«Μεγάλη ομοβροντία ρουκετών» ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σήμερα η Χεζμπολάχ εναντίον της πόλης Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο στον Λίβανο με τη φιλοϊρανική οργάνωση. Στην ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ λέει ότι απάντησε στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του Λιβάνου.
Σήμερα, την επομένη μιας επίθεσης με ντρόουν, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες κοντά στη Χάιφα, τη μεγάλη πόλη στο βόρειο Ισραήλ, η Χεζμπολάχ έκανε γνωστό πως εμπλέκεται σε χερσαίες μάχες με Ισραηλινούς στρατιώτες στον νότιο Λίβανο και ανέλαβε την ευθύνη για τις ρίψεις ρουκετών σε πόλεις του βόρειου και κεντρικού Ισραήλ.
Αμετανόητος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου παρά τη διεθνή κατακραυγή δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει «να πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ, μεταξύ άλλων στη Βηρυτό» ενώ νέα σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ λαμβάνει χώρα από τις 20:30, στο στρατιωτικό αρχηγείο Kirya στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα δηλώσεις υπουργού της κυβέρνησης στους Times of Israel.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα τμήματα του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της Βηρυτού», είπε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη στρατιωτική βάση που επλήγη την προηγούμενη ημέρα από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έριξε η λιβανέζικη ισλαμιστική οργάνωση, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών.
«Διεξάγουμε μια σκληρή εκστρατεία εναντίον του άξονα του κακού, του Ιράν που θέλει να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά», πρόσθεσε ο Νετανιάχου. «Δεν θα τα καταφέρουν. Εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Πληρώνουμε οδυνηρά τιμήματα, αλλά έχουμε τεράστια επιτεύγματα - και θα συνεχίσουμε να τα επιτυγχάνουμε».
נמשיך להכות בחיזבאללה בכל מקום, גם בביירות >> pic.twitter.com/FEhxwRoF6g
— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) October 14, 2024
Οι κυανόκρανοι μένουν στον Λίβανο
Η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL, στην οποία μετέχουν εκατοντάδες Ευρωπαίοι στρατιώτες, έχει δηλώσει ότι έχει δεχθεί επανειλημμένως επίθεση από τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες ημέρες. Το Ισραήλ ζήτησε από τον ΟΗΕ να απομακρύνει τους κυανόκρανους από την περιοχή καθώς έχει βάλει στο στόχαστρό του τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ.
Σε κοινή δήλωσή τους η Ιταλία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, τόνισαν σήμερα πως οι ισραηλινές επιθέσεις στην ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) είναι αντίθετες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
Οι τέσσερις χώρες επανέλαβαν ότι η UNIFIL έχει διαδραματίσει «ουσιαστικό σταθεροποιητικό ρόλο» στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ και οι άλλες πλευρές θα έπρεπε να διασφαλίζουν την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων ανά πάσα στιγμή.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε απόψε τις κατηγορίες ότι ο ισραηλινός στρατός έβαλε σκόπιμα στο στόχαστρο τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο (NIFIL), χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς λανθασμένες». Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους κυανόκρανους να αποσυρθούν από τις εμπόλεμες ζώνες.
Το Ισραήλ λυπάται για οποιαδήποτε ζημιά προκλήθηκε στο προσωπικό της UNIFIL, τόνισε. Ο στρατός, συνέχισε ο Νετανιάχου, έκανε ό,τι μπορούσε να αποφύγει να βλάψει τα μέλη της δύναμης ενώ έπληττε τους μαχητές της Χεζμπολάχ.
«Όμως ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού της UNIFIL είναι να λάβει υπόψη της η UNIFIL το αίτημα του Ισραήλ και να απομακρυνθεί προσωρινά από τον κίνδυνο», πρόσθεσε.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, μιλώντας στη δημόσια γαλλική τηλεόραση France 5, τόνισε ότι οι κυανόκρανοι έχουν «αποστολή να μείνουν» στον Λίβανο.
«Την ημέρα που τα όπλα θα σιγήσουν, θα υπάρχει πάντα αυτή η Μπλε Γραμμή (σ.σ. το σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου), θα υπάρχει το ψήφισμα 1701 ή ένα νέο ψήφισμα, θα υπάρχει πάντα μια ζώνη που θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ουδετερότητά της», είπε ο Γάλλος υπουργός.
«Τα Ηνωμένα Έθνη ανέθεσαν (την εντολή) σε αυτές τις δυνάμεις και στα Ηνωμένα Έθνη επαφίεται να την αποσύρουν, εκτός και αν δοθεί ακυρωτική εντολή από τις συμβαλλόμενες χώρες», πρόσθεσε.
Οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην UNIFIL (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία) θα συνεδριάσουν την Τετάρτη για να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει αποχώρηση της UNIFIL».
Στο πλαίσιο δράσης της UNIFIL έχουν αναπτυχθεί περίπου 10.000 κυανόκρανοι από την Ινδονησία, το Νεπάλ, την Ινδία, τη Μαλαισία, την Γκάνα, την Κίνα, τις τέσσερις προαναφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες και από άλλες.