Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κορωνοϊός / Σήμα κινδύνου από τους λοιμωξιολόγους, γιατί μιλούν για ενδεχόμενο νέο lockdown
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Σήμα κινδύνου από τους λοιμωξιολόγους, γιατί μιλούν για ενδεχόμενο νέο lockdown

ΕΚΑΒ ΣΤΟΛΕΣ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΦΟΡΕΙΟ

Οι λοιμωξιολόγοι της κυβερνητικής επιτροπής -και όχι μόνο- αρχίζουν ένας ένας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην Αττική και δεν αποκλείουν δεύτερο lockdown.

Το πρόβλημα είναι ο συνδυασμός του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων αλλά και των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχουν μόνο 12 ελεύθερες κλίνες σε ΜΕΘ στην Αττική, καθώς από τις 75 κλίνες για κορωνοϊό, νοσηλεύονται ασθενείς στις 63. 

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας, και μέλος της επιτροπής, για μια ακόμα φορά, δήλωσε ότι το μοναδικό μέτρο, το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία, είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Μιλώντας στο Mega, χαρακτήρισε πολύ κακά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναφέρθηκε στην αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ. «Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό», είπε ο Ν. Σύψας.

Υπό ισχυρή πίεση τα νοσοκομεία της Αττικής

Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος, επίσης, της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι το σύστημα υγείας στην Αττική πιέζεται εξαιρετικά κυρίως λόγω των βαριών περιστατικών που, πλέον, καλύπτουν σημαντικό τμήμα των κλινών ΜΕΘ.

Ο κ. Γώγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αραιώσει ο κόσμος.

Όσον αφορά τον λεγόμενο δείκτη Rt, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα, θα φανεί εάν θα αποδώσουν τις επόμενες 10-15 μέρες. Στόχος είναι να περιοριστούν τα ημερήσια κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 Rt κάτω από το 1.

Lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα

Τα πράγματα δεν είναι είναι και τόσο υπό έλεγχο στην Αθήνα, δήλωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής  Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ο οποίος επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα εμπροσθοβαρή μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού.

 «Αν δεν έχουν αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε lockdown» σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL