Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Πάπας Φραγκίσκος / Ζητάει από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ανάκαμψη για όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάπας Φραγκίσκος / Ζητάει από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ανάκαμψη για όλους

Η έννοια της ανάκαμψης πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ξεπεραστούν οι οικονομικές ανισότητες και η ανάπτυξη αποτελεί ένα παγκόσμιο κοινό αγαθό, γιατί κανείς δεν μπορεί να σωθεί από μόνος του, τόνισε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος, ζητώντας από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα την περικοπή του χρέους των φτωχών χωρών και την ενίσχυση του λόγου τους στους παγκόσμιους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.

Στην επιστολή του προς την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας τράπεζας, ο Πάπας προειδοποίησε ότι «η έννοια της ανάκαμψης δεν μπορεί να αρκεστεί στην επιστροφή σε ένα άνισο και μη βιώσιμο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπου μια ισχνή μειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού έχει στην κατοχή της το ήμισυ του πλούτου», ενώ την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την «αλληλεγγύη στον εμβολιασμό και τη δίκαιη χρηματοδότησή του για να μην υπερισχύσει ο νόμος της αγοράς». «Ελπίζω οι συζητήσεις να συμβάλουν σε ένα μοντέλο ανάκαμψης ικανό να παράγει νέες λύσεις, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμες για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, βοηθώντας τα άτομα και τις κοινότητες να πραγματοποιήσουν τις βαθύτερες φιλοδοξίες τους και το παγκόσμιο κοινό αγαθό» συνέχισε ο Πάπας Φραγκίσκος στην επιστολή του προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η πανδημία «μας υπενθύμισε για άλλη μια φορά ότι κανείς δεν σώζεται μόνος του. Εάν θέλουμε να βγούμε από αυτήν την κατάσταση ως ένας καλύτερος κόσμος, πιο ανθρώπινος και σταθερός, πρέπει να αναπτύξουμε νέες και δημιουργικές μορφές κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής συμμετοχής, με ευαισθησίες στις φωνές των φτωχών και με δεσμεύσεις για να τους συμπεριλάβουν στην οικοδόμηση του κοινού μας μέλλοντος. Ως ειδικοί στα χρηματοοικονομικά και τα οικονομικά, γνωρίζετε καλά ότι η εμπιστοσύνη, που γεννιέται από τη διασύνδεση μεταξύ των ανθρώπων, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος όλων των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών σχέσεων. Τέτοιες σχέσεις μπορούν να οικοδομηθούν μόνο μέσω της ανάπτυξης μιας ‘κουλτούρας της συνάντησης’, στην οποία κάθε φωνή μπορεί να ακουστεί και ο καθένας μπορεί να ευδοκιμήσει, να βρει σημεία επαφής, να χτίσει γέφυρες και να φανταστεί μακροπρόθεσμα προγράμματα χωρίς αποκλεισμούς» συνέχισε ο Πάπας.

«Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι οι αγορές, ειδικά οι χρηματοοικονομικές, δεν κυβερνούνται από μόνες τους. Οι αγορές πρέπει να υποστηρίζονται από νόμους και κανονισμούς που να διασφαλίζουν ότι θα λειτουργούν για το κοινό καλό, διασφαλίζοντας ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας -αντί να είναι απλώς κερδοσκοπικός ή αυτοχρηματοδοτούμενος- θα λειτουργεί για τους τόσο απαραίτητους κοινωνικούς στόχους κατά τη διάρκεια της τρέχουσας παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία» σημείωσε ο Πάπας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL