Live τώρα    
Οι βαυαρικές κάλπες και η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι βαυαρικές κάλπες και η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών

Στη σκιά των ομοσπονδιακών εκλογών της επόμενης Κυριακής διεξάγονται σήμερα βουλευτικές εκλογές στο προπύργιο της γερμανικής Δεξιάς τη Βαυαρία, ένα κρατίδιο λίγο μεγαλύτερο πληθυσμιακά από την Ελλάδα.

Οι βαυαρικές κάλπες ποτέ δεν κάνουν τη μεγάλη έκπληξη -αυτό που παίζεται κάθε φορά είναι εάν θα καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) ή όχι-, αλλά πάντοτε έχουν άμεση επίδραση στις εξελίξεις στο Βερολίνο.

Να σημειωθεί ότι στη Βαυαρία δεν υπάρχει Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), αλλά μόνο η CSU, η οποία, από τα χρόνια του Φραντς Γιόζεφ Στράους, θεωρεί μεν εαυτήν «αδελφό» κόμμα του CDU, αλλά έχει πάντα τη δική της ατζέντα. Μια ατζέντα που γίνεται όλο και πιο τοπικιστική, όσο ισχυροποιείται οικονομικά η Βαυαρία.

Για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, οι σημερινές εκλογές στη Βαυαρία είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια πλευρά, επιθυμεί διακαώς την περήφανη νίκη του «αδελφού» κόμματος, καθώς αυτό θα φέρει αέρα στα πανιά της «χριστιανικής Δεξιάς» για τις ομοσπονδιακές εκλογές της επόμενης Κυριακής. Από την άλλη πλευρά, έχει κάθε λόγο να φοβάται μια υπερβολική ισχυροποίηση της CSU, αφού οι Βαυαροί ποτέ δεν είναι βολικοί εταίροι και θα της κάνουν τη ζωή δύσκολη, αφενός στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, όποια μορφή κι αν πάρει αυτός, αφετέρου στη διακυβέρνηση της χώρας, στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η CSU αγγίζει την αυτοδυναμία, οπότε οι φόβοι της Μέρκελ θα βγουν αληθινοί. Εάν πάλι, παρά τις λαμπρές δημοσκοπήσεις, οι «αδελφοί» Βαυαροί δεν πιάσουν την αυτοδυναμία, το αποτέλεσμά τους θα ερμηνευτεί ως ήττα του δεξιού στρατοπέδου. Η τελευταία δημοσκόπηση στη Βαυαρία έδινε στην CSU 48%, στους Σοσιαλδημοκράτες 20%, στους Πράσινους 10%, στους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους» 8% και στους Φιλελεύθερους 4%.

Η ευρωπαϊκή πτυχή

Η ενίσχυση της CSU, εάν μάλιστα συνδυαστεί και με ενίσχυση των «Ελεύθερων Ψηφοφόρων», ενός σχήματος ισχυρού στη Βαυαρία, με ακόμη πιο τοπικιστική ατζέντα, φέρνει μαζί της πολλά προβλήματα και στο ευρωπαϊκό τερέν. Ο πρόεδρος του κόμματος Χορστ Ζέχοφερ είναι από τους πιο "φωνακλάδες" στο θέμα της Ελλάδας. Μπορεί να μη λέει δημοσίως ότι «δεν μπορεί ο Βαυαρός φορολογούμενος να πληρώνει τους τεμπέληδες του Νότου», όπως κάνουν πολλά στελέχη του, αλλά δεν κρύβει ότι «η αλληλεγγύη έχει τα όριά της». Τόσο η ενδογερμανική -οι πιέσεις που ασκεί να μειωθεί η μεταφορά πόρων από τον πλούσιο γερμανικό Νότο στους «κακούς διαχειριστές» του φτωχού Βορρά αυξάνονται συνεχώς- όσο και η κοινοτική.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα συνθήματα που επέλεξε ο Ζέχοφερ στον προεκλογικό αγώνα στις βαυαρικές μπυραρίες είναι «απαιτούμε διόδια για τους ξένους που χρησιμοποιούν τους αυτοκινητοδρόμους μας»...

Η CSU είναι το μόνο «κανονικό» κόμμα στη Γερμανία που δεν έχει… πατριωτικούς ενδοιασμούς. Που λέει ξεκάθαρα «πάνω απ' όλα η Βαυαρία», που επιμένει στο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Κι αν στις 23 Σεπτεμβρίου οι ομοσπονδιακές κάλπες βγάλουν ένα αποτέλεσμα που θα διατηρεί τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, οι -πολλοί- ευρωσκεπτικιστές μέσα στην CSU θα έχουν βαρύνοντα λόγο στη διαχείριση της ευρωκρίσης. Μπορεί, όλη την περασμένη τριετία, η Μέρκελ να καθυστερούσε, ενίοτε εγκληματικά, να πάρει αποφάσεις για τα πακέτα για την Ελλάδα, για τους μηχανισμούς στήριξης, για την πορεία προς την τραπεζική ένωση κ.λπ., μπορεί να έβαζε όλο και πιο σκληρούς όρους στις κλυδωνιζόμενες χώρες του Νότου ως τίμημα για την κοινοτική «αλληλεγγύη», αλλά με την CSU ισχυροποιημένη τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0