Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
29.7°C35.1°C
3 BF 31%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.9°C32.9°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
29.4°C35.9°C
2 BF 30%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.5°C31.1°C
2 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
34 °C
31.8°C33.9°C
3 BF 35%
Γαλλία - Ιταλία / Νέο αντιτρομοκρατικό δόγμα με τις υπογραφές Μακρόν – Ντράγκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία - Ιταλία / Νέο αντιτρομοκρατικό δόγμα με τις υπογραφές Μακρόν – Ντράγκι

ΠΑΡΙΣΙ

«Λύθηκε ένα πρόβλημα που μας ζητούσε εδώ και χρόνια η Ιταλία να λυθεί. Η Γαλλία έχει πληγεί και η ίδια από την τρομοκρατία και κατανοεί την απόλυτη ανάγκη των θυμάτων για δικαιοσύνη» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώτος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας που ανέτρεψε το αποκαλούμενο «δόγμα Μιτεράν» των αρχών της δεκαετίας του 1980 εναντίον της έκδοσης Ιταλών πολιτών που διώκονταν για τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα τους.

Την ίδια στιγμή απόστρατοι στρατηγοί και στρατιωτικοί ζητούσαν από τον Μακρόν να ξεκινήσει στην πράξη έναν διωγμό στο εσωτερικό της Γαλλίας, πιθανώς στα πρότυπα της μάχης της Αλγερίας, για να σώσει την πατρίδα των ισλαμόφοβων στρατιωτικών.

Η σύλληψη στη Γαλλία πέντε πρώην στελεχών των Ερυθρών Ταξιαρχιών, ενός της οργάνωσης Διαρκής Αγώνας και ενός των Ένοπλων Πυρήνων Εναντίον της Τοπικής Εξουσίας και η πιθανή σύλληψη άλλων τριών που καταζητούνται έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τον Ματέο Σαλβίνι, που ανακοίνωσε την πατρότητα της πρωτοβουλίας για την έκδοσή τους όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, τη φασιστοειδή Τζόρτζια Μελόνι και ασφαλώς την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, που, αφού μετατράπηκε στη «Γαλάζια Μαρίν», αποτέλεσε τη μόνη πολιτικό που στήριξε τους απόστρατους.

Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Γαλλίας και της Ιταλίας, σε συνεργασία με την Criminalpol, παρουσίασαν ως μεγάλη επιτυχία τη σύλληψη ανθρώπων που εδώ και δεκαετίες ζουν στη Γαλλία μια ομαλή καθημερινή ζωή, αφού όλοι οι Πρόεδροι της Γαλλίας, από τον σοσιαλιστή Μιτεράν έως το συντηρητικό Σιράκ, είχαν αρνηθεί να υπογράψουν έστω και μια από τις εκατοντάδες απελάσεις που ζητούσε η Ιταλία, αδιαφορώντας για τις κατηγορίες που τους είχαν προσάψει οι ιταλικές αρχές.

Ο Μακρόν από την πλευρά του επέμενε χθες ότι η απόφασή του αποτελεί συνέχιση του «δόγματος Μιτεράν» υποστηρίζοντας ότι ο Μιτεράν είχε προσφέρει άσυλο μόνο στους πρώην τρομοκράτες που δεν είχαν κατηγορηθεί για αιματηρά γεγονότα, χωρίς να εξηγεί πως πολλοί από αυτούς ζουν νόμιμα εδώ και δεκαετίες στη Γαλλία.

«Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση της Γαλλίας να κινήσει δικαστικές διαδικασίες που ζήτησε η ιταλική πλευρά εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για πολύ σοβαρά τρομοκρατικά εγκλήματα, που έχουν αφήσει ακόμη μια ανοικτή πληγή. Η μνήμη αυτών των βάρβαρων πράξεων είναι ζωντανή στη συνείδηση των Ιταλών. Στο όνομά μου και στο όνομα της κυβέρνησης ανανεώνω τη συμμετοχή μου στον πόνο των μελών των οικογενειών, φέροντας με συγκίνηση στη μνήμη μας τη θυσία των θυμάτων» τόνισε ο Μ. Ντράγκι.

«Μπράβο στην κυβέρνηση και πρωτίστως στον πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι, καλή η συνεργασία με τη Γαλλία» τόνισε ο Σαλβίνι, κατανοώντας όμως ότι ο Ντράγκι έκλεψε από τη φαρέτρα της Ακροδεξιάς ένα σημαντικό προεκλογικό όπλο.

Η απόφαση του Μακρόν να δρομολογήσει τις συλλήψεις των ακίνδυνων ηλικιωμένων Ιταλών πρώην τρομοκρατών έφθασε λίγες ώρες μετά την έκκληση των είκοσι απόστρατων στρατηγών, των εκατό περίπου υψηλόβαθμων στρατιωτικών και των πάνω από χιλίων στρατιωτών να υπερασπίσει την πατρίδα από «τον ισλαμισμό και τις ορδές των προαστίων», ή καλύτερα των γκέτο, και να λύσει τα κοινωνικά προβλήματα και τις κοινωνικές συγκρούσεις χρησιμοποιώντας την «τιμή και το καθήκον» των ενστόλων.

Κάτι που δείχνει, δυστυχώς, ότι o Μακρόν αποδέχθηκε την πρόκληση της Ακροδεξιάς να διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές με άξονα την αντίληψη της Ακροδεξιάς για την τάξη και την ασφάλεια με το λούστρο της ισλαμοφοβίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL