Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Αμβλώσεις / Δεν ανεστάλη ο νόμος της «έκτης εβδομάδας» στο Τέξας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμβλώσεις / Δεν ανεστάλη ο νόμος της «έκτης εβδομάδας» στο Τέξας

ΗΠΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη κινητοποίηση υπερασπιστών του δικαιώματος των γυναικών στην επιλογή για συνέχιση ή τερματισμό της κύησης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προσέφερε μια μεγάλη νίκη στους πολέμιους της άμβλωσης τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, αρνούμενο να αναστείλει την ισχύ νόμου που τέθηκε χθες σε εφαρμογή στο Τέξας και απαγορεύει την άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, όπως αναφέρει σε σχετικό θέμα του το Αθηναΐκό Πρακτορείο.

Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 5 έναντι 4 και αφορά την απόρριψη του αιτήματος να ανασταλεί το νομοθέτημα όσο εκδικάζεται προσφυγή εναντίον του που αμφισβητεί το κατά πόσον είναι συνταγματικό. Πολλοί θυμίζουν την πρόσφατη απώλεια της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, κορυφαίας δικαστικού-υπέρμαχου της ισότητας στις ΗΠΑ, την οποία ο Τραμπ πρόλαβε να αντικαταστήσει με την Άμι Κόνεϊ Μπάρετ λίγο πριν αποχωρήσει επεισοδιακά από το Λευκό Οίκο. Συνολικά, από τα 9 μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ρεπουμπλικανοί πρόεδροι (Μπους, Τραμπ) έχουν διορίσει τα 6, ενώ Δημοκρατικοί (Κλίντον, Ομπάμα) μόλις 3.

Το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής Δικαιοσύνης δεν αποφάνθηκε για το κατά πόσον ο νόμος είναι συνταγματικός. Επικαλέστηκε «περίπλοκα και νέα διαδικαστικά ζητήματα». Η απόφαση χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτό, καθώς ο νόμος, που πρακτικά απαγορεύει το 85 ως 90% των αμβλώσεων, παραμένει σε ισχύ στην πολιτεία.

Δεν είχε επιβληθεί ποτέ τέτοια απαγόρευση σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από το 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, καθιστώντας συνταγματικό δικαίωμα την πρόσβαση σε τέτοιες επεμβάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL