Live τώρα    
Κούβα / Με τα εμποδίων οι διακοπές Αμερικανών από τις κυρώσεις του Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κούβα / Με τα εμποδίων οι διακοπές Αμερικανών από τις κυρώσεις του Τραμπ

EPA

Οι αμερικανικές διακοπές στην Κούβα εξακολουθούν να γίνονται με εμπόδια που προκαλούν οι κυρώσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο Ντ. Τραμπ και οι οποίες παραμένουν και από τον Τζο Μπάιντεν. Η Κούβα ανοίγει τα σύνορά της την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο οι Αμερικανοί πολίτες θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα για να φτάσουν στο νησί, όπως σημειώνουν οκτώ αμερικανικά τουριστικά γραφεία.

«Τα αμερικανικά εμπόδια είναι τα πιο σημαντικά εδώ και 22 χρόνια που δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά στην Κούβα», δήλωσε ο επικεφαλής της Cuba Travel Services.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σταμάτησε τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, μείωσε τις πτήσεις προς την Αβάνα και τις κατάργησε εντελώς προς τις απομακρυσμένες επαρχίες. Παράλληλα κήρυξε τα περισσότερα ξενοδοχεία, τα λεωφορεία και άλλες υπηρεσίες ξενάγησης στην Κούβα απαγορευμένες επειδή ανήκουν στον στρατό και έκανε πιο δύσκολες τις οικονομικές συναλλαγές, μέτρα που παραμένουν σε ισχύ υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Κούβας έχουν αυξηθεί, ενόψει των υποκείνουμενων από τις ΗΠΑ διαδηλώσεις, την ημέρα που το νησί ανοίγει τα σύνορα του για τους διεθνείς τουρίστες που είχαν κλείσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Οι προκλήσεις φαίνονται ατελείωτες αυτή τη στιγμή. Μεταξύ του Τραμπ, της πανδημίας και τώρα του Μπάιντεν», δήλωσε η πρόεδρος της Marazul Tours. Είπε ότι το να περπατάμε στο τεντωμένο σχοινί μεταξύ των κανονισμών των ΗΠΑ και της Κούβας.

Πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες ήλπιζαν ότι ο Μπάιντεν θα πραγματοποιούσε τις προεκλογικές υποσχέσεις του και θα μείωνε τα εμπόδια για την επίσκεψη στο νησί της Καραϊβικής, έναν δημοφιλή προορισμό που διαθέτει πλούσιο πολιτισμό, παραλίες με λευκή άμμο και ιστορικά κτίρια. «Οι αμερικανικές κυρώσεις που αυξήθηκαν από τον Τραμπ και διατηρήθηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν αποτελούν μεγάλη απογοήτευση» δήλωσε ο επικεφαλής του Cuban Educational Travel.

Παρά την κλιμακούμενη ρητορική, η Κούβα, η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό, συνεχίζει να καλωσορίζει όλους τους Αμερικανούς πολίτες για διακοπές στο νησί, δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Μεταφορών Εντουάρντο Ροντρίγκεζ. «Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τέσσερις εβδομαδιαίες πτήσεις προς την Αβάνα και τις έχουμε αυξήσει σε 147 την εβδομάδα, εκ των οποίων 77 προς την Αβάνα», είπε.

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει περισσότερες πτήσεις προς την Αβάνα από την επόμενη εβδομάδα, με στόχο τους Κουβανοαμερικανούς που θα ταξιδέψουν στην πατρίδα τους κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να επιτρέψει πτήσεις προς την επαρχία.

Τα ταξίδια γνώρισαν άνθηση κατά τη διάρκεια της εκτόνωσης της κρίσης που ξεκίνησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χαλάρωσε τους περιορισμούς και πήγε ακόμη και τη δική του οικογένεια εκεί κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής επίσκεψης το 2016.

Κατά τη διάρκεια του 2018 και του 2019, περίπου 500.000 Κουβανοί Αμερικανοί επισκέφθηκαν την πατρίδα τους κάθε χρόνο, σύμφωνα με την κουβανική κυβέρνηση. Τα ταξίδια από μη Κουβανούς Αμερικανούς, ωστόσο, έπεσαν από 498.538 που ήταν το 2018, όταν η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να επιβάλλει νέες κυρώσεις, σε μόλις 58.147 το 2020, όταν άρχισε το lockdown της πανδημίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0