Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο
Η κάστα των πολιτικών δέχθηκε ένα ράπισμα στις βουλευτικές εκλογές, ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν πρόκειται να έχει υποκατάστατό της, τόνισε στην “Αυγή” η Πάολα Καρινέλι, η 32χρονη φιλόλογος που εκλέχθηκε πρώτη βουλευτής σε ψήφους στη μεγάλη περιφέρεια του Μιλάνου. Η Π. Καρινέλι αποτελεί μια από τις πλέον δυναμικές ακτιβίστριες του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και αγωνίζεται για τη διαφάνεια, τη δημοκρατία, τη νομιμότητα, την κινηματική πολιτική και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.
* Πώς αντιμετωπίζετε τα εξαιρετικά για εσάς εκλογικά αποτελέσματα;
Είμαστε παρά πολύ ικανοποιημένοι. Εάν μάλιστα αναλογιστεί κανείς από πού ξεκινήσαμε τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εξαιρετικά. Αποδείξαμε επίσης ότι μπορεί να κάνει κάποιος πολιτική ακόμη και χωρίς να έχει λεφτά. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο άλλαξε ήδη τον πολιτικό χάρτη της Ιταλίας.
* Η μεγάλη νίκη σας οδηγεί όμως σε νέες προκλήσεις, γιατί από το περιθώριο περάσατε σήμερα να αποφασίζετε για τη διαμόρφωση των ισορροπιών σε μια κυβέρνηση μιας χώρας του G8.
Είναι μια μεγάλη πρόσκληση που αξίζει τον κόπο. Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε όσο μπορούμε την πορεία της χώρας μας. Θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή, όπως είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας και στην προεκλογική εκστρατεία. Θα κρίνουμε με άξονα τις συγκεκριμένες προτάσεις μας. Άλλες δυνάμεις κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τις ίδιες προτάσεις. Θα δούμε εάν απλώς έδιναν προεκλογικές υποσχέσεις ή θέλουν και να τις εφαρμόσουν. Δικός μας στόχος είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας προς τους πολίτες.
* Παράλληλα όμως διευρύνεται και η οικονομική κρίση.
Έχουμε κάνει ήδη προτάσεις για να αντιμετωπίζουμε την οικονομική και κοινωνική κρίση. Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την καταστροφική πορεία. Υποστηρίξαμε την ανάγκη στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του βιομηχανικού μας συστήματος. Πρέπει να προσφέρουμε οξυγόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες. Πρέπει να καταργηθούν οι άδικοι φόροι και να στηριχθούν οι μικροπιστώσεις. Πρέπει να βοηθήσουμε τους μικρούς επιχειρηματίες.
* Αυτό σημαίνει ότι θα ψηφίζετε ό,τι στηρίζει την αντιμετώπιση της κρίσης με άξονα τα λαϊκά στρώματα;
Δεν τίθεται το θέμα να συμμετέχουμε ή όχι σε μια κυβέρνηση. Θα αξιολογούμε κάθε φορά τις προτάσεις που υπάρχουν και θα ψηφίζουμε ανάλογα με τις δεσμεύσεις μας. Στην Ιταλία υπάρχει μουμιοποιημένη πολιτική κάστα, μια πολιτική τάξη κλεισμένη στον εαυτό της, που δεν είχε πιθανώς ούτε τη δύναμη να αντιμετωπίσει την κρίση. Επιτέλους ο κόσμος κατάλαβε ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό. Αυτή η θέληση για αλλαγή ερμηνεύτηκε από την ψήφο στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
* Σήμερα όμως στην Ιταλία, όπως και στην υπόλοιπη Νότιο Ευρώπη, προσπαθούν να καταστρέψουν το κοινωνικό κράτος.
Είμαστε αντίθετοι στη διάλυση των υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν δημόσιες δαπάνες στην Υγεία και την Παιδεία, όχι τη συρρίκνωση και διάλυσή τους. Δεν μπορούν να χρηματοδοτούν την ιδιωτική εκπαίδευση και να εγκαταλείπουν τον δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας. Με ακόμη μεγαλύτερο πάθος θα πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημόσια Υγεία.
* Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σήμερα ένα χώρο μεγάλων συγκρούσεων, που θα κρίνουν το μέλλον της Ιταλίας και των υπολοίπων χωρών του Νότου για δεκαετίες.
Σαν Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν έχουμε καταλήξει ακόμη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της Ευρώπης. Σίγουρα δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές, όπως πολλοί ισχυρίζονται. Εκτιμούμε όμως ότι πολλές αποφάσεις τις πήραν χωρίς να ρωτήσουν τους Ιταλούς. Το ίδιο έγινε και για το ευρώ. Όταν υιοθετήθηκε το ευρώ δεν πραγματοποιήθηκε κανένα δημοψήφισμα. Για τον λόγο αυτό επιμένουμε ότι πρέπει να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για το ευρώ.
* Σας παρουσιάζουν σαν αντιευρωπαϊστές μόνο και μόνο γιατί κάνετε κριτική στη σημερινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Στην Ελλάδα όποιος αντιστέκεται στην πολιτική των μνημονίων το βιώνει καθημερινά.
Είναι πολύ δύσκολο να αναφερθείς σε αυτού του είδους τις πολιτικές χωρίς να σου προσάψουν κάτι. Αντιμετωπίσαμε και εμείς αυτές τις δυσκολίες μόλις αρθρώσαμε ένα κριτικό λόγο. Μας έβαλαν ετικέτες και μας χαρακτήρισαν αντιευρωπαϊστές. Εμείς καταγγείλαμε ότι έκαναν πρώτα μια οικονομική και όχι μια πολιτική ένωση. Εκτιμά ότι δεν μπορείς να ενοποιήσεις χώρες που είναι πολιτιστικά διαφορετικές. Θα έπρεπε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής κουλτούρας και μετά να προχωρήσουμε σε μια οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Θα έπρεπε να δημιουργήσουμε πρώτα μια συλλογική ευρωπαϊκή κουλτούρα.
* Εκλέχθηκες στο Μιλάνο, τη βιομηχανική πρωτεύουσα της Ιταλίας και του μπερλουσκονισμού.
Η κρίση έχει γίνει αισθητή και στην πλούσια Βόρειο Ιταλία. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ο εμπορικός κόσμος έχουν καταλάβει ότι οι πολιτικοί που μας κυβέρνησαν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Στο κοινωνικό επίπεδο τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, λόγω της αύξησης της ανεργίας.