Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ / Πέθανε η εμβληματική δικαστικός, η πρωτοπόρος στη μάχη για την ισότητα των φύλων τις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ / Πέθανε η εμβληματική δικαστικός, η πρωτοπόρος στη μάχη για την ισότητα των φύλων τις ΗΠΑ

Ρουθ Μπέιντεν Γκινσμπεργκ
(EPA)

Πέθανε χθες Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που συνέδεσε το όνομά της με τις φιλελεύθερες διεκδικήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και της LGBT κοινότητας. Η Γκίνσμπεργκ πέθανε εξαιτίας «επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας» από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Δικαστηρίου.

Η Γκίνσμπεργκ διέγραψε μια πρωτοφανή πορεία για τα δικαστικά δεδομένα των ΗΠΑ. Παιδί φτωχής οικογένειας από το Μπρούκλιν κατάφερε να διοριστεί στο κορυφαίο δικαστήριο επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Παράλληλα, όμως, έφτασε να θεωρείται «ποπ είδωλο» και η δημοφιλία της να φτάσει σε επίπεδα πρωτοφανή για το εννιαμελές Ανώτατο Δικαστήριο.

https://twitter.com/BillClinton/status/1307143819478159360

Αναλυτές στις ΗΠΑ αναφέρουν πως η "RBG" κατάφερε να είναι το πιο δημοφιλές πρόσωπο ενός ακραία θεσμικού οργάνου, λόγω των απόψεών της και της πολύχρονης δράσης της στο πεδίο των δικαιωμάτων. Πρωτοπόρος στον αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών από τη δεκαετία του 1970, υπερασπίσθηκε με σθένος το δικαίωμα στις αμβλώσεις, ή τους γάμους ομοφύλων.

Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1973 για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε όλη την αμερικάνικη επικράτεια και του 2015 για τον γάμο ανθρώπων του ίδιου φύλου, θεωρούνται εν πολλοίς δικό της έργο.

https://twitter.com/BarackObama/status/1307165496484208640

Η Γκίνσμπεργκ, σύμφωνα με το NPR, υπαγόρευσε προ μηνών στην εγγονή της μια δήλωση στην οποία επισήμαινε πως ο «πιο διακαής πόθος μου είναι να μην αντικατασταθώ προτού αναλάβει νέος πρόεδρος».

Και όχι τυχαία, καθώς ο αντικαταστάτης της θα εγκριθεί από τη Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα αδράξει την ευκαιρία να διευρύνει την συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως έπραξε το 2017 με τον διορισμό του Νιλ Γκόρσατς και το 2018 με του Μπρετ Κάβανο. Σήμερα οι συντηρητικοί δικαστές «ελέγχουν» το Ανώτατο Δικαστήριο με πλειοψηφία 5-4 έναντι των προοδευτικών.

https://twitter.com/TeamTrump/status/1307131290714603520

Ο Τραμπ μάλιστα, προτού εκλεγεί πρόεδρος, είχε καλέσει το 2016 την Γκίνσμπεργκ να παραιτηθεί, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα προτείνει για διορισμό γυναίκα δικαστικό, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την σχετικά χαμηλή στήριξη γυναικών στο πρόσωπό του στο δρόμο για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ παίζει κομβικό ρόλο σε ζητήματα κοινωνικής φύσης, όπως την οπλοκατοχή, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τη θανατική ποινή, αλλά και τις προεδρικές εξουσίες.

ΣΥΡΙΖΑ: Εμβληματική μορφή της δικαιοσύνης

«Ο θάνατος της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, γεμίζει με θλίψη όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μια εμβληματική μορφή της δικαιοσύνης, που ανυποχώρητα υπερασπίστηκε τις προοδευτικές και φιλελεύθερες αξίες, τα δικαιώματα των γυναικών και της λοάτκι κοινότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι στη διάρκεια της θητείας της, συγκέντρωσε τα πυρά συντηρητικών δυνάμεων , όπως και το ότι σήμερα όλοι την αποχαιρετούν με σεβασμό. Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη τόσο για τις ΗΠΑ, που συγκλονίζονται από τους σημερινούς αγώνες ενάντια στο ρατσισμό, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο που θα συνεχίσει να εμπνέεται από τις αξίες και τη διαδρομή της» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL