμένοι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες. Δεδομένων αυτών των συνθηκών αλλά και της  πανδημίας COVID-19, το κλείσιμο μιας από τις πιο αξιοπρεπείς για την ανθρώπινη διαβίωση εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και δη στα ελληνικά νησιά, μοιάζει να στερείται λογικής και ανθρωπιάς και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το καθήκον της Ελλάδας και της ΕΕ να παρέχει κατάλληλες συνθήκες υποδοχής στους αιτούντες άσυλο, ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους» τονίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL