Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση «αλλάζει» τον τρόπο δόμησης των πόλεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση «αλλάζει» τον τρόπο δόμησης των πόλεων

Μπανγκόκ
twitter.com

Πέρυσι, σοβαρές πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές σε όλο τον κόσμο, και, δυστυχώς, προβλέπεται πως θα χειροτερέψουν. Μέρη των μεγαλύτερων πόλεων της Ασίας προβλέπεται να βρεθούν κάτω από το νερό μέχρι το τέλος του αιώνα, ενώ οι ακτές των ΗΠΑ αναμένεται να δουν 10 έως 12 ίντσες άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι το 2050.

Καθώς η κλιματική κρίση συνεχίζει να απειλεί τις πόλεις και να αναδιαμορφώνει τις ακτογραμμές. Οι ευάλωτες αστικές περιοχές επιδιώκουν να συνεργαστούν με το νερό, αντί να το καταπολεμήσουν, ενσωματώνοντάς το στον ιστό της πόλης – απορροφώντας το όταν υπάρχει πολύ νερό, διατηρώντας το όταν υπάρχει πολύ λίγο. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο πέντε πόλεις προσπαθούν να ανακτήσουν τη σχέση τους με το νερό.

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη: Πάρκα «μαϊμούδες»

Η Μπανγκόκ – που είναι κατασκευασμένη στις πλημμυρικές εκτάσεις του ποταμού Chao Phraya – είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις πλημμύρες. Το 2011, καταστροφικές πλημμύρες κατέκλυσαν την πόλη, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Μια από τις λύσεις της Ταϊλανδούς αρχιτέκτονα Kotchakorn Voraakhom για την Μπανγκόκ είναι το Centenary Park. Το πάρκο έκτασης 11 στρεμμάτων που ολοκληρώθηκε το 2017, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με το νερό. Χτισμένο σε μια κλίση, είναι σε θέση να διοχετεύει το νερό μέσα από τους κήπους και τους τεχνητούς υγροβιότοπους του, και στη συνέχεια σε μια λίμνη κατακράτησης. Κάτω από το πάρκο υπάρχουν υπόγειες δεξαμενές ικανές να συγκρατήσουν 160.000 γαλόνια νερού. Συνολικά το πάρκο μπορεί να συγκρατήσει έως και ένα εκατομμύριο γαλόνια νερού.

Η ιδέα για το πάρκο προήλθε από την ιδέα των μαϊμούδων, δήλωσε η Voraakhom. Οι πίθηκοι χρησιμοποιούν τα μάγουλά τους για να αποθηκεύουν τροφή για να τη φάνε όταν πεινάσουν- αυτό ακριβώς φιλοδοξεί να κάνει το πάρκο με το νερό.

Πεκίνο, Κίνα: Οι πόλεις – σφουγγάρια

Η Κίνα, η οποία υποφέρει τόσο από πλημμύρες όσο και από ξηρασία, είναι από καιρό υπέρμαχος των «πόλεων-σφουγγάρια». Η ιδέα είναι να μπορέσουν οι πόλεις να απορροφήσουν και να συγκρατήσουν την περίσσεια νερού με σχέδια που επικεντρώνονται στη φύση, συμπεριλαμβανομένων κήπων, πράσινων στεγών, υγροτόπων και διαπερατών πεζοδρομίων – επιτρέποντας στο νερό να βυθίζεται στο έδαφος και να ρέει προς τα έξω.

https://www.youtube.com/watch?v=8gLl50h8YWk

Το πάρκο του ποταμού Yongxing στο Πεκίνο είναι ένα από τα πολλά έργα της σφουγγαρόπολης. Από ένα τσιμεντένιο κανάλι αποστράγγισης, μετατράπηκε σε ένα «ποτάμι σφουγγάρι», σχεδιασμένο για να διαχειρίζεται τα πλημμυρικά ύδατα και να φιλτράρει το νερό της βροχής.

Άμστερνταμ, Κάτω Χώρες: Μετατρέποντας σπίτια σε βάρκες

Οι Κάτω Χώρες, όπου το ένα τρίτο περίπου τους βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, προσπαθούν να συνεργαστούν με το νερό χτίζοντας κυριολεκτικά πάνω σε αυτό.

Στη γειτονιά Schoonschip του βόρειου Άμστερνταμ, το αρχιτεκτονικό γραφείο Space&Matter σχεδίασε μια κοινότητα 30 σπιτιών πάνω στο νερό. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2021 και τώρα φιλοξενεί περισσότερους από 100 κατοίκους.

Χτισμένα με ξύλινα κουφώματα και μονωμένα με λινάτσα και άχυρο, τα σπίτια είναι εξοπλισμένα με αντλίες θερμότητας και ηλιακούς συλλέκτες. Οι κήποι στην οροφή έχουν ως στόχο να τα βοηθήσουν να δροσίζονται το καλοκαίρι, καθώς και να απορροφούν το νερό της βροχής. Μια ευέλικτη προβλήτα συνδέει τα σπίτια μεταξύ τους και με τη γη. Έχουν σχεδιαστεί για να ανεβαίνουν και να πέφτουν με την άμπωτη και τη ροή του νερού. Η κοινότητα έχει σχεδιαστεί για να αντέχει στις μεταβαλλόμενες στάθμες των υδάτων τις επόμενες δεκαετίες, αλλά θα χρειαστεί πρόσθετη υποδομική υποστήριξη για να αντισταθεί στις πολύ υψηλότερες στάθμες της θάλασσας που προβλέπονται μετά από αυτό, σύμφωνα με το CNN.

Μαλδίβες: Μοντελοποίηση μιας πόλης σε ένα κοράλλι του εγκεφάλου

Λίγες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική κρίση από όσο οι Μαλδίβες. Η συντριπτική πλειονότητα του αρχιπελάγους των περισσότερων από 1.000 νησιών στον Ινδικό Ωκεανό βρίσκεται λιγότερο από ένα μέτρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Η απειλή των πλημμυρών, σε συνδυασμό με την ανάγκη για περισσότερη στέγαση, οδηγεί σε ένα σχέδιο της κυβέρνησης για την κατασκευή μιας νέας πλωτής πόλης.

Πρόκειται για ένα είδος «τεχνοπόλης … αλλά με την εμφάνιση και την αίσθηση ενός παλιού ψαροχώρι από τις Μαλδίβες», δήλωσε στο CNN ο Koen Olthuis, ιδρυτής της Waterstudio, της εταιρείας που σχεδιάζει την πόλη. Βρίσκεται σε μια λιμνοθάλασσα περίπου 10 λεπτά με πλοίο από την πρωτεύουσα Μάλε, η πόλη θα αποτελείται από μια σειρά πλωτών μονάδων οι οποίες κατασκευάζονται τοπικά και ρυμουλκούνται στο νερό. Θα συνδέονται με τον πυθμένα της θάλασσας πάνω σε τηλεσκοπικά πασσάλους που θα επιτρέπουν στην πόλη να ανεβοκατεβαίνει με τα κύματα και να αντιμετωπίζει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ο Olthuis δήλωσε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αξιολογήθηκαν αυστηρά. Ο σχεδιασμός βασίζεται σε ένα εγκεφαλικό κοράλλι και στην ικανότητά του να βρίσκει «ισορροπία μεταξύ χώρου και ανοιχτότητας», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η πόλη θα μοιάζει με ένα τέτοιο κοράλλι από ψηλά.

Κοπεγχάγη, Δανία: Κτίριο ενός γιγαντιαίου «πάρκου για το κλίμα»

Το 2011, η Κοπεγχάγη έζησε μια νεροποντή – μια πολύ ξαφνική και καταστροφική καταιγίδα που εξαπέλυσε βροχή μηνών μέσα σε λίγες ώρες, αφήνοντας τμήματα της πόλης κάτω από ένα μέτρο νερό. Οι ζημιές ήταν εκτεταμένες και εκτιμήθηκαν σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το Enghaveparken, το τεράστιο «πάρκο για το κλίμα», χρονολογείται από το 1928 και επανασχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Tredje Natur (Τρίτη Φύση). Βρίσκεται στη βάση ενός λόφου και βασίζεται στην ιδέα να υπάρχουν θάλαμοι για το νερό.

Ένα τσιμεντένιο γήπεδο χόκεϊ χαμηλώθηκε κατά 3 μέτρα και θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για τον περιορισμό των πλημμυρικών υδάτων. Αφού γεμίσει το γήπεδο, το νερό μπορεί να ρέει σε έναν βυθισμένο κήπο με τριανταφυλλιές και τελικά στη λίμνη. Το πάρκο διαθέτει επίσης υπόγειες λεκάνες, οι οποίες συλλέγουν το νερό της βροχής από τη γειτονιά. Ένας περιμετρικός τοίχος γύρω από το πάρκο θα συγκρατεί το νερό.

Σε ακραίες περιπτώσεις 100ετίας, ολόκληρο το πάρκο των 35.000 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να γεμίσει με νερό από άκρη σε άκρη, το οποίο θα μπορεί να συγκρατηθεί μέχρι οι πλημμύρες να υποχωρήσουν αρκετά, ώστε να διοχετευτεί στο αποχετευτικό σύστημα. Το πάρκο μπορεί να διαχειριστεί περίπου 6 εκατομμύρια γαλόνια.

Πηγή: newsbeast.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL