Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Γαλλία / Φιλί ζωής από το Παρίσι στα πυρηνικά εργοστάσια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Φιλί ζωής από το Παρίσι στα πυρηνικά εργοστάσια

ΔΕΗ

Η Γαλλία γύρισε χθες δεκαετίες πίσω το ρολόι της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, παρότι στην πρωτεύουσά της υπογράφτηκε και η περίφημη Συμφωνία του Παρισιού, αποφασίζοντας να παρατείνει τη ζωή των παλιών πυρηνικών αντιδραστήρων της κατά μια δεκαετία, από τα 40 στα 50 χρόνια, σύμφωνα με την απόφαση της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής για την πυρηνική ασφάλεια (ASN), καλώντας μάλιστα τη δημόσια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας EDF να δρομολογήσει τις απαραίτητες εργασίες για την παράταση και βελτίωση της ασφάλειάς τους.

H απόφαση αυτή της Γαλλίας υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει ένα πραγματικό ντόμινο για την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων της Φινλανδίας, της Ουκρανίας, της Σλοβενίας και άλλων χωρών.

Η απόφαση της ASN αφορά 32 πυρηνικούς αντιδραστήρες 900 MW, από τους οποίους οι περισσότεροι λειτουργούν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, και σημαίνει απλώς ότι πολλοί από τους αντιδραστήρες αυτούς θα συνεχίσουν να λειτουργούν έως τις αρχές του 2040, αναλόγως με το έτος κατασκευής τους και την άδεια λειτουργίας τους μετά την «τέταρτη επανεξέτασή» τους.

Η Γαλλία διαθέτει σήμερα 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες, που παράγουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και καταναλώνουν ετησίως 10.000 τόνους ουρανίου καυσίμου, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα με τα ραδιενεργά απόβλητά τους, ενώ θεωρητικά σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στο 50% των αναγκών της έως το 2035 και το κλείσιμο 14 αντιδραστήρων.

Την ίδια στιγμή η Γαλλία, που ήταν πιονιέρος της εκστρατείας για την απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα, κρατάει σφιχτά υπό δημόσιο έλεγχο την ηλεκτρική EDF και την εταιρεία φυσικού αερίου GDF, που είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, και συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο της Orano, του κολοσσού κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων.

Η Orano, που δημιουργήθηκε το 2017, έχει «μόλις» 16 χιλιάδες υπαλλήλους, από τους 45.000 υπαλλήλους που είχε η επίσης δημόσια Areva, πριν διασπαστεί σε διαφορετικούς ομίλους έχοντας σπείρει στην κυριολεξία πυρηνικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας προσπάθησε χθες να καθησυχάσει τη γαλλική και προφανώς ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αυξάνοντας τις ανησυχίες μας.

Αναφερόμενος στους ελέγχους που θα πρέπει να πραγματοποιήσει η ηλεκτρική EDF για τη βελτίωση των αντιδραστήρων και κυρίως της αντιμετώπισης διαρροής ραδιενέργειας σε εξωτερικούς χώρους, σε περίπτωση ατυχήματος, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ASN Ζιλιάν Κολέ υπογράμμισε ότι «η δεύτερη μεγάλη πτυχή αφορά την ενίσχυση έναντι επιθέσεων που μπορεί να συμβούν σ' αυτές τις εγκαταστάσεις. Πρόκειται για εξωτερικές επιθέσεις (σεισμός, πλημμύρα, κύμα ακραίου καύσωνα...) και εσωτερικές (πυρκαγιά...)».

Ακόμη και εκεί όπου η γαλλική κυβέρνηση έκανε πίσω, όπως για το κλείσιμο ενός πυρηνικού σταθμού στην Αλσατία, στα σύνορα με τη Γερμανία, αυτό υπαγορεύτηκε για πολιτικούς κυρίως λόγους, τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων, και όχι επειδή έγινε κατανοητή η ανάγκη εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας.

Η λειτουργία των παλιών πυρηνικών αντιδραστήρων της Γαλλίας προβληματίζει πολύ ορισμένους από τους γείτονες της και κυρίως αυτούς που εγκαταλείπουν την πυρηνική ενέργεια, όπως τη Γερμανία και την Ισπανία ή άλλες που με δημοψήφισμα την έχουν αποκηρύξει, όπως η Ιταλία, που έχει 16 γαλλικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες κοντά στα σύνορά της.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL