Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.0°C
3 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.0°C11.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.4°C16.0°C
5 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
1 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.0°C11.1°C
1 BF 76%
Κορωνοϊός / Αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς χωρίς να υπάρχουν εμβόλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς χωρίς να υπάρχουν εμβόλια

ΕΜΒΟΛΙΟ

Ο αριθμός των θυμάτων από την πανδημία ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, με έναν στους τρεις να καταγράφεται στη Βραζιλία το τελευταίο διάστημα, ενώ η Γηραιά  Ήπειρος των 51 χωρών κρατάει τα ηνία με 1,1 εκατομμύρια θύματα και η Γερμανία φοβάται πως η αντιπαράθεση κυβέρνησης και κρατιδίων για το lockdown θα οδηγήσει σε περαιτέρω 200.000 νεκρούς εάν δεν εφαρμοστεί το lockdown μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία από τον εμβολιασμό.

Η Our World in Data εκτιμά ότι ήδη έχει εμβολιαστεί το 4,75% του παγκόσμιου πληθυσμού ή 370,3 εκατομμύρια άτομα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αισιοδοξεί ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, με αιχμή τους εμβολιασμούς στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία, που αναμένεται να έχουν εμβολιάσει πάνω από το 55% του πληθυσμού τους το ίδιο διάστημα, παρά τις όποιος αντιξοότητες από την έλλειψη εμβολίων, σύμφωνα με προβλέψεις σε υπόμνημα της ευρωπαϊκής κυβέρνησης.

Η Ουγγαρία σχεδιάζει τη χαλάρωση των μέτρων, με τον εμβολιασμό να φθάνει το 25% του πληθυσμού των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Νέα έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκίνησε χθες να εξετάζει τη σχέση του εμβολίου της AstraZeneca με την πρόκληση σπάνιων εγκεφαλικών και άλλων θρομβώσεων και αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ή αύριο τα αποτελέσματα της έρευνάς του, ενώ ο υπεύθυνος στρατηγικής για τα εμβόλια στον EMA Μάρκο Καβαλέρι τόνισε στο Il Messaggero της Ρώμης πως «είναι σαφές ότι υπάρχει μια σχέση (των θρομβώσεων) με το εμβόλιο».

Η Ολλανδία έχει διακόψει τη χορήγησή του σε όλες τις ηλικίες, η Νορβηγία και η Δανία ανέστειλαν τη χορήγησή του έως τις 15 Απριλίου, η Γερμανία στους κάτω των 60 ετών και η Γαλλία στους άνω των 55 ετών, ενώ η Βρετανία, έχοντας εμβολιάσει 20 εκατομμύρια άτομα με το συγκεκριμένο εμβόλιο, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει αύξηση θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca σε σχέση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Η έρευνα του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca ενδέχεται να επηρεάσει και άλλα εμβόλια που στηρίζονται στον ιικό φορέα, όπως αυτό της Johnson & Johnson, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλόκαρε χθες την εξαγωγή 3,1 εκατ. δόσεων του AstraZeneca στην Αυστραλία. H Pfizer, από την πλευρά της, μπλόκαρε την παράδοση 700.000 δόσεων εμβολίων στο Ισραήλ εξαιτίας της κυβερνητικής αστάθειας, αφού η προεκλογική περίοδος οδήγησε ήδη στην καθυστέρηση της πληρωμής 2,5 εκατ. δόσεων.

Το ραδιόφωνο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ «εξοργίστηκε» με την Pfizer, που χαρακτήρισε τη χώρα «μπανανοδημοκρατία». Το Ισραήλ πάντως φαίνεται ότι καταβάλλει 28 δολάρια για κάθε δόση εμβολίου της Pfizer, σχεδόν τα διπλάσια από τα 14,5 δολάρια που καταβάλλει η Ε.Ε.

Η γαλλική Valneva προχωρά στην τρίτη φάση δοκιμών των εμβολίου της, έχοντας υπογράψει συμφωνία προμήθειας 190 εκατ. δόσεων για περίπου 1,4 δισ. ευρώ με τη Βρετανία, και διαπραγματεύεται την προμήθεια 60 εκατ. δόσεων στην Ε.Ε.

Ανησυχία από τους G20 για την οικονομία

Οι υπεύθυνοι οικονομικής και νομισματικής πολιτικής των G20, που συναντήθηκαν χθες σε βιντεοδιάσκεψη, εξέτασαν τον συντονισμό της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσουν για την ανάκαμψη από την ύφεση εξαιτίας της πανδημίας και τρόπους για να αποφευχθεί μια ανομοιογενής απάντηση στην κρίση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πρόωρης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ η ιταλική προεδρία των G20 αισιοδοξούσε για την έκδοση επίσημης ανακοίνωσης μετά την αποτυχία μιας συμφωνίας στην προηγούμενη διάσκεψη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ προειδοποίησαν από την πλευρά τους ότι μόνο η Αφρική θα χρειαστεί 12 δισ. δολάρια για εμβόλια και τη διανομή τους, γεγονός που ενίσχυσε τις ανησυχίες των G20 για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις φτωχές χώρες του κόσμου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL