Live τώρα    
ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΜΕΝΗΣ ΜΕ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΟΡΙΝΤ ΜΑΓΚΟΥΑΪΡ / Ένας κόσμος χωρίς βία και πολέμους μπορεί να γίνει πραγματικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΜΕΝΗΣ ΜΕ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΟΡΙΝΤ ΜΑΓΚΟΥΑΪΡ / Ένας κόσμος χωρίς βία και πολέμους μπορεί να γίνει πραγματικότητα

"Μιλήστε στον εχθρό σας" ζήτησε η τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης Μορίντ Μαγκουάιρ στη χθεσινή εκδήλωση - αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης που έγινε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με πρωτοβουλία του ΠΑΔΟΠ (Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης). Εμφανώς συγκινημένη η Μ. Μαγκουάιρ τόνισε ότι "ένας κόσμος χωρίς βία και πολέμους" μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί "να γίνουμε όλοι κομμάτι της αλλαγής που θέλουμε να δούμε".

Ειδικότερα εστίασε στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και στάθηκε στην αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βάλει χαλινάρι σε αυτή την τάση. Παράλληλα παρέθεσε το όραμα για μια άλλη πολιτική, στην οποία "δεν χωρούν βόμβες και στρατιώτες, αλλά κυριαρχεί ο διάλογος". Σημαντική προϋπόθεση, όπως είπε, είναι ο σχηματισμός και η ενίσχυση των πρωτοβουλιών για ειρήνη σε όλο τον κόσμο, γεγονός που θα δημιουργήσει αυξημένη πίεση στους αρχηγούς των κρατών. "Ο Μπάρακ Ομπάμα θα έπρεπε να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις και ν' ανοίξει διάλογο με το Ισλαμικό Κράτος" ήταν ένα από τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε.

Η εκδήλωση στην αίθουσα της Βασιλέως Κωνσταντίνου ξεκίνησε με εισαγωγή του Πάνου Τριγάζη για τον συμβολισμό της εκδήλωσης. Ανέφερε πως οι αγώνες για την ειρήνη πρέπει να συνεχιστούν και να έχουν αντιφασιστικό χαρακτήρα, ορμώμενος από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. "Ο φασισμός σημαίνει πόλεμο κι εμείς πρέπει να είμαστε απέναντί του" είπε: Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους παρευρισκόμενους, ανάμεσά τους και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, Θοδωρής Δρίτσας και Μάνια Παπαδημητρίου, ενώ ακολούθησε προβολή οκτάλεπτου ντοκιμαντέρ με θέμα τις πολεμικές συρράξεις και πώς αντιδρούμε σε αυτές. Εικόνες με ανθρώπους να ψάχνουν τις οικογένειές τους στα χαλάσματα, άλλους χτυπημένους κι άλλους νεκρούς, εικόνες σαν αυτές που είδαμε πρόσφατα στις τηλεοράσεις από τη Γάζα, αφορούσαν το ένα κομμάτι του ντοκιμαντέρ. Το άλλο έδειχνε χιλιάδες κόσμου με πανό που είχαν το σήμα της ειρήνης να διαδηλώνουν σε διάφορες πόλεις του κόσμους ενάντια στους πολέμους. Το δεύτερο κομμάτι του ντοκιμαντέρ, "πρέπει να είναι η πυξίδα της κοινωνίας για το μέλλον", τόνισαν.

"Συνολικά 3.300.000 άνθρωποι πέθαναν και πάνω από 750.000 παιδιά από τις πολεμικές συρράξεις που ξεκίνησαν στο Ιράκ το 1990 μέχρι το 2012" είπε ενδεικτικά η Μ. Μαγκουάιρ. Η ίδια έχει βιώσει στο πετσί της τις επιπτώσεις των πολεμικών συγκρούσεων. Ο θάνατος των τριών παιδιών της αδελφής της, που παρασύρθηκαν και σκοτώθηκαν από τον IRΑ ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον βρετανικό στρατό, ήταν ο δικός της λόγος για να αφοσιωθεί στον αγώνα για την ειρήνη.

Το πάθος και η αφοσίωση σε αυτόν τον αγώνα, τόνισε, είναι η μαγιά για να έρθουν οι καλύτερες μέρες. Πρώτα όμως πρέπει ν' αναρωτηθούμε "σε τι κόσμο θέλουμε να ζούμε". "Οι πόλεμοι φέρνουν δυστυχία, νεκρούς, περιβαλλοντικές καταστροφές" υπογράμμισε. Και φυσικά "την πληρώνουν οι φτωχοί".

"Πρέπει να προτάξουμε την αλληλεγγύη και τον διάλογο, να δεχτούμε τη διαφορετικότητα", ήταν το αντίδοτο που πρότεινε στην όλο και μεγαλύτερη μάστιγα των εχθροπραξιών. 'Ο κόσμος δεν θέλει τους πολέμους, θέλει ειρήνη", η κατακλείδα που έβαλε, συγκινημένη, ενώ από κάτω βρισκόταν και η Αν Πάτερσον, συνεργάτης της επί χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0