Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Κορωνοϊός / Δεύτερο κύμα πανδημίας χωρίς ΜΕΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Δεύτερο κύμα πανδημίας χωρίς ΜΕΘ

Μονάδα εντατικής θεραπείας
Μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)

Η μη αξιοποίηση των επτά μηνών που είχε η κυβέρνηση για να ενισχύσει το ΕΣΥ, η λογική του «βλέποντας και κάνοντας» που ακολούθησε, σε συνδυασμό με την αρνητική τροπή που φαίνεται ότι παίρνει η επιδημία στη χώρα, ιδιαίτερα στην Αττική, έχουν φέρει το δημόσιο σύστημα Υγείας στα όριά του.

Καθημερινά καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και των αναγκών για διασωλήνωση ασθενών σε ΜΕΘ και το υπουργείο Υγείας με μεγάλη καθυστέρηση δυστυχώς τρέχει τώρα να καλύψει τα κενά προκειμένου να αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ για Covid-19, ώστε να μην μετατραπεί η υγειονομική κρίση σε κρίση εντατικής θεραπείας.

Η παραδοχή του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια ότι απομένουν μόλις 22 κενές κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 στην Αττική, καθώς είναι κατειλημμένες οι 53 από τις 75 που έχουν καθοριστεί, και η δέσμευσή του για αύξησή τους κατά 40 μέσα στην εβδομάδα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το διάστημα που πέρασε για να θωρακίσει τις ΜΕΘ και ότι αναλώθηκε σε επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες, επικίνδυνες για την εξέλιξη της επιδημίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας υπάρχουν 930 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια, από τις οποίες 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19. Η πραγματικότητα όμως, όπως επισημαίνουν υγειονομικοί, είναι ότι ο υπουργός προσμετρά στον αριθμό των κλινών ΜΕΘ, τις κλίνες από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τις κλίνες ΜΑΦ καθώς και αυτές από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Ακόμα και οι 236 νέες μόνιμες κλίνες ΜΕΘ, από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών που ανακοίνωσε ο υπουργός, δεν πρόκειται να έχουν αναπτυχθεί ώς το τέλος του έτους, καθώς δεν έχει μεριμνήσει για την πρόσληψη του αναγκαίου εξειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Αμφισβητεί τα στοιχεία του υπουργείου η ΠΟΕΔΗΝ

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κικίλιας σχετικά με τις 930 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ αμφισβητούνται από έρευνα που δημοσιοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ, στην οποία αποτυπώνονται τεράστιες ελλείψεις.

Όπως υπογραμμίζεται από την Ομοσπονδία, με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ, ενώ σήμερα λειτουργούν 607 κλίνες ΜΕΘ και μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον 28 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, την ίδια ώρα που οι ΜΕΘ για Covid-19 είναι 169 με δυναμική να λειτουργήσουν 39 επιπλέον. Σχετικά με τις κλίνες ΜΑΦ, στην έρευνα αναφέρεται ότι είναι 117 και μπορούν να λειτουργήσουν άλλες 27 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη μακροσκελή έκθεση της ομοσπονδίας γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των νοσοκομείων, οι οποίες ανέρχονται σε 45.000, όπως και στο γεγονός ότι από το 2018 δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη προσωπικού, την ίδια ώρα που κάθε χρόνο αποχωρούν από τα νοσοκομεία περισσότεροι από 1.500 μόνιμοι υπάλληλοι.

Π. Παντέλης: Οι αριθμοί διαψεύδουν την κυβέρνηση

Μιλώντας στην “Αυγή” το μέλος της ΠΟΕΔΗΝ Παναγιώτης Παντέλης τονίζει ότι, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των ΜΜΕ να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τα λάθη, τις παλινωδίες και τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για τη μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας, την έξαρση των κρουσμάτων και την εξάπλωση του ιού, έρχονται οι αριθμοί της πραγματικότητας για να καταρρεύσει με πάταγο ένα κορυφαίο «επικοινωνιακό αφήγημα» της πρώτης περιόδου της πανδημίας.

Όπως υπογραμμίζει, παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για ανάπτυξη 1.200 κλινών ΜΕΘ έως το τέλος του έτους, αποδεικνύεται από την πραγματικότητα των αριθμών ότι οι δημόσιες δομές και οι εργαζόμενοι θα δώσουν τη μάχη απέναντι στο δεύτερο κύμα του ιού χωρίς νέες δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, με λιγότερες κλίνες ΜΕΘ για Covid-19, με 5.000 χιλιάδες λιγότερους υγειονομικούς (στοιχεία απογραφής), με 132.000.000 ευρώ λιγότερα στη χρηματοδότηση, με το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας υπό αμφισβήτηση και την ένταξη των «ηρώων» στα ΒΑΕ άπιαστο όνειρο.

ΜΕΘ: Η ιστορία τους στην Ελλάδα

Οι ΜΕΘ στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν το 1950 με ευκαιρία την επιδημία της πολιομυελίτιδας, εξαιτίας της οποίας οι ασθενείς κατέληγαν λόγω παράλυσης των αναπνευστικών μυών. Έκτοτε δημιουργήθηκαν οι σύγχρονες ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με βαριές λοιμώξεις κυρίως από εγχειρήσεις καρδιάς, μεταμοσχεύσεις κ.ά. και αποτελούν τη βασική υποδομή του σύγχρονου νοσοκομείου, όπου οι βαριά ασθενείς παραπέμπονται.

Οι ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι πάσχουν σε βασικά όργανα, κυρίως στον πνεύμονα, που, όταν ανεπαρκεί, ο γιατρός οφείλει να διασωληνώσει τον ασθενή και να τον συνδέσει με αναπνευστήρα για να εξασφαλιστεί η οξυγόνωση του αίματος.

Στη χώρα μας οι υπάρχουσες εντατικές λειτουργούν με τρεις νοσηλευτές ανά ασθενή και όχι με 5-6 που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία τους ώστε να μπορούν οι υγειονομικοί να ανθίστανται στη φθορά και την κόπωση. Σημειώνεται ότι το ετήσιο κόστος των ΜΕΘ αποτελεί το 30% με 40% του συνολικού κόστους της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να ανέλθουν στις 1.200, όχι χρησιμοποιώντας χρυσοπληρωμένες από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ενώ και το προσωπικό που επείγει να εξασφαλιστεί θα πρέπει να έχει εμπειρία και εξειδίκευση σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές καθώς, όπως είναι γνωστό, χρειάζεται τουλάχιστον τρεις με πέντε μήνες για έναν νοσηλευτή προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL