Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Εμβόλιο / Μάχη ισχυρών για την άρση της πατέντας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Μάχη ισχυρών για την άρση της πατέντας

ΕΜΒΟΛΙΟ

Η μάχη της Νότιας Αφρικής, της Ινδίας και της μεγάλης πλειονότητας των χωρών του κόσμου για την αναστολή των δικαιωμάτων των Big Pharma στην παραγωγή των εμβολίων θα μεταφερθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στη διαδικτυακή Παγκόσμια Σύνοδο για την Υγεία, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου στη Ρώμη υπό την αιγίδα της προεδρίας του G20 και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη σύνοδο των G7 στις 11 Ιουνίου και σε αυτή των G20 στις 30 Οκτωβρίου, όπου θα φανεί το βάρος της πρότασης του Τζο Μπάιντεν και το βάρος των Big Pharma στη διαμόρφωση της πολιτικής των κυβερνήσεων των πλούσιων χωρών.

Στους G7 οι επτά στους δέκα πολίτες, ή το 70% της κοινής γνώμης, είναι υπέρ της άρσης των πατεντών στα εμβόλια, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της Λαϊκής Συμμαχίας για το Εμβόλιο.

Μετά το πρώτο σοκ από την πρόταση Μπάιντεν οι Big Pharma άρχισαν να κινητοποιούν το λόμπι τους, με άξονα την Pfizer και τη Moderna στις ΗΠΑ και την BioNTech στην Ευρώπη, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν την πρόκληση του Μπάιντεν στο επίπεδο της μαζικής παραγωγής των εμβολίων, αποφεύγοντας να αναφερθούν στο δικαίωμα των φτωχών χωρών για άμεση και φτηνή πρόσβαση στα εμβόλια, κάτι που θα πλήξει τα κέρδη ρεκόρ που αναμένουν για τα επόμενα έτη.

Την ίδια στιγμή οι Big Pharma προσπαθούν να κινητοποιήσουν τα εθνικά λόμπι των φαρμακοβιομηχανιών σε όλες τις χώρες και κυρίως στους 27 της Ε.Ε., ιδιαίτερα μετά την αποδοχή της πρότασης του Μπάιντεν από τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μάριο Ντράγκι και τον Πέδρο Σάντσεθ και την υπενθύμιση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι κανόνες του ΠΟΥ επιτρέψουν την άρση των πατεντών σε εξαιρετικές συνθήκες, όπως η πανδημία.

Στην Ευρώπη και διεθνώς τη σημαία κατά της άρσης των πατεντών την κρατά η Ελβετία, στην οποία έχουν την έδρα και τα εργαστήριά τους πολλές από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου. Η Ελβετία μάλιστα παρακολουθεί εδώ και εβδομάδες με μεγάλη εχθρότητα τις κινήσεις του Βελγίου και της Ιρλανδίας, που προσπαθούν να πείσουν στο εσωτερικό του ΠΟΥ τις μικρές χώρες του πλούσιου κόσμου να στηρίξουν την άρση των πατεντών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά δήλωσε την κατηγορηματική του αντίθεση με την πρόταση Μπάιντεν, ενώ ο πρώην γενικός διευθυντής της ευρωπαϊκής αρχής φαρμάκων ΕΜΑ Γκουίντο Ράζι υπογράμμισε ότι «το εμβόλιο δεν είναι η τούρτα της γιαγιάς» για να σταθεί στο πλευρό των φαρμακοβιομηχανιών, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι το κόστος του εμβολιασμού και όχι το κόστος των εμβολίων.

Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, που στηρίζουν τα διαφημιστικά έσοδα των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, άρχισαν μια διαγώνια εκστρατεία προβολής των θέσεών τους γνωρίζοντας ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να καταστεί λειτουργική η άρση των πατεντών στα εμβόλια.

Την ίδια στιγμή η μια μετά την άλλη φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν εμβόλια στις πλούσιες χώρες, όπως αυτά κατά της μηνιγγίτιδας και άλλων ασθενειών, δηλώνουν ότι θα αρνηθούν να προχωρήσουν στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού εάν ο ΠΟΥ προχωρήσει στην άρση της πατέντας.

H Νότια Αφρική και η Ινδία, με την πρότασή τους για την προσωρινή κατάργηση των πατεντών στα εμβόλια και σε μιας σειράς προϊόντα ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων, κατάφεραν να κερδίσουν τη συναίνεση 120 χωρών που συμμετέχουν στον ΠΟΥ έχοντας στην πράξη απέναντί τους τις πλούσιες χώρες. Το γεγονός όμως ότι ο ΠΟΥ λαμβάνει τις αποφάσεις του ομόφωνα σημαίνει ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να ασκήσει κάτι παραπάνω από τη γοητεία του για να πείσει όσους πείθονται μόνο από τα κέρδη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL