Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.0°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C16.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.3°C
4 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
3 BF 100%
New York Times / Το Ισραήλ γνώριζε εδώ και έναν χρόνο για την επίθεση της Χαμάς - Αγνόησαν τις πληροφορίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

New York Times / Το Ισραήλ γνώριζε εδώ και έναν χρόνο για την επίθεση της Χαμάς - Αγνόησαν τις πληροφορίες

Γάζα
EPA

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σχετικά με την αδράνεια που επέδειξαν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ αναφορικά με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τους Financial Times οι οποίοι ανέφεραν ότι ανώτερος αξιωματούχος της Μοσαντ αγνόησε «λεπτομερή προειδοποίηση» αναφορικά με επικείμενη επίθεση της Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς τη ως «φανταστικό σενάριο», οι New York Times δημοσίευσαν ρεπορτάζ με τίτλο ότι «το Ισραήλ γνώριζε το σχέδιο επίθεσης της Χαμάς για πάνω από έναν χρόνο».

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται σε έγγραφο 40 περίπου σελίδων, με την κωδική ονομασία «Τείχος της Ιεριχούς», το οποίο περιέγραφε το είδος της επίθεσης των Παλαιστινίων, χωρίς όμως να αναφέρεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

«Η Χαμάς ακολούθησε το σχέδιο με συγκλονιστική ακρίβεια», σημειώνουν οι NYT συγκρίνοντας τα στοιχεία που περιέχονται στο έγγραφο. Ειδικότερα το εν λόγω έγγραφο έκανε λόγο για μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες και drones κατά καμερών ασφαλείας. Επιπλέον αναφέρεται σε πολυβόλα κατά μήκος των συνόρων, αλλά και ένοπλους με αλεξίπτωτα, μοτοσικλέτες και πεζούς.

Το εν λόγω έγγραφο περιελάμβανε και λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία και το μέγεθος των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, κόμβους επικοινωνίας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, εγείροντας ερωτήματα για το πώς η Χαμάς συγκέντρωσε τις εν λόγω πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω έγγραφο χαρακτηρίστηκε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Ισραήλ, σύμφωνα με τους NYT, ως «υπερφιλόδοξο και πέρα από τις δυνατότητες της Χαμάς».

Στη συνέχεια, το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι τον περασμένο Ιούλιο, αναλύτρια της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, προειδοποίησε ότι η Χαμάς είχε πραγματοποιήσει έντονες ασκήσεις εκπαίδευσης οι οποίες έμοιαζαν με όσα περιγράφονται στο σχέδιο.

Σύμφωνα δε με το ίδιο δημοσίευμα η εν λόγω αναλύτρια έγραψε email στους ανωτέρους τους τονίζοντας ότι «διαφωνώ εντελώς ότι το σενάριο είναι φανταστικό», προσθέτοντας ότι ταιριάζει με «το περιεχόμενο του "Τείχους της Ιεριχού"».

«Είναι ένα σχέδιο που έχει σχεδιαστεί για να ξεκινήσει ένας πόλεμος», πρόσθεσε η ίδια αναλύτρια. «Δεν είναι απλώς μια επιδρομή σε ένα χωριό».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι με οι NYT αναφερόμενοι σε ιδιωτικές συνομιλίες με αξιωματούχους του Ισραήλ, οι τελευταίοι παραδέχονται ότι αν ο στρατός είχε λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις θα μπορούσε να μειώσει ή ακόμη και να αποτρέψει τις επιθέσεις της Χαμάς.

«Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τη χώρα και η κυβέρνηση αναμένεται να συγκροτήσει επιτροπή για να μελετήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στις επιθέσεις» τονίζει το αμερικανικό δημοσίευμα επισημαίνοντας ότι το εν λόγω έγγραφο αποκαλύπτει πληθώρα σφαλμάτων από πλευράς Ισραήλ τα τελευταία χρόνια «που κορυφώθηκαν σε αυτό που οι αξιωματούχοι θεωρούν ως τη μεγαλύτερη αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που οδήγησε στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1973».

«Η βάση όλων αυτών των αποτυχιών ήταν μια ενιαία, μοιραία και λάθος πεποίθηση ότι η Χαμάς δεν είχε την ικανότητα να επιτεθεί και δεν θα τολμούσε να το κάνει. Αυτή η πεποίθηση ήταν τόσο ριζωμένη στην ισραηλινή κυβέρνηση» τονίζουν οι NYT επικαλούμενοι αξιωματούχους του Ισραήλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL