Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.4°C18.2°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.0°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C18.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C17.5°C
5 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.9°C13.5°C
0 BF 100%
ΗΠΑ / Το πρώτο διαβατήριο με ένδειξη «Χ» στην επιλογή φύλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / Το πρώτο διαβατήριο με ένδειξη «Χ» στην επιλογή φύλου

Χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
(PIXABAY.COM)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν σήμερα το πρώτο τους διαβατήριο με τον προσδιορισμό φύλου «Χ». Η έκδοση του πρώτου επίσημου κρατικού εγγράφου με την ένδειξη Χ στο φύλο, αποτελεί ορόσημο στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που δεν ταυτοποιούνται ως άνδρες ή γυναίκες.

Η ειδική διπλωματική των ΗΠΑ για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, Τζέσικα Στερν, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ιστορική και εορταστική, λέγοντας ότι φέρνουν τα κυβερνητικά έγγραφα σε ευθυγράμμιση με τη πραγματικότητα, καθώς υπάρχει ένα ευρύτερο φάσμα χαρακτηριστικών του ανθρώπινου φύλου από ό,τι αντικατοπτρίζεται στους δύο προηγούμενους χαρακτηρισμούς. «Όταν ένα άτομο αποκτά έγγραφα ταυτότητας που αντικατοπτρίζουν την πραγματική του ταυτότητα, ζει με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και σεβασμό» επισήμανε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «πρόσθεσε την επιλογή Χ για τα μεσοφυλικά άτομα» και ευρύτερα για όσους δεν αυτοπροσδιορίζονται με βάση τα κριτήρια φύλου τα οποία προτείνονταν μέχρι σήμερα, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο επιτρέπει πλέον στους πολίτες να επιλέγουν οι ίδιοι το φύλο τους ως αρσενικό ή θηλυκό, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης εάν το φύλο τους δεν ταυτίζεται με αυτό που αναγράφεται σε άλλα έγγραφα ταυτοποίησής τους.Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε ήδη χαλαρώσει τους κανόνες από τον Ιούνιο, επιτρέποντας στους Αμερικανούς πολίτες να επιλέγουν οι ίδιοι το φύλο που θα αναγράφεται στο διαβατήριό τους.

Η προσθήκη φύλου ήταν προεκλογική εξαγγελία του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων.

Έτσι από τις αρχές του 2022 όσοι ζητούν να εκδώσουν διαβατήριο θα μπορούν να έχουν στο φύλο κι αυτήν την επιλογή, διευκρίνισε ο Πράις, σημειώνοντας ότι η αμερικανική διπλωματία δεσμεύεται «να προωθήσει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ισότητα» όλων των ανθρώπων.

Το υπουργείο δεν ανακοίνωσε σε ποιον εκδόθηκε το διαβατήριο. Αξιωματούχος του υπουργείου αρνήθηκε να πει αν πρόκειται για το Dana Zzyym, μια ίντερσεξ κάτοικο Κολοράντο που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το υπουργείο από το 2015, λέγοντας ότι το υπουργείο συνήθως δεν συζητά μεμονωμένες αιτήσεις διαβατηρίων λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Το Zzyym γεννήθηκε με διφορούμενα σωματικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά, αλλά μεγάλωσε ως αγόρι και υποβλήθηκε σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις που απέτυχαν να το κάνουν πλήρως αρσενικό, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Ωστόσο υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό ως άνδρας, αλλά αργότερα ταυτοποιήθηκε ως διαφυλικός ενώ εργαζόταν και σπούδαζε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Η άρνηση της υπηρεσίας να χορηγήσει διαβατήριο το εμπόδισε να ταξιδέψει.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι έχει ξεκινήσει διαδικασίες προσθήκης ενός τρίτου δείκτη φύλου για τα μη δυαδικά, ίντερσεξ και μη συμβατά με το φύλο άτομα, αλλά δήλωσε ότι αυτό θα πάρει χρόνο, επειδή απαιτούνται εκτεταμένες ενημερώσεις στα συστήματα πληροφορικής του. Αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε ότι η αίτηση διαβατηρίου και η ενημέρωση του συστήματος με την επιλογή του προσδιορισμού «Χ» πρέπει ακόμη να εγκριθούν από το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, το οποίο εγκρίνει όλα τα κυβερνητικά έντυπα, προτού εκδοθούν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντάσσονται πλέον στις ελάχιστες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Νεπάλ και ο Καναδάς, που επιτρέπουν στους πολίτες τους να ορίζουν το φύλο τους πέρα από το αρσενικό ή θηλυκό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL