Live τώρα    
Εμβόλιο / Η ΕΕ πάει την AstraZeneca στα δικαστήρια - Προς αποκλειστική διαπραγμάτευση με Pfizer
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Η ΕΕ πάει την AstraZeneca στα δικαστήρια - Προς αποκλειστική διαπραγμάτευση με Pfizer

Astrazeneca
EPA/ROB ENGELAAR

Το είπε και το έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πηγαίνει στα δικαστήρια την AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της και δεν παρέδωσε έγκαιρα τις δόσεις που είχαν συμφωνήσει.

Για την ακρίβεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca καθώς κρίνει ότι η εταιρεία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη.

AstraZeneca: Αβάσιμες οι νομικές ενέργειες της ΕΕ

Οι νομικές ενέργειες που ξεκίνησε η ΕΕ εναντίον της AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων «είναι χωρίς ουσία», δήλωσε η φαρμακοβιομηχανία στην πρώτη της αντίδραση.

«Η AstraZeneca έχει τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία Προαγοράς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπερασπισθεί σθεναρά τον εαυτό της στο δικαστήριο. Πιστεύουμε πως οποιαδήποτε δικαστική αγωγή είναι χωρίς ουσία και καλωσορίζουμε αυτήν την ευκαιρία να επιλυθεί αυτή η διαμάχη το ταχύτερο δυνατό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της ΕΕ

Από την άλλη πλευρά αλλαγές στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι από το φθινόπωρο, εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, σημείωσε, de facto, οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech.

Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, μιλώντας για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023.

Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι όσοι εμβολιαστήκαν νωρίς θα χρειαστεί να κάνουν μια επιπλέον δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλιο mRNA, ενώ η ΕΕ θα εξαντλήσει όλες τις δόσεις των εμβολίων που έχει αγοράσει.

Ο ίδιος σχολιάζοντας τη νομική διαμάχη με την Astrazeneca είπε, ότι «σε κάθε περίπτωση δεν εξετάζουμε να ανοίξουμε ατέρμονη νομική διαδικασία, αλλά να κινηθούμε με εργαλεία που θα πιέσουν την εταιρεία να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις» ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0