Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Εξωτερική πολιτική / Τα Βαλκάνια και οι γέφυρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξωτερική πολιτική / Τα Βαλκάνια και οι γέφυρες

ΔΕΝΔΙΑΣ

Μπορεί όλο το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στα ελληνοτουρκικά, στην προσεχή συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στην Άγκυρα και στον επόμενο 63ο (!) γύρο των διερευνητικών επαφών, ωστόσο μια σύντομη αποτίμηση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στο Βελιγράδι την εβδομάδα που πέρασε είναι απαραίτητη. Έτσι, για να μην ξεχνάμε τη γειτονιά μας.

Η επίσκεψη Δένδια στη Σερβία ήταν ένα ταξίδι στο παρελθόν, στα χρόνια λίγο μετά τον πόλεμο για το Κόσοβο, όταν η “ισχυρή Ελλάδα” αναλάμβανε να ανασυγκροτήσει τα Βαλκάνια και να τα οδηγήσει στην αγκαλιά της ευρωπαϊκής οικογένειας. Στα σχεδόν είκοσι χρόνια που μεσολάβησαν, ούτε το ελληνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης προχώρησε ούτε η διεύρυνση της Ε.Ε. με τα Δυτικά Βαλκάνια - ενώ η επίδοξη πρωταγωνίστρια πέρασε μια δεκαετή οικονομική κρίση.

Ωστόσο, ο Δένδιας ήξερε ότι πήγαινε σε μια χώρα φιλική, όπου μάλιστα με το καλημέρα σας τον ενημέρωσαν πως, προς τιμήν των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ένας δρόμος στο Βελιγράδι θα μετονομαστεί σε οδό Ιωάννη Καποδίστρια. Ήξερε ακόμη ότι πήγαινε στους τοπικούς πρωταθλητές των εμβολιασμών - και έσπευσε να μεταφέρει τα συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μάλλον κατά βάθος ζηλεύει τις καλύτερες επιδόσεις της Σερβίας.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εξωτερικών έταξε ξανά, όπως προ σχεδόν εικοσαετίας, στους Σέρβους επενδύσεις -“θα θέλαμε να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας στη Σερβία”, είπε-, καλωσόρισε από τώρα τους Σέρβους τουρίστες που θέλουν να παραθερίσουν στην Ελλάδα και ανήγγειλε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Σερβία για την παροχή τεχνικής βοήθειας στον δρόμο προς την Ε.Ε.

“Στα Βαλκάνια πρέπει να χτίζονται δίαυλοι επικοινωνίας”, είπε, “όχι να καλλιεργείται η μισαλλοδοξία και ο θρησκευτικός φανατισμός”. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνεχώς στον νου του την τουρκική επιρροή στην περιοχή, μια επιρροή που διευρύνεται με όχημα, μεταξύ άλλων, και τα νέα τζαμιά που χτίζονται με πρωτοβουλία και χρήματα της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, στη Βοσνία, στο Κόσοβο, στην Αλβανία, στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτήν την επιρροή θα ήθελε να μειώσει ο Δένδιας, προσφέροντας συνεργασίες σε περιφερειακό επίπεδο στην οικονομία, στην ενέργεια, στις μεταφορές. Ήταν πολύ προσεκτικός στο θέμα του Κοσόβου -“είμαστε στη διάθεσή σας να βοηθήσουμε, με όποιο τρόπο μπορούμε”, είπε-, ενώ δήλωσε ευγνώμων για τον τρόπο που βλέπει η Σερβία τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αλβανία, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Φρόντισε δε να προτείνει και μια τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Σερβίας - Βόρειας Μακεδονίας για τη διασυνδεσιμότητα της περιοχής, πρόταση που έγινε αμέσως δεκτή από τη σερβική πλευρά.

Το δύσκολο ταξίδι

Σε γενικές γραμμές, το ταξίδι στο Βελιγράδι ήταν για την ελληνική διπλωματία ένα ευχάριστο... διάλειμμα, γεμάτο με δηλώσεις αβροφροσύνης, αλλά και ικανοποίησης για την υλοποίηση της πρώτης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Σερβίας. Η επόμενη μέρα, αυτή της επίσκεψης Μητσοτάκη - Δένδια στην Τρίπολη της Λιβύης, δεν έφερε ανάλογες δηλώσεις. Βασικός στόχος της επίσκεψης ήταν να αποκτήσει η Ελλάδα κάποια ερείσματα στη μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά -μετά το λάθος της να ποντάρει τα πάντα στον πολέμαρχο Χάφταρ, με μοναδικό κριτήριο ότι ήταν ο αντίπαλος αυτού που υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο- και να αναβαθμίσει τις διμερείς σχέσεις. Ο Μητσοτάκης ζήτησε, βεβαίως, την ακύρωση του μνημονίου, μάλλον για την τιμή των όπλων, με τον Ντμπεϊμπά να μη δεσμεύεται για τίποτε, πέρα από το ότι δουλειά του είναι “να φροντίζει τα συμφέροντα της Λιβύης”...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL